Jump to content

[αγροτικός] Διακομιδές


duthmed

Recommended Posts

Ηθελα να ρωτησω αν γνωριζει καποιος καποιο site η καποιο αλλο τροπο για να ενημερωθω για τη νομοθεσια που διεπει τις διακομιδες ασθενων.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • Απαντήσεις 176
  • Created
  • Last Reply
Ηθελα να ρωτησω αν γνωριζει καποιος καποιο site η καποιο αλλο τροπο για να ενημερωθω για τη νομοθεσια που διεπει τις διακομιδες ασθενων.

Site δεν ξέρω να σου πω αλλά μπορώ να σου δώσω ορισμένες πληροφορίες που έμαθα απο ένα συνέδριο.

Τα ασθενοφόρα υπάγονται όλα στο ΕΚΑΒ. Είτε βρίσκονται στο νοσοκομείο για διακομιδες ασθενών σε αλλά ιδρύματα για εξετάσεις, είτε σε Κ.Υ. Πρίν ξεκινήσει το ασθενοφόρο πρέπει να δώσει στίγμα στο ΕΚΑΒ.

Στο ασθενοφόρο ανεβαίνουν οι ιατροί με δική τους ευθύνη. Εάν πάθει κάτι ο ασθενής και αποδειχθεί οτι μπορούσε να σωθεί με κάποια ιατρική πράξη που δεν εφαρμόστηκε υπάρχει πρόβλημα και υπόλογος είναι ο ιατρός. Οι αγροτικοί που συνοδεύουν περιστατικά μπορούν να αρνηθούν εάν θεωρούν οτι δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν κάτι επείγον. πρέπει να γίνεται επισκόπιση του ασθενοφόρου απο τον ιατρό και άμα διαπιστώνει οτι δεν έχει την απαραίτητη υποστήριξη για τη μεταφορά του ασθενή μπορεί να αρνηθεί.

Οι ειδικότητες που κανονικά πρέπει να μπαίνουν στα ασθενοφόρα είναι χειρουργοί, αναισθησιολόγοι, καρδιολόγοι(εάν θυμάμε κάλα...).

Εν ολίγης αυτά.

Σίγουρα υπάρχει και νομοθεσία. Θα ψάξω και εγώ.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Δηλαδή εγώ αύριο που θα είμαι στο τάδε κατσάβραχο μπορώ να αρνηθώ να κάνω διακομιδή για τον α ή β λόγο προφασιζόμενη ότι δεν είμαι σε θέση να αντιμετωπίσω κάτι επείγον;

Και αν το κάνω αυτό θα έχω κάποιες κυρώσεις;

Θα γραφεί κάπου ότι αρνήθηκα να κάνω διακομιδή και θα το έχω στίγμα στις πλάτες μου μια ζωή;

Με την παραπάνω λογική αν αρνηθούν όλοι οι αγροτικοί που θα είναι στο ΚΥ να κάνουν διακομιδές ποιος θα είναι εκείνος που θα τις κάνει;

Αν έβρισκες τον νόμο θα μας βοηθούσες πάρα πολύ

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Σχετικά με τις διακομιδές, λίγο πολύ είναι έτσι όπως σου τα είπανε.Μπορείς να αρνηθείς, χωρίς φόβο.Κανονικά βάση τον νόμο διακομιδές κάνουν μόνο οι αναισθησιολόγοι και οι βοηθοί αναισθησιολόγοι, όχι αγροτικοί.Όταν φεύγεις, είσαι και καλά καλυμένος από τον ειδικευμένο που στέλνει το περιστατικό.Κοίτα να αποφεύγεις νεογέννητα και διασωληνωμένους, αν και έχω μεταφέρει από τους τελευταίους.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Δηλαδή εγώ αύριο που θα είμαι στο τάδε κατσάβραχο μπορώ να αρνηθώ να κάνω διακομιδή για τον α ή β λόγο προφασιζόμενη ότι δεν είμαι σε θέση να αντιμετωπίσω κάτι επείγον;

Και αν το κάνω αυτό θα έχω κάποιες κυρώσεις;

Θα γραφεί κάπου ότι αρνήθηκα να κάνω διακομιδή και θα το έχω στίγμα στις πλάτες μου μια ζωή;

Με την παραπάνω λογική αν αρνηθούν όλοι οι αγροτικοί που θα είναι στο ΚΥ να κάνουν διακομιδές ποιος θα είναι εκείνος που θα τις κάνει;

Αν έβρισκες τον νόμο θα μας βοηθούσες πάρα πολύ

Πρώτον μην αγχώνεσαι οτι θα γραφτεί κάπου και θα είσαι ο σημαδεμένος.....

Βρήκα κάποια στοιχεία που μπορούν να ξεκαθαρίσουν το τοπίο.

Ας ξεκινήσουμε απο τον Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας

Άρθρο 9

Υποχρεώσεις του ιατρού προς τον ασθενή.

1. Ο ιατρός δίνει προτεραιότητα στην προστασία της υγείας του ασθενή.

2. Ο ιατρός δεν μπορεί να αρνείται την προσφορά των υπηρεσιών του για λόγους άσχετους προς την επιστημονική του επάρκεια, εκτός εάν συντρέχει ειδικός λόγος, που να καθιστά αντικειμενικά αδύνατη την προσφορά των υπηρεσιών του.

3. Ο ιατρός οφείλει να παρέχει τις υπηρεσίες του για την αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών ανεξάρτητα από την ειδικότητά του. Η υποχρέωση αυτή βαρύνει τον ιατρό, ακόμη και όταν δεν υπάρχουν τα κατάλληλα μέσα για την άσκηση της ιατρικής, και ισχύει μέχρι την παραπομπή του ασθενή σε ιατρό κατάλληλης ειδικότητας ή τη μεταφορά του σε κατάλληλη μονάδα παροχής υπηρεσιών φροντίδας και περίθαλψης. Σε κάθε περίπτωση, ο ιατρός οφείλει να εξαντλήσει τις υπάρχουσες, κάτω από τις δεδομένες συνθήκες, δυνατότητες, σύμφωνα με τις επιταγές της ιατρικής επιστήμης.

4. Ο ιατρός μπορεί να διακόψει την παροχή των υπηρεσιών, που ήδη προσφέρει στον ασθενή του, για λόγους επιστημονικούς ή προσωπικούς και εφόσον δεν τίθεται σε άμεσο κίνδυνο η υγεία ή η ζωή του τελευταίου. Στην περίπτωση αυτή, οφείλει, εφόσον του ζητηθεί, να υποδείξει άλλο συνάδελφό του για την αναπλήρωσή του.

5. Ο ιατρός οφείλει, σε κάθε περίπτωση επέλευσης έκτακτης ανάγκης ή μαζικής καταστροφής, ανεξαρτήτως της ένταξής του σε σχέδιο αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών, να προσφέρει τις ιατρικές υπηρεσίες του, έστω και χωρίς αμοιβή ή αποζημίωση.

Διαπιστώνουμε οτι εάν κάποιος ιατρός βλέπει οτι δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις του περιστατικού πρέπει να το αναθέσει σε κάποιον άλλο.(στα Κ.Υ πρέπει πάντα να υπάρχει ειδικός-άσχετα τι γίνεται...)

Βρήκα επίσης ένα χαρτι το οποίο περιλαμβάνει τις υποχρεώσεις του αγροτικού ιατρου. Κανονικά όλοι το υπογράφουν όταν αναλαμβάνουν υπηρέσια, ή τουλάχιστον πρέπει.

Συντάσεται υπο την ευθύνη του ΠΕΣΥΠ. Το παρουσιάζω ως έχει..

Α’ Π.Ε.Σ.Υ.Π Ν. ΑΙΓΑΙΟΥ

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ

ΤΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΥΠΑΙΘΡΟΥ

Σήμερα ……………………το Α’ Π.Ε.Σ.Υ.Π Ν. Αιγαίου και ο ιατρός υπηρεσίας υπαίθρου……………………………………….του………………………που ανέλαβα υπηρεσία στο …………………………έλαβα πλήρη γνώση των διατάξεων και εγκυκλίων που αναφέρονται στα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις μου, μεταξύ των οποίων και των παρακάτω.

Α. ΤΟΠΟΣ ΚΑΙ ΩΡΑΡΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

1. Οι γιατροί, υπόχρεοι υπηρεσίας υπαίθρου (αγροτικοί ιατροί) που υπηρετούν στα Κ.Υ. τα Π.Ι. και στα Π.Π.Ι., υποχρεούνται να παρέχουν τις υπηρεσίες τους καθημερινά στην κοινότητα ή στον δήμο όπου είναι η έδρα του Κ.Υ., ή του Π.Ι. ή του Π.Π.Ι. σε πρωινή οκτάωρη απασχόληση, όπως και στην περιοχή ευθύνης τους σε τακτές και ισότιμα κατανεμημένες επισκέψεις που καθορίζονται από την εποπτεύουσα αρχή.

(Σχετ. το Υ4α/οικ.8972/6-8-96 έγγραφο του Υ.Υ.Π & Κ.Α και)

2. Οι αγροτικοί ιατροί των Περιφερειακών ιατρείων μπορούν να διαμένουν μέσα στα όρια ευθύνης του ιατρείου τους, εφόσον αδυνατούν να εξεύρουν κατάλληλη κατοικία στην κοινότητα διορισμού τους , μετά από έγκριση της υπηρεσίας στην οποία υπάγονται. (Το Α3α/οικ.5518/28-3-90 εγκ.Υ.Υ.&Π.

4. Μετά το πέρας του ωραρίου στα αγροτικά ιατρεία διαμένουν είτε στην έδρα του Ιατρείου είτε στην περιοχή ευθύνης τους εφόσον υπάρχει στέγη που πληροί στοιχειώδεις προϋποθέσεις διαμονής με εξαίρεση όσων συμμετέχουν σε πρόγραμμα εφημερίας της υπερκείμενης υγειονομικής μονάδας και μόνο για την ημέρα εφημερίας τους. Σε αντίθετη περίπτωση και μόνο με άδεια του εποπτεύοντος Νοσοκομείου (Ν.2071/92 άρθρο 23) δύνανται να διαμένουν και εκτός της περιοχής ευθύνης των. (Σχετ.το Υ4α/οικ.8972/6-8-96 έγγραφο του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας)

Β. ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

1. Τα Κ.Υ, τα Π.Ι. και τα Π.Π.Ι παρέχουν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας σε όλους τους πολίτες ισοτίμως, αδιακρίτως και ανεξαρτήτως ασφαλιστικής ή όχι κάλυψής τους.

2. Οι γιατροί που υπηρετούν στα Κ.Υ, τα Π.Ι. και τα Π.Π.Ι με οποιαδήποτε σχέση εργασίας (Ε.Σ.Υ. Υπηρεσίας Υπαίθρου, αποσπασμένοι, κ.λ.π) λειτουργούν στα πλαίσια του σκοπού των Υγειονομικών μονάδων και προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε κάθε πολίτη, χωρίς την είσπραξη οποιασδήποτε αμοιβής, πέραν από τον καθοριζόμενο μισθό και τα επιδόματα που τους καταβάλλονται.

3. Κάθε μορφή πρωτοβάθμιας περίθαλψης, συμπεριλαμβανομένων και των εργαστηριακών εξετάσεων που εκτελούνται καθ' υπόδειξη των γιατρών του Κ.Υ. παρέχεται δωρεάν σε ασφαλισμένους και ανασφάλιστους. (Σχετ.το Υ3β/οικ.387/25-1-1994 έγγραφο του Υ.Υ.Π & Κ.Α)

Συνεπώς οι αγροτικοί ιατροί υποχρεούνται να παρέχουν τις υπηρεσίες τους ,σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 1&15 του Ν.1397/83 που επανήλθαν σε ισχύ με τις διατάξεις του Ν.2194/94, σε όλο τον πληθυσμό της περιοχής ευθύνης του (μόνιμο και διερχόμενο) και όχι μόνο σε ασφαλισμένους του Ο.Γ.Α και του δημοσίου. Επομένως δεν υπάρχει τυπικό έρεισμα για ξεχωριστή αμοιβή για παροχή υπηρεσιών σε ασφαλισμένους άλλων φορέων ούτε δικαιολογείται άρνηση παροχής των υπηρεσιών αυτών. (Σχετ.Η 251/95 γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους)

4.Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 11 του Ν.3487/55 (Φ.Ε.Κ.354/Α/55) οι αγροτικοί γιατροί των Π.Ι. και των Π.Π.Ι. υποχρεούνται να παρέχουν, καθ’όλες τις εργάσιμες ημέρες και ώρες καθώς και περιπτώσεις κατεπείγουσας ανάγκης ή ατυχήματος, τις υπηρεσίες τους στο Ιατρείο ή και κατ’ οίκον. .. (Σχετ.το Υ3α/οικ.1869/22-6-01 έγγραφο Υ.Υ.& Π.)

5.Οι αγροτικοί ιατροί (υπόχρεοι υπηρεσίας υπαίθρου ή με θητεία), οπουδήποτε και αν αυτοί υπηρετούν (Κ.Υ, Π.Ι. Π.Π.Ι) απαγορεύεται να ασκούν ιδιωτικό έργο. (Σχετ. το Α3α/16861/24-10-1989 έγγραφο του Υ.Υ.Π.& Κ.Α)

Γ. ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ

1. Επισκέψεις στην περιοχή ευθύνης του ιατρείου ή της έδρας του Κ.Υ.

Οι γιατροί υπόχρεοι υπηρεσίας υπαίθρου οφείλουν να επισκέπτονται μία φορά την εβδομάδα σε τακτές ημέρες και ώρες, που καθορίζονται με πρόγραμμα το οποίο θεωρείται από την εποπτεύουσα υπηρεσία και του οποίου αντίγραφο αναρτάται σε εμφανές σημείο του ιατρείου, στις κοινότητες και στους συνοικισμούς ευθύνης του Π.Ι,,του Π.Π.Ι ή του Κ.Υ, για την παρακολούθηση και εξέταση των ασθενών καθώς και την επίβλεψη και παρακολούθηση των θεμάτων δημόσιας υγείας και όταν καλούνται έκτακτα για επείγουσες περιπτώσεις. Στις υποχρεώσεις τους επίσης εντάσσεται και η παρακολούθηση των επιτόκων, μαίευσης και λεχωιδών. (Σχετ. το Α3α/οικ.1165/23-1-90 έγγραφο του Υ.Υ.Π & Κ.Α)

2. Επίσκεψη στο σπίτι – Φροντίδα ηλικιωμένων

Στις υποχρεώσεις του αγροτικού γιατρού, συμπεριλαμβάνεται και η παρακολούθηση των αρρώστων που βρίσκονται στο στάδιο της ανάρρωσης με την επίσκεψη «κατ’ οίκον» των ασθενών για την παρακολούθηση της πορείας της υγείας τους, την αναγραφή φαρμάκων κ.λ.π. (Σχετ. το οικ.15950/9-10-89 έγγραφο του Υ.Υ.Π & Κ.Α)

3. Διαχείριση έκτακτων περιστατικών

Οι γιατροί υπόχρεοι υπηρεσίας υπαίθρου πρέπει να διαχειρίζονται τα έκτακτα περιστατικά και το θέμα των διακομιδών σύμφωνα με τις εγκυκλίους του Υ.Υ, τις οδηγίες του ΕΚΑΒ και της Γενικής Δ/νσης του Π.ε.Σ.Υ.Π.

Για τα περιστατικά που χρήζουν εξειδικευμένης αντιμετώπισης, υποχρέωση του ιατρού υπόχρεου υπηρεσίας υπαίθρου είναι η παροχή κάθε φύσης ιατρικής περίθαλψης και Πρώτων Βοηθειών καθώς και η μέριμνα για την διακομιδή του ασθενούς στην πλησιέστερη νοσηλευτική μονάδα (σχετ.το Α3α/οικ.1165/23-1-90 έγγραφο του Υ.Υ.Π.& Κ.Α.)

Όταν συνοδεύουν ασθενείς δικαιούνται αποζημίωσης που αντιστοιχεί στα έξοδα μετακίνησης, εισιτηρίων και ημερήσιας εκτός έδρας δαπάνης. Όταν συνοδεύουν περιστατικό βρίσκονται σε ενεργό εφημερία και συνεπώς δύναται να αποζημιωθούν με το αντίστοιχο ποσό και δεν δικαιούνται άλλη αποζημίωση.

4. Άσκηση προληπτικής ιατρικής.

Οι γιατροί υπόχρεοι υπηρεσίας υπαίθρου υποχρεούνται να ενεργούν, όσον αφορά στα θέματα πρόληψης και προαγωγή υγείας, σύμφωνα με τις οδηγίες της υγειονομικής αρχής που υπάγονται και να επιδιώκούν την αγωγή υγείας των κατοίκων της περιφέρείας του στα θέματα αυτά, καθώς και την ενημέρωση τους σε θέματα προστασίας της μητρότητας και παιδικής ηλικίας. (Σχετ.το Α3α/1165/23-1-90 έγγραφο του Υ.Υ.Π)

Επίσης πραγματοποιούν εμβολιασμούς κάθε είδους, επιβλέπουν για την καθαριότητα, την ύδρευση και αποχέτευση της περιοχής ευθύνης του ιατρείου, προς αποφυγή δημιουργίας νοσογόνων εστιών.

Στα πλαίσια άσκησης προληπτικής ιατρικής, ο αγροτικός ιατρός καλείται να συμμετέχει και να υλοποιεί όσα προγράμματα οργανώνονται από το Α’ Π.ε.Σ.Υ.Π. Ν. Αιγαίου. Πρέπει να υποστηρίζει το πρόγραμμα Ιατροκοινωνικής Φροντίδας, να συμπληρώνει το Ερωτηματολόγιο Καταγραφής Τροχαίων Ατυχημάτων, να υποστηρίζει το πρόγραμμα του Καπνίσματος και γενικώς πρέπει να ενημερώνεται και να δραστηριοποιείται στα οργανωμένα προγράμματα πρόληψης της Γενικής Διεύθυνσης του Α’ Π.ε.Σ.Υ.Π Ν .Αιγαίου και της υγειονομικής μονάδας στην οποία ανήκει.

Στα πλαίσια αυτής της δραστηριότητας, κάθε αγροτικός γιατρός πρέπει να εξετάζει όλους τους κατοίκους της περιοχής του, να συμπληρώνει τους φακέλους υγείας και να αξιολογεί αυτούς που έχουν ειδικές ανάγκες. Οφείλει δε να επικοινωνεί με τον υπεύθυνο ιατρό της μονάδας που ανήκει.

5. Σχολική Υγεία

Ο ιατρός του Π.Ι οφείλει να μερινά και να αναλαμβάνει δραστηριότητες πρόληψης και προαγωγής της υγείας στο σχολικό περιβάλλον. Ειδικότερα υποχρεούται να οργανώνει, να συντονίζει και να συμμετέχει σε προγράμματα εμβολιασμών, να επιλαμβάνεται προβλημάτων υγιεινής στο χώρο του σχολείου, να διενεργεί με προσοχή την περιοδική εξέταση των μαθητών και να διοργανώνει και να συμμετέχει σε δραστηριότητες ενημέρωσης των μαθητών και των γονέων τους σε θέματα υγείας.

6. Εκτέλεση αστιατρικών επιθεωρήσεων συνοδεία αστυνομικών οργάνων.

7. Χορήγηση αδειών για την λειτουργία καταστημάτων, βάσει των κειμένων διατάξεων, εφόσον λόγω απόστασης δεν υπάρχει ευχέρεια για την επί τόπου μετάβαση Νομίατρου.

8. Τήρηση βιβλίων.

Στα Π.Ι και Π.Π.Ι όπου εργάζεται ο αγροτικός ιατρός υποχρεούται να τηρεί σχολαστικά και να ενημερώνει καθημερινά τα παρακάτω βιβλία.

α. Βιβλίο πρωτοκόλλου εισερχομένων εγγράφων

β. Βιβλίο ασθενών στο οποίο καταγράφει όλα τα στοιχεία της νοσολογικής κίνησης για τα τακτικά και έκτακτα περιστατικά που αντιμετωπίζει. Στο βιβλίο συμπληρώνεται πάντα το ονοματεπώνυμο του ασθενούς, η ημερομηνία εξέτασης, η διάγνωση, η συσταθείσα θεραπευτική και λοιπή αντιμετώπιση.

γ. Βιβλίο Εμβολιασμών όπου καταγράφεται κάθε παιδί με αύξοντα αριθμό ο οποίος σημειώνεται και στο βιβλιάριο υγείας του. Κρατείται χρονοδιάγραμμα εμβολίων του παιδιού καθώς και τα προσωπικά του δεδομένα.

δ. Βιβλίο κατοίκων στο οποίο καταγράφει όλους τους μόνιμους κατοίκους της περιοχής και συμπληρώνει στοιχεία για το ατομικό και ιατρικό ιστορικό και την ενδεχομένη θεραπεία που λαμβάνουν.

ε. Βιβλίο Αστιατρικών επιθεωρήσεων.

στ. Βιβλίο επιτόκων και τοκετών.

Οι γιατροί στο Α’ Πε.Σ.Υ.Π. Ν.Αιγαίου υποχρεούνται επιπλέον να συμπληρώνουν μηνιαία και να αποστέλλουν στην μονάδα υγείας από την οποία εποπτεύονται ή στην Κεντρική υπηρεσία του Π.ε.Σ.Υ.Π. το έντυπο των διακομιδών και το έντυπο κίνησης του ιατρείου καθώς και κάθε άλλο έντυπο που τους ζητηθεί από την Κεντρική Υπηρεσία του Π.ε.Σ.Υ.Π σχετικά με την καταγραφή στοιχείων.

Για την τήρηση των βιβλίων και των εντύπων καθώς και τον τρόπο λειτουργίας τους ο ιατρός βρίσκεται σε συνεχή επαφή και επικοινωνία με τον Επιστημονικό Διευθυντή του Κέντρου Υγείας, τον Δ/ντη Ιατρικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου και τον ιατρό που έχει ορισθεί από τις ανωτέρω μονάδες ως υπεύθυνος.

9.Πειθαρχική Ευθύνη

Οι υπηρεσίες που προσφέρει ο ιατρός υπηρεσίας υπαίθρου ελέγχονται ποσοτικά και ποιοτικά από τον Διευθυντή της υπερκείμενης υγειονομικής μονάδας (Νοσοκομείου ή Κ.Υ.)

10. Χορήγηση αναρρωτικών και κανονικών αδειών

Ο αγροτικός γιατρός δικαιούται κανονική άδεια 20 εργασίμων ημερών αφού συμπληρώσει ένα έτος υπηρεσίας και συνεχίζει να υπηρετεί στη θέση που προσλήφθηκε. Δεν μπορεί να χορηγηθεί σε αγροτικό ιατρό κανονική και αναρρωτική άδεια εφόσον τη ζητήσει σε χρονικό διάστημα που έχει λυθεί πλέον η υπαλληλική σχέση του, μετά την πάροδο του ετήσιου χρονικού διαστήματος, αφού δεν ανανεώθηκε η θητεία του. (Σχετ.το ΔΙΔΑΔ/Φ.51/173/21804/17-8-94έγγραφο του Υπουργείου Προεδρίας της Κυβέρνησης).

Ο γιατρός δεν μπορεί να απουσιάσει από τα καθήκοντά του χωρίς την άδεια της προισταμένης του αρχής η οποία οφείλει για όσο διάστημα απουσιάσει να τον αντικαταστήσει από άλλον (εφόσον υπάρχει η δυνατότητα) ή να αναθέσει σε γιατρό όμορου ιατρείου την εξυπηρέτηση του ιατρείου και της περιοχής ευθύνης του απουσιάζοντος ιατρού. Διευκρινίζεται ότι κάθε κανονική ή αναρρωτική άδεια δεν υπολογίζεται σαν μέρος της 12μηνης υποχρεωτικής υπηρεσίας υπαίθρου.(Σχετ.το Α3α/οικ./1165/23-1-90 έγγραφο του Υ.Υ.& Π.)

11. Στις υποχρεώσεις των αγροτικών ιατρών συμπεριλαμβάνεται και η συνταγογραφία για τους ασθενείς που έχουν ανάγκη φαρμακευτικής αγωγής στο ενιαίο συνταγολόγιο.

Οι αγροτικοί ιατροί υποχρεούνται να συνταγογραφούν σύμφωνα με τις κανονιστικές διατάξεις που αφορούν τη χορήγηση φαρμάκων όπως αυτές εκδίδονται από τα αρμόδια Υπουργεία Υγείας & Πρόνοιας και Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και του ΕΟΦ. Ειδικά για τα οξέα περιστατικά συνταγογραφούν μόνο ένα εμβαλάγιο ανα ιδιοσκεύασμα και αν απαιτηθεί συνέχιση της θεραπείας, θα εκδίδουν νέα συνταγή. Για τα χρόνια περιστατικά θα συνταγογραφούν μόνο με βάση τη γνωμάτευση του ιατρού ειδικότητας και τα αναφερόμενα σ' αυτή ιδιοσκευάσματα που είναι απαραίτητα για την αντιμετώπιση της νόσου. Επί της συνταγής ο αγροτικός γιατρός θα πρέπει υποχρεωτικά να αναγράφει το ονοματεπώνυμο και την ειδικότητα του γιατρού που εξέδωσε τη γνωμάτευση και την ημερομηνία έκδοσής της. (π.χ. "Γνωμάτευση του καρδιολόγου (ονοματεπώνυμο) της 1/3/2000") (Σχετ. Π.Δ. 67/2000(Φ.Ε.Κ 58/Α)άρθρο 2 παρ.13

12.Σύμφωνα με το άρθρο 145 του Ν.2071/92 οι ιατροί που ασκούν το ιατρικό επάγγελμα στην περιοχή ιατρικού συλλόγου με οποιαδήποτε μορφή και σχέση εργασίας ή κατέχουν θέση που απαιτείται πτυχίο ιατρικής, υποχρεούνται όπως εντός μηνός από της εγκαταστάσεώς τους, εγγραφούν στα μητρώα του οικείου και μόνο ιατρικού συλλόγου. Η μη συμμόρφωσή τους αποτελεί πειθαρχικό αδίκημα και διώκεται σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία (Σχετ. το Α4/5390/19-10-1992 έγγραφο του Υ.Υ.Π &Κ.Α Δ /νση Επαγγελματιών Υγείας).

13.Οι αγροτικοί γιατροί του Α’Πε.Σ.Υ.Π. Ν.Αιγαίου, οφείλουν να γνωρίζουν ότι με τις 8/13-6-95 και 4943/1-7-02 αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου του Γ.Ν.Σύρου, τα τηλεφωνικά τέλη των Π.Π.Ι. και των Π.Ι. θα καλύπτονται από το Νοσοκομείο μέχρι ενός ορισμένου ποσού το δίμηνο και σε περίπτωση υπέρβασης του παραπάνω ποσού η διαφορά θα παρακρατείται από τις αποδοχές του γιατρού ή γιατρών που υπηρετούν σ’ αυτά τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

14. Οι αγροτικοί γιατροί του Α’ Π.ε.Σ.Υ.Π Ν.Αιγαίου οφείλουν να χρησιμοποιούν και αξιοποιούν τα ‘’ Συστήματα Ηλεκτρονικής Υγείας ‘’ που ενδεχομένως είναι εγκατεστημένα στη μονάδα υγείας που υπηρετούν σύμφωνα με τις οδηγίες του Π.ε.Σ.Υ.Π.

15. Αυτονόητο είναι όλα τα προαναφερθέντα δεν αναιρούν ούτε τροποποιούν δικαιώματα ή υποχρεώσεις των αγροτικών ιατρών που προκύπτουν από την κείμενη νομοθεσία.

Θα προσέξατε το 3. Διαχείριση έκτακτων περιστατικών. Δεν γνωρίζω τι γράφει το (σχετ.το Α3α/οικ.1165/23-1-90 έγγραφο του Υ.Υ.Π.& Κ.Α.) αλλά η φράση που χρησιμοποιεί είναι "μέριμνα για την διακομιδή του ασθενούς στην πλησιέστερη νοσηλευτική μονάδα"

Βγάλτε τα συμπεράσματά σας.

δυστυχώς δεν έχω τα πρακτικά του συνεδρείου που είχαν όλες τις πληροφορίες.

Συγκεκριμένα το θέμα τότε ήταν για το θάνατο απο την πτώση του ελικοπτέρου(εάν θυμάστε στην Ικαρία)του προσωπικού του ΕΚΑΒ. Μας είχαν παρουσιάσει όλη τη νομοθεσία και επειδή τότε ήμουν στο αγροτικό το είχα παρακολουθήσει με ενδιαφέρον.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Vesalius σε ευχαριστώ πολύ αν και αυτός ο νόμος όπως και οι περισσότεροι δεν είναι σαφής

Εγώ απο το "μέριμνα για την διακομιδή του ασθενούς στην πλησιέστερη νοσηλευτική μονάδα" καταλαβαίνω ότι έχω υποχρέωση να κάνω τη διακομιδή στο νοσοκομείο

Σχετικά με τις διακομιδές, λίγο πολύ είναι έτσι όπως σου τα είπανε.Μπορείς να αρνηθείς, χωρίς φόβο.Κανονικά βάση τον νόμο διακομιδές κάνουν μόνο οι αναισθησιολόγοι και οι βοηθοί αναισθησιολόγοι, όχι αγροτικοί.Όταν φεύγεις, είσαι και καλά καλυμένος από τον ειδικευμένο που στέλνει το περιστατικό.Κοίτα να αποφεύγεις νεογέννητα και διασωληνωμένους, αν και έχω μεταφέρει από τους τελευταίους.

Maddoctor και σε σένα ένα ευχαριστώ όμως που μπορώ να βρω αυτά που είπες; Τον νόμο δηλαδή που να λέει ότι μπορώ να αρνηθώ;

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Είναι σαφής τελικά ο νόμος; Ας μας βοηθήσουν οι νομικάριοι του forum. Πιθανώς αν η διακομιδή ξεκινά από το νοσοκομείο να μπορείς να το διαπραγματευτείς. Τί γίνεται όμως με τη διακομιδή από το χωριό ή το κέντρο υγείας, όπου βρίσκεσαι; Υπάρχουν επίσης και ασθενοφόρα που δεν ανήκουν στο ΕΚΑΒ, εκεί τί καθεστώς να ισχύει; Όταν το νοσοκομείο δεν έχει αρκετό προσωπικό, μπορεί άραγε να σε επιστρατεύσει και να σου πει αν κρίνεις ότι δεν είσαι επαρκής παραιτήσου; Άσχετα από όλα αυτά καλό θα ήταν να διακρίναμε και τη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην υπευθυνότητα, του να πεις εγώ αυτό δεν μπορώ να το συνοδεύσω, και στην ευθυνοφοβία. Και μόνο με το να αναλαμβάνεις ένα αγροτικό ιατρείο ή μια θέση σε κέντρο υγείας, έστω ως μη ειδικευμένος γιατρός, αναλαμβάνεις μια ευθύνη. Τί θα πεις αν σε φωνάξουν νύχτα σε έμφραγμα; Δεν είμαι καρδιολόγος; Όταν έκανα αγροτικό μετέφερα σε κάποια διακομιδή παιδάκι με κρανιοεγκεφαλική κάκωση και για 2,5 ώρες μες στο ασθενοφόρο έτρεμα μη μου πάθει τίποτα. Όταν ήμουν στη σχολή μας είχαν πει κάποτε ότι η διασωλήνωση είναι ιατρική πράξη, που αν δεν την κάνεις και ο άλλος πεθάνει μπορεί να βρεθείς υπόλογος. Δεν έχω δει ποτέ σε νοσοκομείο να μη φωνάζουν αναισθησιολόγο για διασωλήνωση. Αν όμως σου μείνει ένας στο κέντρο υγείας επειδή δεν την έκανες μπορούν να σε κατηγορήσουν ή όχι; Τα μόνα που έχω διαπιστώσει, από την ως τώρα εμπειρία μου στα νοσοκομεία, είναι:

1. Πολλά δε γίνονται όπως θα έπρεπε να γίνονται και όλα κουτσοβολεύονται με στόχο "τελικά" να επιβιώνει ο κόσμος και να μην πάει κανείς φυλακή.

2. Όταν έχω έναν άνθρωπο, που κινδυνεύει, και δεν υπάρχει κάποιος, που να αναγνωρίζω ως ικανότερό μου τη δεδομένη στιγμή να τον βοηθήσει, πέφτω με τα μούτρα και κάνω ό,τι μπορώ.

3. Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο σκληρά καρύδια είναι οι περισσότεροι ασθενείς κι επιβιώνουν παρά τις συνεχόμενες πατατιές, που υφίστανται, αλλά και πόσο εύκολο είναι ξαφνικά να σου πεθάνει άνθρωπος στα χέρια. Η δουλειά, που επιλέξαμε, έχει πολλή "τζάμπα μαγκιά" στα κυλικεία και πολύ απότομες προσγειώσεις, όταν διαπιστώνεις ότι είσαι ανήμπορος, στην καλύτερη περίπτωση, ή ανίκανος. Το μόνο, που μπορούμε να κάνουμε, πέρα από το να σκεφτόμαστε πώς θα είμαι εντάξει με το νόμο ή πώς δε θα κάνω κακό σε άνθρωπο είναι το τί θα έκανα αν ο ασθενής ήταν η μάνα μου ή ο αδερφός μου. Και δεν το λέω επειδή ακούγεται ωραίο, αλλά το εννοώ.

Η απορία σχετικά με το καθεστώς των διακομιδών είναι πολύ σοβαρή και σωστή. Και το θεωρώ πολύ υπεύθυνη στάση το να προβληματίζεσαι για το αν είσαι ικανός να επωμιστείς μια ευθύνη. Δυστυχώς όμως θα συναντήσουμε πολλές καταστάσεις, που θα είμαστε εμείς και ο άρρωστος και δε θα βρίσκουμε πουθενά το δίκιο μας! Ο θεός βοηθός και καλή τύχη έυχομαι!!!

Δηλαδή εγώ αύριο που θα είμαι στο τάδε κατσάβραχο μπορώ να αρνηθώ να κάνω διακομιδή για τον α ή β λόγο προφασιζόμενη ότι δεν είμαι σε θέση να αντιμετωπίσω κάτι επείγον;

Και αν το κάνω αυτό θα έχω κάποιες κυρώσεις;

Θα γραφεί κάπου ότι αρνήθηκα να κάνω διακομιδή και θα το έχω στίγμα στις πλάτες μου μια ζωή;

Με την παραπάνω λογική αν αρνηθούν όλοι οι αγροτικοί που θα είναι στο ΚΥ να κάνουν διακομιδές ποιος θα είναι εκείνος που θα τις κάνει;

Αν έβρισκες τον νόμο θα μας βοηθούσες πάρα πολύ

Ο νόμος, στο σημείο που λέει για την ευθύνη της διακομιδής, καλύπτει αυτά ακριβώς τα περιστατικά. ΝΑΙ, αν είσαι στο κατσάβραχο και δεν υπάρχει αναισθησιολόγος ή χειρουργός είσαι υποχρεωμένη να κάνεις τη διακομιδή και απλά κανείς δε θα σε κατηγορήσει αν τελικά σου πεθάνει στο δρόμο ότι δεν έκανες ό,τι μπορούσες. Αν αρνηθείς ΝΑΙ θα έχεις κυρώσεις και ΝΑΙ θα έχεις το στίγμα και στη συνείδησή σου, αν υπήρχε μια επείγουσα διακομιδή και την αρνήθηκες. Το νόημα του αγροτικού άλλωστε αυτό είναι, αλλιώς θα υπήρχαν μόνο τα νοσοκομεία! Επίσης είναι αντισυναδελφικό να αρνηθείς κάτι, που όλοι οι υπόλοιποι αναλαμβάνουν να κάνουν, μου θυμίζει αγροτικούς, που αρνούνται να κάνουν εφημερίες (κάτι που φυσικά δεν περνάει)!!! Για διακομιδή από το νοσοκομείο με διασωληνωμένο ασθενή πιθανώς να δικαιούσαι να διεκδικήσεις να την πάει ειδικευόμενος ή ειδικευμένος. Για διακομιδή από χωριό ή από το κέντρο υγείας, ειδικά σε κανένα τροχαίο ή έμφραγμα, που ο χρόνος τρέχει, δε σε δικαιολογεί κανείς.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Σε κάποια σημεία έχεις δίκιο, αλλά με σιγουρία σου απαντώ οτι άμα μέσα στο ασθενοφόρο έχεις μια θανατηφόρα επιλοκή που δεν μπορείς να διαχειριστείς να είσαι σίγουρη οτι θα σου ζητήσουν ευθύνες. Δεν θα νοιαστεί κανείς και να τους πείς οτι εάν το άφηνα στο χωρίο θα είχε το ίδιο αποτέλεσμα.

Επίσης οπώς πολύ σωστά μίλησες για τζάμπα μαγκιά δεν μπορώ να πιστέψω οτι φρέσκοι απόφοιτοι ιατρικής σχολής είναι σε θέση να διαχειριστούν επείγοντα περιστατικά. Απο τα βιβιλία όλοι ξέρουν να σου τα πούν νεράκι, μέχρι και τις πιο γκαβέσ λεπτομέριες που στη πράξη δεν θα τις δείς ποτέ. Όταν φτάνει η ώρα της αληθείας όμως χάνουν τη μπάλλα. Για μένα λοιπόν δεν ευθυνοφοβία να πώ οτι δεν μπορώ να διακομίσω διότι δεν ξέρω. Αντιθέτως είναι επιπολαιότητα να διακομίσω.

Το θέμα με την υπηρεσία υπαίθρου είναι μια απάτη δυστυχώς στην Ελλάδα. Εάν εξαιρέσεις την συνταγογράφηση όλα τα άλλα θέλουν αναδιάρθρωση. Είναι αδιανόητο να σε βάζουν να κάνεις τον επειγοντολόγο μόνο με την πανεπιστημιάκη εκπαίδευση. Σε άλλες χωρές είναι ολόκληρη ειδικότητα αλλά σε έμας είναι κάνω ότι μπορώ και ο Θεός βοηθός....και μακάρι ο ασθενής να έχει αντοχές(όπως και εσύ ανέφερες πολύ σωστα) ώστε να τα καταφέρει.

και δυστυχώς αυτο επεκτείνεται και στα νοσοκομεία μας.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Διαβάζοντας το σχόλιο της Βασιλικής δε μπορώ παρά να πω ότι έχει δίκιο.

Από την άλλη διαβάζοντας το σχόλιο του vesalius δε μπορώ να παρά να ξαναπώ ότι έχει και εκείνος δίκιο.

Καταλήγω στο ότι κάνεις τις διακομιδές και συγχρόνως και τον σταυρό σου για να μη πάθει τίποτα ο ασθενής κατά τη διάρκεια της διακομιδής!!

Να ρωτήσω κάτι άλλο τώρα.

Είμαι στο κατσάβραχο στο Π Ι και έρχεται περιστατικό που πρέπει επειγόντως να μεταφερθεί στο νοσοκομείο. Το Π Ι απέχει από το ΚΥ και το πλησιέστερο νοσοκομείο τα ίδια ακριβώς χιλιόμετρα γύρω στη μιάμιση ώρα απλά προς διαφορετικές κατευθύνσεις.

Ασθενοφόρο στο Π Ι φυσικά και δεν υπάρχει.

Τι είναι προτιμότερο να κάνω;

Να πάρω τηλέφωνο να έρθει ασθενοφόρο που θα χρειαστεί μιάμιση ώρα να έρθει και άλλη τόση να πάει στο νοσοκομείο ή να πω στους συγγενείς να τον μεταφέρουν μόνοι τους με το αυτοκίνητό τους;

Κι αν το κάνουν θα πρέπει να συνοδέψω και εγώ τον ασθένη για να του δώσω τις πρώτες βοήθειες αν τυχόν συμβεί κάτι;

Παιδιά πραγματικά σας ευχαριστώ ολοψύχως

Η βοήθειά σας είναι ανεκτίμητη

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Εάν απέχουν και τα δύο τα ίδια χλμ, πας φυσικά στο νοσοκομείο.Εάν είναι έστω και ένα μέτρο πιο κοντά, στο Κ.Υ., γιατί έτσι γράφει ο κανονισμός και πρέπει να είσαι καλυμένη εάν σου συμβεί κάτι.Εάν το Κ.Υ. είναι καθ' οδόν προς το νοσοκομείο, τότε ανάλογα με το περιστατικό, αποφασίζεις εάν θα πάρεις το ρίσκο και το πας κατευθείαν στο νοσοκομείο.Το έχω κάνει σε τροχαίο, όπου ήξερα ότι στο Κ.Υ. δεν θα μου έκαναν τίποτα περισσότερο, οπότε το πήγα κατευθείαν στο νοσοκομείο.Βέβαια είπα, είναι ανάλογα με το περιστατικό και την κατάσταση των ασθενών.Στο συγκεκριμένο παράδειγμα, οι ασθενείς είχαν χτυπήσει ελαφρά και άντεχαν άνετα για άλλα δέκα λεπτά όπου βρίσκεται το νοσοκομείο.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Yπάρχει ΦΕΚ που αναφέρεται στις διακομιδές. Το ΦΕΚ για το ΕΣΥ ειναι του 2005. Λέει 1-2 παραγραφους πράγματα για Νοσοκομεία Αν εφημερεύεις λέει εισαι υποχρεωμένος να πας παντως. Το ΦΕΚ θα το παρεις απο το γραφειο εξυπηρετησης πολιτων η το εθνικο τυπογραφειο.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Συμφωνώ απόλυτα με τον Vesalius, γι'αυτό άλλωστε και αναρωτήθηκα για το όριο ευθυνοφοβίας και υπευθυνότητας, δε θεωρώ καθόλου ότι το ξέρω ή ότι είναι εύκολο να το βρεις. Για την ερώτησή σου Finally θα έλεγα ότι το συζητάς με τους συγγενείς κι εκθέτεις την κατάσταση. Τους λες δηλαδή ότι είναι σοβαρό μπλα μπλα και χάνουμε χρόνο μπλα μπλα. Από την άλλη, όταν μιλάς για 1,5 ώρα δρόμο δεν είναι 20λεπτά να ελπίζεις ότι δε θα μείνει ο άλλος στη διαδρομή. Κανονικά είσαι υποχρεωμένη να πας το περιστατικό στον πλησιέστερο υγειονομικό σταθμό, άρα στο ιατρείο σου, μέχρι να έρθει ασθενοφόρο, όπου θα έχεις να βάλεις έναν όρο, τα βασικά σου φάρμακα κτλ. Αν συμβουλέψεις να τον πάνε οι συγγενείς ως τί θα συνοδέψεις; Αν έχεις εμπιστοσύνη ότι μετά δε θα σε κατηγορήσουν για κάτι και καθαρά ανθρώπινα συνοδέψεις μήπως κάνεις κάτι παραπάνω πήγαινε, αλλιώς καλύτερα να το αποφύγεις. Ο κόσμος έχει την ψυχολογία "ας έρθει ο γιατρός μαζί, κάτι παραπάνω ξέρει". Η αλήθεια είναι όμως ότι γιατρός σε Ι.Χ. τίποτα παραπάνω δεν κάνει, από αποτυχημένη ανάνηψη!!! Γενικά είσαι καλά και με το νόμο και ηθικά αν καλέσεις ασθενοφόρο. Και μάλιστα εγώ δεν έπαιρνα ποτέ τηλέφωνο στο κέντρο υγείας, που διαπραγματεύονται αν θα το στείλουν ή όχι, αλλά στο 166, όπου και η κλήση καταγράφεται και είναι υποχρεωμένοι να στείλουν.

Συμφωνώ ότι το καθεστώς με τα αγροτικά είναι πικρή ιστορία. Η αλήθεια είναι όμως ότι εφόσον αναλαμβάνεις την ευθύνη κι έχεις πτυχίο ιατρικής και άδεια άσκησης επαγγέλματος, κανένας δε θα σε δικαιολογήσει αν πεις φοβάμαι να συνοδέψω ασθενή. Αν δεν έμαθες κλασικές ιατρικές πράξεις, πας σε εφημερίες και μαθαίνεις. Δεν μπορούμε από τη μια να διεκδικούμε με το πτυχίο άδεια άσκησης επαγγέλματος και από την άλλη να μην αναλαμβάνουμε ευθύνες, επειδή η εκπαίδευσή μας ήταν ανεπαρκής! Αν συνοδέψεις ένα ειδικό περιστατικό, που ήθελε ειδική συνοδεία, και πάθει κάτι στο δρόμο, μπορεί να κατηγορηθείς κι εσύ, αλλά κυρίως υπεύθυνοι είναι αυτοί που σε έστειλαν. Δηλώνεις την ανεπάρκειά σου κι αν επιμείνουν να σε στείλουν είναι δική τους ευθύνη. Στη Λαμία, όπου έκανα εγώ αγροτικό, η κατάσταση είναι τραγική. Κάνεις διακομιδές Αθήνα ή Λάρισα από παιδιά με κρανιοεγκεφαλικές, καρδιοπαθείς, βρέφη και διασωληνωμένους μέχρι δε θυμάμαι τί! Το νοσοκομείο έχει μεγάλες ελλείψεις σε γιατρούς και όσο κι αν χτυπιέσαι μερικές φορές δεν υπάρχει άλλος να συνοδέψει! Δική τους ευθύνη θα μου πεις και ποιός σε ρωτάει εσένα αν θες να σου πεθάνει στα χέρια άνθρωπος... Έλα ντε! Το σύστημα είναι για πέταμα. Να θυμάσαι όμως ότι αν δείχνεις ειλικρινές ενδιαφέρον για τους ασθενείς, ειδικά στο αγροτικό, που ο κόσμος σε μαθαίνει, τουλάχιστον με το 95% θα είσαι μια χαρά και τα περισσότερα προβλήματα αντιμετωπίζονται. Οι περισσότεροι άνθρωποι στα χωριά θέλουν να νιώθουν ότι ο γιατρός είναι εκεί και ενδιαφέρεται, δεν περιμένουν θαύματα και συνεργάζονται μια χαρά. Να φοβάσαι περισσότερο μερικούς "συναδέλφους" και κυρίως τους υπόλοιπους του νοσοκομείου...

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Το θέμα εδώ μου έφερε στην επιφάνεια μια πληγή από το νοσοκομείο Λαμίας. Την αναφέρω προς γνώση και συμμόρφωση!

Οταν η διακομιδή ξεπερνά μια χιλιομετρική απόσταση και όταν περιλαμβάνει διανυκτέρευση ο γιατρός παίρνει και το ανάλογο ποσό. Στη Λαμία η χιλιομετρική απόσταση για Αθήνα είναι πάνω από 200 χιλιόμετρα και κάναμε διακομιδές, όπου φεύγαμε μεσημέρι κι επιστρέφαμε 1-2 μετά τα μεσάνυχτα. Όχι φυσικά λόγω δουλειάς, αλλά επειδή οι ΕΚΑΒίτες πληρώνονταν διανυκτέρευση και σε παράταγαν κάπου στην Αθήνα, κλείνοντας σου ραντεβού κάποια ώρα για επιστροφή Λαμία. Κανένας δε σου έλεγε να πάτε μαζί σε ξενοδοχείο να βγάλετε μαζί το χαρτί για διανυκτέρευση, που όλοι φυσικά παράνομα έβγαζαν! Κανένας δε σου έλεγε και τί να κάνεις αν δεν είχες οικογένεια στην Αθήνα και πράγματι έπρεπε να περάσεις μια ολόκληρη μέρα εκεί! Κανένας δεν κρατούσε αρχείο στο νοσοκομείο με το πότε έφυγες και πότε επέστρεψες. Πολλές φορές η διακομιδή δεν ήταν όταν εφημέρευες, αλλά το μεσημέρι μέρας απλής εργάσιμης, όπου κι επέστρεφες ακόμα και 2 το πρωί στη Λαμία. Μας έδιναν μόνο ένα αντίγραφο του χαρτιού της διακομιδής ότι ο τάδε γιατρός συνόδευσε το τάδε περιστατικό με αυτό το ασθενοφόρο. Το νοσοκομείο δεν εξέδωσε ποτέ κανένα μηχανογραφημένο έντυπο, αντίστοιχο με της μισθοδοσίας και των εφημεριών, ότι πρέπει να πληρωθείς τη διακομιδή. Κάποια στιγμή (...) οι γιατροί πάνε σε κάποιο Θυρωρείο (...!!!) και δίνουν το χαρτί της διακομιδής παίρνοντας 10 ευρώ!!! ΚΑΝΕΝΑΣ δε σε ενημερώνει ποτέ όταν ξεκινάς τη δουλειά για τις διακομιδές, το τί πρέπει να κάνεις για να πληρωθείς αυτό που δικαιούσαι, για τα δικαιώματά σου δηλαδή. Κανένας μας, ούτε οι παλιοί αγροτικοί, δεν ήξερε ότι έπρεπε να πάρουμε απόδειξη ότι διανυκτερεύσαμε. Αλλά και να το ξέραμε, το νοσοκομείο δε μας ενημέρωσε ποτέ τί να κάνουμε, π.χ. να καταθέτουμε τα έγγραφα της διακομιδής και να βγάζει αυτό τα απαραίτητα δικαιολογητικά για να πληρωθούμε! Έμαθα από φίλους αγροτικούς ότι σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, με ίδιας χιλιομετρικής απόστασης διακομιδές και για διανυκτέρευση, πληρώνονταν 70 ευρώ τη διακομιδή. Επίσης ότι υπήρχε υπάλληλος όπου κατέθεταν τα χαρτιά και τους έβγαινε το ποσό των διακομιδών στο μισθό, όπως οι εφημερίες και τα δώρα. Στη Λαμία θα παίρναμε 10 ευρώ και αυτά δεν τα έχω πάρει ποτέ, γιατί δε σε πληρώνουν αυτοί αλλά πρέπει να πας εσύ να ζητήσεις!

Συμπέρασμα: Η Ελλάδα είναι ένα απέραντο Μπουρδ@@@. Όταν προσλαμβάνεσαι κάπου θεωρείται αυτονόητο ότι ξέρεις δικαιώματα και υποχρεώσεις σου και κανένας δε σε ενημερώνει για τίποτα! Δε σε ενημερώνουν ούτε καν αφού κινήσεις το θέμα, όπως είχαμε κάνει εμείς για τις διακομιδές μας. Ξέρετε πώς πληρώνονταν όλοι οι γιατροί στη Λαμία μέχρι το 2004 τουλάχιστον, που ήμουν εκεί και γνωρίζω; Ένας υπάλληλος ερχόταν με ένα βαλιτσάκι, με καθυστέρηση συνήθως κάποιων ημερών, έβγαζε λεφτά σε ένα δωματιάκι, τα μέτραγε και περνάγαμε στη σειρά και πληρωνόμασταν, λες και η μαφία μοιράζει τα κέρδη! Το θεωρείτε μόνο αστείο; Ξέρετε τί κυκλοφορούσε σαν κουτσομπολιό στο νοσοκομείο και κανένας δεν ασχολούνταν; Ότι κάποιοι υπάλληλοι είχαν ανοίξει λογαριασμό και έβαζαν τα λεφτά του προσωπικού, καθυστερούσαν και την πληρωμή και έπαιρναν τους τόκους. Αυτό μπορεί να είναι και αστείο. Με ποιο δικαίωμα όμως δεν μπορούσες να ανοίξεις λογαριασμό και να μπαίνει εκεί ο μισθός σου, αλλά έπρεπε να σου δίνουν τα λεφτά στο χέρι και σε ημερομηνία που δεν ήταν σταθερή; Και υπό ποιό καθεστώς καθορίζεται το τί θα πάρουν οι γιατροί για τις διακομιδές; Όλα στο περίπου;;;

Παιδιά να προσέχετε πολύ όταν ξεκινήσετε να δουλεύετε και να ψάξετε προσεκτικά όλα τα δικαιώματά σας, γιατί κανένας δεν ενημερώνει για τίποτα!

Υ.Γ. Κατά τ'άλλα, αγροτικός που ζήτησε και πήρε λεφτά μέσα στο ασθενοφόρο, κατά τη διάρκεια διακομιδής, από τη μάνα του παιδιού με κρανιοεγκεφαλική κάκωση, που μετέφερε στο Παίδων, πέρασε από πειθαρχικό και συνέχισε να δουλεύει κανονικά, χωρίς να δώσουν συνέχεια στο θέμα! Μη στιγματιστεί το παιδί για μια "νεανική επιπολαιότητα",ε;;; Τίποτα άλλο, μια ευχή και παράκληση μόνο, καθώς σιγά σιγά όλοι μας βγαίνουμε στο επάγγελμα: Να ΜΗ γίνουμε δολοφόνοι και να μείνουμε ΑΝΘΡΩΠΟΙ.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Παιδιά πραγματικά σας ευχαριστώ για τις σκέψεις-συμβουλές σας και για το χρόνο που αφιερώσατε για να τις καταθέσετε.

Σίγουρα η ευθυνοφοβία δεν είναι κάτι που θα πρέπει να διακρίνει κάποιον ιατρό. Πάντα πρέπει να προσπαθείς για να πετύχεις το καλύτερο για τον ασθενή σου. Έχεις τις γνώσεις αλλά δεν έχεις την εμπειρία και το σίγουρο είναι ότι κατά τη διάρκεια του αγροτικού θα κάνεις λάθη. Αρκεί να μην είναι τόσο μεγάλα και στοιχίσουν μια ζωή. Πάντα είχα εμπιστοσύνη στον εαυτό μου και συνεχίζω να έχω αλλά τις τελευταίες μέρες και σε αναμονή των αποτελεσμάτων της προκήρυξης των αγροτικών ,όπου και δήλωσα ένα χωρίο που δεν υπήρχε καν στο χάρτη ,αναρωτιέμαι αν θα μπορέσω να αντιμετωπίσω με επιτυχία κάθε περιστατικό που θα έρθει. Έχω και τους φίλους μου να μου λένε διάφορα. Ο ένας να μου λέει «εκεί δεν έχουν ρεύμα και θα πρέπει να ανάβεις κεριά». Ο άλλος μου λέει «για να μην υπάρχει στον χάρτη δε θα έχει δρόμους και θα πρέπει να ιππεύεις για να πηγαίνεις στα υπόλοιπα χωριά». Και γενικά ότι τους κατέβει. Βέβαια τα παραπάνω δεν έχουν καμία σχέση με τις ερωτήσεις που σας έκανα απλά είπα να κάνω μια αρχή για να ξέρω τι είμαι υποχρεωμένη να κάνω και τι όχι.

Μου δώσατε τα φώτα σας και σας ευχαριστώ.

Έχω ακόμη μια ερώτηση.

Στην περίπτωση που κάποιος δεν έχει αυτοκίνητο και δεν οδηγεί ο ίδιος τι γίνεται; Πως θα πηγαίνει στα χωριά που θα πρέπει να εξυπηρετεί;

Φαντάζομαι με τα ΜΜΜ δηλαδή τα λεωφορεία γιατί εκεί δε νομίζω να έχει και τίποτα άλλο, ίσως και με ταξί.

Μια φίλη μου μου είπε ότι έχει ακούσει ότι μπορείς να ζητήσεις από την κοινότητα ή το δήμο που ανήκει το χωριό να σε μεταφέρουν εκείνοι τα χωρία της ευθύνης σου καθημερινά. Και ότι είναι υποχρεωμένοι να το κάνουν.

Έχετε ακούσει κάτι τέτοιο ή είναι και αυτό ράδιο αρβύλα ;

irenesurgeon μήπως ξέρεις και τον αριθμό αλλά και την ημερομηνία του ΦΕΚ;

Basiliki διακρίνω μια πίκρα στο δεύτερο ποστ σου. Πώς να μην έχεις πίκρα όμως όταν σκέφτεσαι τις τόσες αδικίες; Σημασία έχει ότι τα κατάφερες ,αντιμετώπισες τα πάντα με θάρρος και μπράβο σου. Ελπίζω να τα καταφέρω και εγώ.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Όλοι όσοι έχουν κάνει αγροτικό έχουν αντιμετωπίσει το emcensored που αναφέρει η συνάδελφος. Και η μαύρη αλήθεια είναι ότι το κακό ξεκινά μεν από το κράτος, αλλά διαιωνίζεται από τους ίδιους τους συναδέλφους μας - για κάθε έναν παλαιότερο που μας δίνει μια χρήσιμη πληροφορία, δέκα άλλοι δε μιλάνε καθόλου για τίποτα χρήσιμο, και όσα μαθαίνουν τα κρατούν για πάρτι τους. Είναι μέσα στην ανθρώπινη φύση, και οι γιατροί δεν αποτελούν εξαίρεση σε τίποτα, αλλά καλό είναι να είναι κανείς προετοιμασμένος για το τί μπορεί να του συμβεί. Θα μπορούσε βέβαια να καλυφθεί ένα μέρος αυτού του κενού στο οποίο βρίσκεται κάθε νέος γιατρός, από μια δική μας οργάνωση - όλοι μας είδαμε στην ειδικότητα πόσα πετυχαίνουν άλλες κατηγορίες εργαζόμενων στον ίδιο με μας χώρο μόνο και μόνο επειδή έχουν καλό συνδικαλισμό. Μόνο που στο δικό μας χώρο, μόλις περάσουμε ένα στάδιο (αγροτικό, ειδικότητα) πέφτουμε με τη μούρη στα προβλήματα του επόμενου και άντε να βρεθούν ''παλιοί'' να κάνουν κάτι που να μείνει για τους επόμενους. Παρόλα αυτά αν ποτέ υπήρχαν οι προϋποθέσεις για να μπορεί να ξεκινήσει κάτι τέτοιο, θα έλεγα ότι είναι τώρα, με τα μέσα που έχουμε - πχ αυτό το φόρουμ. Μακάρι να ξεκινήσει κάτι καλό από εδώ.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Στην περίπτωση που κάποιος δεν έχει αυτοκίνητο και δεν οδηγεί ο ίδιος τι γίνεται; Πως θα πηγαίνει στα χωριά που θα πρέπει να εξυπηρετεί;

Φαντάζομαι με τα ΜΜΜ δηλαδή τα λεωφορεία γιατί εκεί δε νομίζω να έχει και τίποτα άλλο, ίσως και με ταξί.

Μια φίλη μου μου είπε ότι έχει ακούσει ότι μπορείς να ζητήσεις από την κοινότητα ή το δήμο που ανήκει το χωριό να σε μεταφέρουν εκείνοι τα χωρία της ευθύνης σου καθημερινά. Και ότι είναι υποχρεωμένοι να το κάνουν.

Έχετε ακούσει κάτι τέτοιο ή είναι και αυτό ράδιο αρβύλα ;

irenesurgeon μήπως ξέρεις και τον αριθμό αλλά και την ημερομηνία του ΦΕΚ;

Basiliki διακρίνω μια πίκρα στο δεύτερο ποστ σου. Πώς να μην έχεις πίκρα όμως όταν σκέφτεσαι τις τόσες αδικίες; Σημασία έχει ότι τα κατάφερες ,αντιμετώπισες τα πάντα με θάρρος και μπράβο σου. Ελπίζω να τα καταφέρω και εγώ.

Κανονικά είσαι υποχρεωμένος από το νόμο να βρίσκεσαι στη θέση της δουλειάς σου, ανεξάρτητα του αν οδηγείς ή όχι και του πού είναι αυτή. Δεν είναι υποχρεωμένη η κοινότητα να σε μεταφέρει, όπως επίσης και αν σε καλέσουν σε κάποιο σπίτι δεν είναι υποχρεωμένοι να σου βάλουν ταξί. Πρακτικά βέβαια σχεδόν όλοι αν σε καλέσουν μακριά θα έρθουν να σε πάρουν, ειδικά αν είναι σε κάποιο μέρος που δεν ξέρεις πώς να πας και δεν έχει συγκοινωνία. Το θέμα των χωριών, που θα είσαι υποχρεωμένη μια φορά την εβδομάδα ή το δεκαπενθήμερο να πας, εξαρτάται και από τις συνήθειες της κοινότητας. Σε κάποιες περιοχές πράγματι έχουν τη συνήθεια να πάνε από το δήμο το γιατρό ή κανονίζεις μαζί με ντόπιους να σε πάνε. Γενικά ο κόσμος είναι καλοπροαίρετος, ειδικά αν δουν κοπέλα χωρίς αμάξι! Τονίζω όμως ότι από το νόμο κανείς δεν υποχρεούται να σε μεταφέρει, είσαι υποχρεωμένος να βρίσκεσαι στη θέση σου. Τέτοιες φήμες κυκλοφορούν διάφορες από αγροτικούς κατά καιρούς, κυρίως επειδή μας βολεύει να κυκλοφορούν, καλό όμως είναι να ξέρεις το νόμο, για να μη βρεθείς εκτεθειμένη! Λένε π.χ. κάποιοι αγροτικοί ότι παίρνουν λεφτά όταν πάνε σε σπίτια, επειδή πάνε επίσκεψη, αλλά δεν παίρνουν στο ιατρείο, άρα είναι νόμιμοι!!! Ο αγροτικός είναι υποχρεωμένος αν δεν μπορεί να πάει ο ασθενής σε αυτόν να πάει αυτός στον ασθενή, άρα αυτά είναι βλακείες. Στην πράξη μην ανησυχείς, δε θα έχεις προβλήματα. Οι άνθρωποι είναι εξυπηρετικοί, μπορεί με κάποιο ντόπιο να κανονίσετε και να σε πηγαίνει ή να πηγαίνεις με τη "βοήθεια στο σπίτι" αν τυχόν πάει στα χωριά. Θα βρεις λύσεις. Κι εγώ που οδηγούσα όταν είχε πάγο με πήγαιναν! Να ξέρεις ότι όσο πιο απομονωμένο το χωριό και δύσκολες οι συνθήκες, τόσο περισσότερο ο κόσμος αγαπάει και φροντίζει το γιατρό! Αν δείχνεις ενδιαφέρον και συζητάς τα προβλήματα το θεωρώ απίθανο σε απασχολήσει κάτι σοβαρό. Αντί να το βλέπεις με φόβο δες το θετικά, θα περάσεις ωραία, θα γνωρίσεις αξιαγάπητο κόσμο και θα ζήσεις μια εμπειρία, που θα τη θυμάσαι για πάντα. Θα ακούσεις υπερβολές και βλακείες από τις εμπειρίες διαφόρων από τα αγροτικά τους, μην πτοείσαι! Μακάρι να ήμουν ακόμα εκεί και να με έτρεχαν με το τρακτέρ μέσα στα χιόνια για να δω γιαγιούλες, αντί να είμαι στα υστερικά νοσοκομεία της Αθήνας!

Υ.Γ. Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου Clemence!

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Και πάλι σας ευχαριστώ!

Σίγουρα αν πάρω το συγκεκριμένο αγροτικό θα είναι μεγάλη εμπειρία αλλά και σχολείο για εμένα. Αν δεν πάθεις δε θα μάθεις. Παρόλα αυτά όμως καλό είναι να ξέρω τι είμαι υποχρεωμένη να κάνω και τι όχι.

Γι’αυτό και σας έχω τρελάνει με τις ερωτήσεις μου :(

Θα επανέλθω με νέες απορίες και ελπίζω να βρείτε τον χρόνο να τις απαντήσετε :)

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Καλα η Ελλαδα δεν εχει paramedics?

Τι δουλεια εχουν οι γιατροι με τις διακομιδες? :blink:

Dear Dr. Lecter ,

αν η Ελλάδα είχε paramedics δεν θα ήταν Ελλάδα αλλά Ελλαδάρα :blink:

Αλήθεια ποια είναι η ελληνική λέξη για τους paramedics;

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Αλήθεια ποια είναι η ελληνική λέξη για τους paramedics;

Να σου πω, το εψαξα αλλα δεν υπαρχει ακριβης μεταφραση. Νομιζα οτι λεγονται τραυματιοφορεις.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Μπα...τραυματιοφορέας μπορεί να γίνει ο οποιοσδήποτε...Πιάσε στην τύχη έναν 60άρη στο μέτρο και πες του να σπρώχνει το καροτσάκι...Ο paramedic είναι - από όσο ξέρω - κάτι σαν αυτούς του ΕΚΑΒ...οδηγούν και δίνουν και μια πρώτη βοήθεια...Ε;;;

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Μπα...τραυματιοφορέας μπορεί να γίνει ο οποιοσδήποτε...Πιάσε στην τύχη έναν 60άρη στο μέτρο και πες του να σπρώχνει το καροτσάκι...Ο paramedic είναι - από όσο ξέρω - κάτι σαν αυτούς του ΕΚΑΒ...οδηγούν και δίνουν και μια πρώτη βοήθεια...Ε;;;

Εδω στην Αγγλια, οι paramedics ειναι καλυτεροι κι απο τους γιατρους οσον αφορα τις πρωτες βοηθειες, γιατι ακριβως αυτη ειναι η δουλεια τους! Ξερουν να κανουν τα παντα σχετικα με τις πρωτες βοηθειες. Κανουν ειδικη εκπαιδευση.

Εγω τους σεβομαι απεριοριστα γιατι κανουν μια τοσο δυσκολη δουλεια (δηλαδη κρατανε τον ασθενη ζωντανο μεχρι να φτασει στο νοσοκομειο) και πληρωνονται ψιχουλα σε σχεση με τους γιατρους.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Στην Ελλάδα υπάρχει το ΙΕΚ του ΕΚΑΒ το οποίο είναι διετούς φοίτησης και παράγει διασώστες (και όχι τραυματιοφορείς), οι οποίοι παίρνουν μια σχετικά καλή εκπαίδευση και μπορούν να αντιμετωπίσουν απλά επείγοντά (αν και στην ουσία δεν τους δίνεται αυτή η δυνατότητα αφού τα μόνα νομικά δικαιώματα που έχουν είναι να δίνουν οξυγόνο και να ακινητοποιούν σπονδυλική στήλη, ασχετά αν άτυπα τους αφήνουν και βάζουν ορούς σε τροχαία).

Η εκπαίδευση που παίρνουν είναι αρκετά καλή, και με λίγο περισσότερη δουλειά θα μπορούσαν να παίρνουν αντίστοιχες πιστωποιήσεις και δικαιώματα του εξωτερικού (ACLS, διασωληνώσεις κτλ και διάφορα άλλα πρωτοκολλά με ιατρική επίβλεψη και επικοινωνία πάντα).

Σε αμερική (διάφορα προγράμματα τα οποία οδηγούν σε πιστοποίηση NREMT-P έχουν πολλά επαγγελματικά δικαιώματα) κάνουν καλή δουλειά κάνοντας προχωρημένη υποστήριξη της ζωής.

Σε αγγλία αντίστοιχου επιπέδου υπηρεσίες προσφέρουν paramedics που μέχρι τώρα εκπαιδεύονταν από τις τοπικές υπηρεσίες, ενώ τώρα άρχισαν να υπάρχουν αντίστοιχα πανεπιστημιακά προγράμματα 3ετούς φοίτησης (Μπολόνια γαρ...)

Λέκτερ, όταν μιλάμε για διακομιδές στην Ελλάδα (και σε αυτό το τόπικ) ενοούμε διακομιδές από μια υγειονομική μονάδα σε μια άλλη όταν υπάρχουν συγκεκριμένες συνθήκες και πρέπει να συνοδέψει γιατρός.

Π.χ. διακομιδή διασωληνωμένου με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις από το λαϊκό (όπου σταθεροποιήθηκε) στο ΚΑΤ (που έχει νευροχειρουργό). Την οποία βέβαια την κάνει κινητή μονάδα του ΕΚΑΒ με αντίστοιχο γιατρό.

ή διακομιδή τροχαίου από Κ.Υ. σε Νοσοκομείο σε επαρχία που δν υπάρχει ΕΚΑΒ.

Τις περισσότερες διακομιδές στην επαρχία θα μπορούσαν να τις κάνουν απλά ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ αλλά αυτά δεν υπάρχουν. Άρα αντί να πάνε με τον οδηγό του ασθενοφ. του Κ.Υ. (ελλαδιστάν) το συνοδεύει γιατρός (αγροτικός συνήθως).

Σε αντίστοιχες διακομιδές μεγάλων αποστάσεων και ασθενών υψηλού κινδύνου και στο εξωτερικό συνοδεύει πάλι γιατρός (π.χ. αεροδιακομιδές κτλ).

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Σε αντίστοιχες διακομιδές μεγάλων αποστάσεων και ασθενών υψηλού κινδύνου και στο εξωτερικό συνοδεύει πάλι γιατρός (π.χ. αεροδιακομιδές κτλ).

Ναι, εδω μονο σε αεροδιακομιδες συνοδευει γιατρος. Απο οτι φαινεται το συστημα στην Αγγλια ειναι διαφορετικο απο την Ελλαδα.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Οι paramedics είναι κάτι σαν τους διασώστες. Επειδή δεν υπάρχουν στην Ελλάδα (ή υπάρχουν πολύ λίγοι) και η εκπαίδευσή τους είναι μάλλον απροσδιόριστη, τις διακομιδές που χρειάζονται συνοδεία τις συνοδεύει γιατρός.

Ακόμα και διακομιδές με το ασθενοφόρο-μονάδα του ΕΚΑΒ, με 2 ΕΚΑΒίτες μέσα που θεωρητικά είναι εκπαιδευμένοι, πάνε με γιατρό.

Θέλω πάντως να επισημάνω ότι δεν είναι ακριβώς υποχρέωση του γιατρού από το νόμο η επίσκεψη σε δημοτικά διαμερίσματα για συνταγογράφηση. Επίσης, όταν κάποτε ένας αγροτικός διατηρούσε ιδιωτικό ιατρείο (!!!) κανονικότατα τα απογεύματα και έκοβε και αποδείξεις (!!!), όταν τον "κάρφωσε" ο αντίστοιχος ιδιώτης γιατρός που έχανε πελατεία και υποβλήθηκε μήνυση για παράβαση καθήκοντος, κρίθηκε από το Πρωτοδικείο (και δεν έγινε βέβαια έφεση και τέτοια από τον εισαγγελέα) ότι το παράπτωμά του ήταν μόνο πειθαρχικό και όχι ποινικό.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.


×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.