Jump to content

[ΤΑΙΝΙΟΚΡΙΤΙΚΗ] Blood diamond


Recommended Posts

Blood diamond

Ειδος:δραμα,περιπετεια

Ηθοποιοι:Leonardo DiCaprio,Jennifer Connelly,Djimon Hounsou

Σκηνοθετης:Edward Zwick

Πλοκη

Σιερρα Λεονε,1990 εμφυλιος πολεμος.Ο Σολομον Βαντυ δουλευει καταναγκαστικα στα αδαμαντορυχεια.Βρισκει ενα ροξ πολυτιμο 100 καρατια που το κρυβει.Φυλακιζεται στην ιδια φυλακη που βρισκεται ο Ντανυ Αρτσερ λαθρεμπορας και πρωην μισθοφορος.Ο Βαντυ θελει να σωσει την γυναικα του κ τα 2 μικρα του παιδια που βρισκονται σε στρατοπεδο συγκεντρωσης και το γιο του που τον εχουν πιασει οι ανταρτες.Ο Αρτσερ θελει το διαμαντι για να φυγει απο την Αφρικη.O καθενας εχει διαφορετικο σκοπο,διαφορετικα κριτηρια ....διαφορετικο ηθος.

Κριτικη

Μια σκληρη πραγματικοτητα αφρικανικες χωρες με διαμαντια,χρυσο,πετρελαιο με εμφυλιους πολεμους,σκλαβους,παιδια-στρατιωτες και πολλα πολλα πολλα χρηματα.Χωρες με πολυτιμα αγαθα αλλα τοσο φτωχες.

Ο σκηνοθετης μας φερνει αντιμετωπους με αυτο που δε θελουμε να ξερουμε....πως δηλαδη φτανουν ολοι αυτοι οι πολιτιμοι λιθοι στα χερια,στα δαχτυλα κ στους λαιμους πλουσιων.Πως δηλαδη πισω απ'αυτα τα υπεροχα και αστραφτερα διαμαντια υπαρχει ενα εμποριο ανθρωπων,παιδιων!Και φυσικα αυτο που ολοι ξερουμε ....παιδια-στρατιωτες!

Σιγουρα το εργο δε θα μας ανταποδιδει την σκληρη πραγματικοτητα αλλα μας ενημερωνει γι'αυτο που ολοι εθελοτυφλουμε.

Το εργο δεν εχει σπεσιαλ εφε ή γουαου σκηνες.....εχει ομως υπεροχη εικονα,εντονη δραση.Εχει πολλες αντιθεσεις οπως απεριγραπτη ομορφια κ απεριγραπτη φτωχεια.

Ισως απο τους καλυτερους ρολους του Ντι Καπριο...με την εντονη αγγλο-αφρικανικη προφορα του....Τι να πω για τον Hounsou (περα απο την απιστευτη αφρικανικη του ομορφια)....ενας απο τους καλυτερους ρολους που εχει υποδυθει....ισως ο καλυτερος.Μεταξυ αυτων των 2 ηθοποιων δεν μπορω να διαλεξω ποιος ηταν καλυτερος ή ποιος ηταν ο πρωταγωνιστης.Δικαια ειχα προταθει και οι δυο ηθοποιοι για βραβειο οσκαρ.

Μεσα σε ολα αυτα εχουμε και μια δημοσιογραφο η οποια θελει να αποκαλυψει με ονοματα και αριθμους λογαριασμωμ τον εμποριο διαμαντιων....η Connely

Καπου διαβασα για τα ποσα λαθη εγιναν κατα τη διαρκεια της ταινιας...ειδικα χρονικα πχ ενα αυτοκινητο που εχει βγει το 2007 ή για το gameboy μπλα μπλα....μα ποιος τα χεζει αυτα.....Εδω το θεμα μας ειναι αλλο!!!!

Ειναι μια καλογυρισμενη ταινια που δε χανεις το χρονο σου.Μια ταινια για τα ανθρωπινα δικαιωματα,για την πολιτικη,για το παρανομο εμποριο και για εναν ερωτα (ισως το μοναδικο κατ'εμε αρνητικο του εργο....το αστοχο ρομαντζο μεταξυ τυχοδιωκτη κ δημοσιογραφου)

empopcorn empopcorn empopcorn empopcorn,5 /5

Ξεχασα να μιλησω για τη μουσικη.Ειναι ενα ταξιδι απο αφρικανικα ακουσματα και χιπ-χοπ.

Τα κουστουμια τους ειναι με εντονα εμπριμε χρωματα ....οπως φυσικα η ιδια η Αφρικη ειναι γεματη με εντονα χρωματα.

Και μια φραση που μου'μεινε:

Danny Archer:I liked to get kissed before i get fucked

Οπως και φυσικα σε ολο το εργο ο Archer τελειωνει τις φρασεις με huh! ή all right!

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.