Jump to content

[ΤΑΙΝΙΟΚΡΙΤΙΚΗ] Sommaren med Monika


Recommended Posts

Sommaren med Monika (1953) - Ingmar Bergman

Ο Χάρι και η Μόνικα ερωτεύονται και βρίσκουν την ουτοπική διέξοδο από την καταπίεση (εργασιακή, οικογενειακή) της καθημερινής τους ζωής σε μια καλοκαιρινή απόδραση. Όμως η επιστροφή στη σκληρή πραγματικότητα παραμονεύει, υπονομεύοντας τη συμβίωση του ζευγαριού μέχρι να τη διαλύσει οριστικά.

Η Μόνικα (Harriet Andersson) και ο Harry (Lars Ekborg) φτωχοί βιοπαλαιστές και οι δύο ερωτεύονται και αποφασίζουν να σπάσουν τα δεσμά που τους καταπιέζουν και να φύγουν για διακοπές σε ένα νησί. Πίσω τους αφήνουν την πόλη, τα αφεντικά, τις οικογένειές τους, αλλά και την αθωότητά τους. Οι μήνες στο νησί θα τους απελευθερώσουν σεξουαλικά, θα τους φέρουν πρόσωπο με πρόσωπο με την απόλυτη ελευθερία και θα τους χαρίσουν τον έρωτα στην ακραία μορφή του. Οταν όμως τα περίτεχνα πλάνα του Bergman θα συναντήσουν τις υπαρξιακές του αγωνίες το καλοκαίρι θα αποκτήσει ένα λιγότερο φωτεινό χαρακτήρα. Καβγάδες, πείνα, ζήλιες και έλλειψη συνεννόησης αρχίζουν να ταλανίζουν το ζευγάρι. Η φύση γίνεται πιο εχθρική, ο «άλλος» μετατρέπεται από εραστή σε αγρίμι και όλα το ρομαντικό οικοδόμημα καταποντίζεται. Οι δυο νέοι επιστρέφουν στην πόλη όπου σύντομα η πραγματικοτητα θα δείξει πόσο δύσκολη είναι η συμβίωση ανάμεσα σε δυο ανθρώπους που κάποτε ελεγαν ότι επαναστατούσαν εναντίον όλων.

Η ταινία σχολιάζει τα αδιέξοδα της ενηλικίωσης και τα προβλήματα που έχει ο άνθρωπος να συμφιλιωθεί με τη φύση, τους άλλους και το μοντέρνο τρόπο ζωής.

7/10

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.