Jump to content

[ΤΑΙΝΙΟΚΡΙΤΙΚΗ] Το Κόκκινο Μπαλόνι


Recommended Posts

Ταινία παραγωγής 1956,του Άλμπερτ Λαμορίς που έμεινε γνωστός για τις ταινίες του με κεντρικούς ήρωες τα παιδιά και τον κόσμο τους-πως παραλληλίζεται με τον κόσμο των 'ενηλίκων'.Ασπρόμαυρες,χωρίς λόγια.

Η ταινία προβάλλεται στις ελληνικές αίθουσες μαζί με το 'άσπρο άλογο',πάλι του Λαμορίς,παραγωγή 1953.

Το κόκκινο μπαλόνι:

'Όταν ο μικρούλης Πασκάλ βρίσκει ένα κόκκινο μπαλόνι πηγαίνοντας για το σχολείο και γίνονται φίλοι,έρχεται αντιμέτωπος για πρώτη φορά με τις ανθρώπινες απαγορεύσεις.Γεύεται τη ζήλεια των συμμαθητών του και την αποδοκιμασία των μεγάλων.

Ο κόσμος των ενηλίκων προσπαθεί να διαρρήξει τη σχέση τους,μα ο Πασκάλ με κίνδυνο του εαυτού του σώνει το ολοδικό του μπαλόνι,το τέλος όμως έρχεται όταν οι συμμαθητές του φυλακίζουν και σκοτώνουν το μπαλόνι,με ένα τέλος που επιβραβεύει το μικρό και δίκαιο Πασχάλη.'

Το δράμα που λαμβάνει μέρος στην πραγματική Μπελβίλ του Παρισιού-τίποτα δεν είναι πλέον ίδιο- είναι η προσωπική ιστορία κάθε ανθρώπου που προσπαθεί να διαφυλάξει κάτι αγνό ή καλό δικό του,συναίσθημα,ύλη,βίωμα ή οτιδήποτε μπορεί να είναι σημαντικό για τον καθένα,και το πως οι άλλοι άνθρωποι ζηλεύουν και θέλουν να κατακρεουργήσουν αυτή την αξία,καθώς για τους ίδιους είναι αδύνατον να την αποκτήσουν ή να την κατανοήσουν.

Η ανθρώπινη φύση μέσα από τις πρώτες στιγμές της κοινωνικής μας ζωής-έρεισμα για ανταγωνισμούς,ίντριγκες,απαξίες αλλά και δικαίωση..Δοσμένο τόσο απλά,μα και τόσο γλαφυρά.

Το άσπρο άλογο:

'Κυνηγώντας το ατίθασο άσπρο άλογο οι γελαδάρηδες της περιοχής με στόχο να το φυλακίσουν και να το πάρουν δικό τους,το σπρώχνουν προς τη θάλασσα όπου και το βλέπει ο μικρός ψαράς.

Από εκείνη τη στιγμή δεν μπορεί να βγάλει απ'το μυαλό του αυτό το περήφανο ζώο,και κάνοντας διαπραγματεύσεις με τους μεγάλους cowboys που δεν αξιώνονται να πιάσουν το άσπρο άλογο,του δίνουν το δικαίωμα αν μπορέσει και το πιάσει να το κρατήσει για δικό του.Ο μικρός ψαράς που φαίνεται να το βάζει στόχο της ζωής του να πλησιάσει το άσπρο άλογο,ματώνει,προσπαθεί,φτάνει κοντά στο θάνατο,αυτοθυσιάζεται αλλά τελικά καταφέρνει να καβαλίσει ελεύθερος το ατίθασο άσπρο άλογο,σύμβολο ανεξαρτησίας και υπερηφάνιας.

Οι άνθρωποι,μη κρατώντας την υπόσχεση που έδωσαν σε ένα μικρό παιδί,πεισμώνουν ακόμα περισσότερο όταν βλέπουν το άλογο να υποδέχεται εν τέλει τον άπειρο ψαρά,και τους καταδιώκουν με αποτέλεσμα να τους αναγκάσουν να φύγουν για το δικό τους κόσμο.'

Η πρώτη ταινία μέτριου μήκους του Λαμορίς με αξιώσεις,έχει να κάνει με το πως ο σεβασμός και η καλοσύνη,η επιμονή,οι σωστοί και υπομονετικοί χειρισμοί αποφέρουν αποτελέσματα πιο θεαματικά από τους γνωστούς,'γρήγορους' και 'έμπειρους' δρόμους για κάποια πράγματα.Επίσης πως τα αδύνατα μπορούν να πραγματοποιηθούν αν η επιθυμία γίνεται στόχος ζωής..

Παραπομπή στη φιλία,την αυτοθυσία,το πάθος για το ιδεώδες,τη δικαιοσύνη.

Αγάπη για κάτι στο οποίο οι περισσότεροι πάλι δεν μπορούν να δουν πέρα από το προφανές(όπως και ο συμβολισμός του κόκκινου μπαλονιού-ιδιαιτερότητα του Λαμορίς αυτή η οπτική).

Όμορφες ταινίες με εξωτερικά γυρίσματα,αν όμως δεν έχετε λάβει στα υπ'όψιν σας την εποχή,τις τεχνικές,τους μη-διαλόγους της εξωλεκτικής επικοινωνίας,και δεν έχετε πολλή όρεξη να δεχτείτε κάτι έξω από τα συνηθισμένα,θα κουραστείτε.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Από τον Δεκέμβριο που έχουν μπει θέλω να τις δω αλλά όλο κάτι τυχαίνει και δεν τις έχω δει ακόμα!!!! Δεν έχουν βγει όμως ακόμα! Για μένα δουλεύει το Ααβόρα τελικά!

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Αυτή είναι η ταινία της παιδικής μου ηλικίας! την έβαζαν στην ετ-1 συνέχεια.Απίστευτο ότι παίζεται τόσο καιρό και δεν έχω πάρει είδηση..Ευχαριστώ για το topic!

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

:) Αξίζει τον κόπο.
Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

νομιζω οτι η ταινια παιζεται και στο Πλαζα . :)

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.