Jump to content

Ειδικότητα στη Νορβηγία


Αλκή

Recommended Posts

Η Νορβηγία είναι δύσκολη περίπτωση. Έχει το ίδιο πρόβλημα με την Ελλάδα,υψηλόβαθμες εγχώριες ιατρικές σχολές (επίπεδο ανταγωνισμού για εισαγωγή παρόμοιο με τις ελληνικές ιατρικές σχολές) και σημαντικό αριθμό αποφοίτων από Ανατολικές χώρες (κυρίως Ουγγαρία και Πολωνία)

Κάθε χρόνο αποφοιτούν περίπου  600 φοιτητές από σχολές της Νορβηγίας και άλλοι τόσοι Νορβηγοί από σχολές εξωτερικού. Ηδη ο αριθμός των γιατρών είναι υπεραρκετός και στο μέλλον με αυτό το ρυθμό αύξησης αναμένεται υπερπληθώρα και κορεσμός του επαγγέλματος.Συνεπώς οι προοπτικές είναι πενιχρές για εμάς. Ακόμα και οι αρκετοί από τους Νορβηγούς απόφοιτους πηγαίνουν στη Σουηδία για να κάνουν ειδικότητα.

Ο Σύλλογος Νορβηγών Ιατρών απαίτησε να μη γίνονται δεκτοί πλέον ξένοι γιατροί σε θέσεις ειδικότητας, αφού η χώρα παράγει αρκετούς γιατρούς και δεν υπάρχουν επιπλέον ανάγκες. Φυσικά κάτι τέτοιο δεν πέρασε γιατί υπάρχει και η ανάγκη επιφανειακής έστω συμμόρφωσης στους κανόνες της ευρωπαικής νομοθεσίας.

Θεωρητικά ο ξένος με πτυχίο Ε.Ε. μπορεί να ξεκινήσει με vikariat ενός χρόνου σε ειδικότητα μικρής ζήτησης( π.χ. ψυχιατρική) και κατά προτίμηση σε μέρος που εργάζεται άλλος Ελληνας.Στη συνέχεια με συστατικές επιστολές,γνωριμίες και καλή γνώση της γλώσσας ίσως γίνει δεκτός στην ειδικότητα που θέλει στην αρχή πάλι σε θέση vikariat και στη συνέχεια σε θέση πλήρους ειδίκευσης. Χρειάζεται όμως κόπο, χρήμα και επιμονή.(Οι τιμές είναι οι υψηλότερες στον κόσμο).

Φυσικά ο ξένος πρέπει να ξεχάσει πόλεις όπως Οσλο,Bergen όπου οι πιθανότητες να γίνει δεκτός είναι μηδαμινές.Επίσης πρέπει να ξεχάσει τις πανεπιστημιακές κλινικές, ακόμη και του αρκτικού κύκλου (Tromso).

Επίσης επειδή τα νορβηγικά είναι πανομοιότυπα με τα σουηδικά (εάν ξέρεις τη μία γλώσσα,καταλαβαίνεις τα πάντα στην άλλη,οι ρίζες των λέξεων είναι ίδιες),φρόντισε να πάρεις και το δίπλωμα σουηδικών ώστε να μετακινηθείς στη Σουηδία όπου οι ευκαιρίες είναι σαφώς περισσότερες, εάν η προσπάθεια για Νορβηγία δεν τελεσφορήσει.

Γενικά οι Σκανδιναβοί είναι μάλλον τεμπέληδες, δουλεύουν τις λιγότερες ώρες από όλους τους άλλους γιατρούς στην Ευρώπη και εφαρμόζουν στην πράξη την ισότητα, δηλαδή για όλους τα ίδια και απαγόρευση του ανταγωνισμού.Δε γίνεται κανείς ανταγωνιστικός παίρνοντας ειδικότητα σε σκανδιναυική χώρα.

Εισπράττει όμως επαρκώς.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Φυσικά κάτι τέτοιο δεν πέρασε γιατί υπάρχει και η ανάγκη επιφανειακής έστω συμμόρφωσης στους κανόνες της ευρωπαικής νομοθεσίας.

Απ όσο ξέρω η Νορβηγία δεν είναι στην Ε.Ε. Ούτε έχει διάθεση να μπεί στο "κλάμπ".Τα έσοδα του πετρελαίου τα θέλει για πάρτη της.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Γενικά οι Σκανδιναυοί είναι μάλλον τεμπέληδες,δουλεύουν τις λιγότερες ώρες από όλους τους άλλους γιατρούς στην Ευρώπη και εφαρμόζουν στην πράξη την ισότητα,δηλαδή για όλους τα ίδια και απαγόρευση του ανταγωνισμού.Δε γίνεται κανείς ανταγωνιστικός παίρνοντας ειδικότητα σε σκανδιναυική χώρα.

Εισπράττει όμως επαρκώς.

Το γεγονος οτι οι Σκανδιναβοι εχουν καλυτερες εργασιακες συνθηκες απο οτι τα περισσοτερα κρατη μελη, δεν τους τοποθετει στην κατηγορια των τεμπεληδων, αλλα των προηγμενων! Δεν γινεται κανεις ανταγωνιστικος παιρνοντας ειδικοτητα σε νοσοκομεια οπως το Καρολινσκα;;; Και απο που γινεται ανταγωνιστικος; απο το Λαικο, το Νιμιτς, τον Παμακκαριστο, το Βουλα, κλπ ... επειδη δουλευει 100+ ωρες την εβδομαδα;;; Το θεμα προσεγγιζεται λαθος. Ο ανταγωνισμος απορρεει κατα βαση απο τις θεσεις εργασιας. Ειναι δηλαδη θεμα προσφορας-ζητησης. Στην Σκανδιναβια πλεοναζουν ακομα οι θεσεις, ενω στην Ελλαδα λειπονται.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 2 weeks later...

@ Αλκή : Η Νορβηγία δεν ανήκει στην ΕΕ, άρα πριν ψαχτείς εκεί για ειδικότητα, πρέπει πρώτα να ψάξεις πως θα σε δεχτεί πίσω η ανοιχτόκαρδη χώρα μας, αν και όταν αποφασίσεις να επιστρέψεις

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 1 month later...

Καλησπέρα σε όλους

Ζω και εργαζομαι στην Νορβηγία και με χαρά να παρέχω πληροφορίες. Αποφοίτησα απο την αποφράδα σχολή των Αθηνών το 2005 και άρχισα το turnuslegetjeneste (εξηγώ παρακάτω) τον Αύγουστο που μας πέρασε. Θα προσπαθήσω να είμαι απλός.

Στην Νορβηγία υπάρχει η πλήρης άδεια άσκησης επαγγέλματος ιατρού (η οποία και σου επιτρέπει να κάνεις αίτηση για θέση ειδικευόμενου -θα επανέλθω) και η μερική άδεια άσκησης που όλοι οι νορβηγοί φοιτητές αποκτούν στο 5ο έτος. Μετά την αποφοίτηση θεωρείσαι ακόμα κάτοχος μερικής άδειας.

Μπορεί κάποιος ο οποίος έχει πλήρη άδεια άσκησης επαγγέλματος στην χώρα του (όπως οι έλληνες απόφοιτοι στην Ελλάδα) να κάνει αίτηση για την πλήρη άδεια άσκησης αλλά αυτό θα κριθεί από το γραφείο αναγνωρίσεων για καθένα ξεχωριστά ανάλογα με τα δικαιολογητικά που παρουσιάζεις (θεωρητικά εάν έχει κάποιος πρακτικη εμπειρία περίπου 1-1,5 έτος θα πρέπει να αρκέσει). Αγροτικό, κάποιοι μήνες ειδικότητας, ίσως και στρατιωτικό μπορεί να ληφθούν υπόψιν. Ακόμη και το 6ο έτος μπορεί κάποιος αναίσχυντος να παρουσιάσει ως πρακτική εξάσκιση (μην ξεχνάμε στον οδηγό σπουδών έτσι ορίζεται άλλο αν στις κλινικές που ήμουν εγώ προσωπικά ήταν κατά πλειψηφίαν πανηγύρι). Κλείνω εδώ την απευθείας απόκτηση της πλήρης άδειας άσκησης διότι δεν το έκανα και δεν ξέρω περισσότερα.

Ο δρόμος που οι νορβηγοί φοιτητές και οποιοσδήποτε άλλος κάτοχος πτυχίου ιατρικής (παρεπιπτόντος αν και δεν είναι μέλοσ της ΕΕ η Νορβηγί αείναι δεσμευμένη από συνθήκες και αναγνωρίζει τα πτυχία της ΕΕ) ακολουθούν είναι να κάνει την πρακτική εξάσκηση ονόματι turnuslegetjeneste (turnus=δεν βρίσκω κατάλληλη μετάφραση κυριολεκτικά, lege=ιατρός, tjeneste=υπηρεσία). Αυτή αποτελείται από 12 μήνες εργασία σε νοσοκομείο και 6 σε ιατρείο πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Οι θέσεις είναι πεπερασμένου αριθμού και ανακοινώνονται υπό την μορφή λίστας (όπως ακριβώς το αγροτικό). Στο τέλος του 15μηνου αποκτάς την πλήρη άδεια άσκησης. Αυτή η υπηρεσία ξεκινάει 2 φορές τον χρόνο 15 Φεβρουαρίου και 15 Αυγούστου.

Για να αρχίσει κανείς 15 Αυγούστου πρέπει να κάνει αίτηση πρίν την 1η Νοεμβρίου του προηγούμενου έτους (ήτοι 9μήνες πριν) αντίστοιχα για τον Φεβρουάριο.

Όταν κάνεις αίτηση μπαίνεις αυτομάτως σε μία λίστα. Γίνεται κλήρωση (7 μήνες πριν την έναρξη)και ο καθένας παίρνει ένα νούμερο. 6μιση μήνες πριν την έναρξη αρχίζει η εβδομάδα της διαλογής. Έτσι την πρώτη μέρα απο τις 8.00 έως 8.10 έχει δικαίωμα επιλογής θέσης ο κάτοχος του αριθμού 1, από τις 8.10 έως τις 8.20 ο 2 και ούτω καθ'εξής.

Προσοχή: Οι θέσεις είναι περίπου 350. Οι υποψήφιοι περίπου 500. Όσοι δεν πάρουν θέση με την πρώτη έχουν θεωρητικά εγγυημένη θέση στην επόμενη επιλογή. Αυτό όπως εύκολα κανείς καταλαβαίνει οδηγεί σε αδιέξοδο (εγώ πριν 1,5 χρόνο που δήλωσα ήταν καμια 50άρα που δεν βρίσκαν θέση) και τί λύση θα δοθεί δεν ξέρω. Πάντως εδώ δεν γίνεται καμία διάκριση ούτε και αξιολόγηση είναι θέμα τύχης να πάρεις το νούμερο.

Για να κάνει κανείς αίτηση χρειάζεται:

1) Πτυχίο ιατρικής

2) Αντίγραφο διαβατηρίου

3) Πιστοποίηση γλώσσας (θα επανέλθω).

Θα παρατηρήσατε ότι δεν απαιτείται η ίδια η άδεια άσκησης. Επειδη τα δικαιολογητικά είναι τα ίδια αυτή έρχεται αυτομάτως την πρώτη μέρα που πάει κανείς στην δουλειά

Η θέση είναι επί πληρωμή (το νομικά ελάχιστο ποσό είναι 350000 Νορβηγικές κορώνες το χρόνο). Σε απλά ελληνικά αυτό μεταφράζεται σε 2500 χιλιάδες ευρώ ΚΑΘΑΡΑ (τονίζω το καθαρά διότι σήμερα πλήρωσα την ρημαδοεφορία εδώ και 36% πονάει) τον μήνα κατ'ελάχιστον. Πρακτικά αν συνυπολογίσει κανείς τις εφημερίες είναι περίπου 3000-3500 ευρώ καθαρά.

Οι λόγοι για τους οποίους επέλεξα να κάνω το turnus και να μην ψάξω καν το πως αναγνωίζεται απευθείας και για τους οποίους συνιστώ να κάνει κάποιος το turnus είναι

α) Είναι μια εκπαίδευση που μας χρειάζεται (τουλάχιστον με τισ γνώσεις που είχα εγώ και δεν πιστεύω ότι απείχα πολύ από τον μέσο απόφοιτο)

β) Είναι μια εκπαίδευση που όλοι οι Νορβηγοί αποκτούν, έτσι θέλοντας και μη θα σου λείψουν κάποια πράματα στην συνέχεια

γ) Εισάγεσαι στο νορβηγικό σύστημα υγείας και ασφάλισης, στην νορβηγική κοινωνία, στον απαιτητικό επαγγελματικό στίβο και σε μια χώρα της οποίας την γλώσσα δεν χειρίζεσαι τέλεια, από μια θέση που για να το θέσω χονδροειδώς σε παίρνει να μην ξέρεις κάτι και έχεις ασφαλιστική δικλείδα για να μην πάρεις κάποιον στον λαιμό σου σε αντίθεση με την θέση του ειδικευόμενου όπου οι απαιτήσεις είναι μεγαλύτερες (π.χ. οι τουρναδόροι γιατροί συμβουλεύονται τον ειδικευόμενο αν δεν ξέρουν κάτι)

δ) Αν με κάποιο τρόπο αποκτήσεις την πλήρη άδεια άσκησης θα πρέπει να κάνεις αίτηση για ειδικότητα ανταγωνιζόμενος άτομα που όλοι έχουν κάνει το turnus

Έρχομαι έτσι στο ψωμί της υπόθεσης το πώς κάνεις ειδικότητα λοιπόν. Οι θέσεις κατά κανόνα δεν είναι με σύμβαση για όλη την ειδικότητα, είναι περίπου ενός έτους. Αν κάποιος βέβαια είναι καλός στην δουλειά του δεν υπάρχει λόγος για τον εργοδότη να ψάχνει άλλον στα τυφλά. Πάντος πρέπει κανείς να είναι ευέλικτος σε ό,τι αφορά τις θέσεις εργασίας. Οι αιτήσεις γίνονται απευθείας στην κλινική που προκυρήσει την θέση και η κλινική επιλέγει όποιον θέλει (προσοχή: -αυτό το μεταδίδω με επιφύλαξη καθώς μου το είπαν οι νορβηγοί συνάδελφοι-αυτός ο κάποιος πρέπει να είναι ανάμεσα στου 3 ή 5 πιο έμπειρους με βάση τα δικαιολογητικά που προσεκόμισαν). Έτσι είναι ουτοπικό να περιμένει κανείς ότι θα βρει θέση στο πιο καλό πανεπιστημιακό νοσοκομείο στην πρωτεύουσα με την μια. Θέση σε επαρχιακά νοσοκομεία και για περιορισμένο χρονικό διάστημα θα βρει (όπως είναι τώρα η κατάσταση τουλάχιστον). Έτσι το turnus σε φέρνει κατά κάποιον τρόπο στα ίσα με τους υπόλοιπους.

Ως προς το θέμα της γλώσσας. Αν δεν είστε νορβηγός, δανός ή σουηδός (οι γλώσσες είναι πανομοιότυπες μεταξύ τους και αλληλοκαταλαβαίνονται) πρέπει ή να έχετε το πτυχίο νορβηγικών trinn 3 ( το τρίτο από τα 4) ή ένα αντίστοιχο του πανεπιστημίου του Bergen ή να αποδείξετε στο ίδιο γραφείο αναγνωρίσεων (και όποιος σκέφτηκε τι καλά θα ήταν να δούλευε κανάς γνωστός του σε αυτό το γραφείο καλύτερα να μην διαβάσει παρακάτω, στην Νορβηγία-και εδώ που τα λέμε σε κανένα πολιτισμένο μέρος του κόσμου πλην της Ελλάδας- δεν μπορεί να σκέφτεται κάποιος έτσι) ότι κατέχετε τα νορβηγικά με δικαιολογητικά όπως π.χ. να έχετε σπουδάσει σε κάποια από αυτές τις χώρες ή να έχετε δουλέψει σε αυτές τις χώρες και να προσκομίσετε ένα χαρτι από τον εργοδότη που να λέει τι καλά που τα μιλάτε. Το γραφείο αναγνωρίσεων έχει φυσικά τον τελευταίο λόγο. Πιο απλά γιατί δεν νομίζω πολλοί νορβηγοί, δανοί ή σουηδοί να το διαβάζουν ο απλούστερος τρόπος είναι το trinn 3. Η γλώσσα είναι σχετικά εύκολη (ειδικά αν ξέρει κανείς αγγλικά και γερμανικά) και πιστεύω ότι με προσπάθεια σε 1 χρόνο μαθαίνεται. Το που είναι άλλη ιστορία. Για αυτό απευθύνεστε στην Νορβηγική πρεσβεία στην Ελλάδα. Οι εξετάσεις πάντος είναι Ιανουάριο και Ιούνιο και γίνονται και στην Ελλάδα. Μια λεπτομέρεια πρακτική. Τα δικαιολογητικά για την έναρξη του turnus μπορούν να κατατεθούν μέχρι και 15 μέρες πριν την έναρξη της εργασίας με την εξαίρεση του διαβατηρίου φυσικά. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί κανείς να δώσει εξετάσεις τον Ιούνιο και να ξεκινήσει τον Αύγουστο.

Έφαγα αυτήν την ώρα για να κάτσω να τα γράψω όλα αυτά διότι σαν φοιτητής στην Αθήνα από το 1999 έως το 2005 αηδίασα και σιχάθηκα με τον τρόπο που δουλεύαν (η πιό σωστά δεν δουλεύαν ) και κυρίως με την νοοτροπία πολλών (για να μην πω των περισσοτέρων). Ξέρω ότι δεν είναι όλοι έτσι και για αυτούς (γιατί ξέρω πολύ καλά το αίσθημα της απόγνωσης που σε πιάνει όταν τελειώνεις και δεν έχεις πουθενά να εργαστείς) κάθομαι και τα γράφω και για να βγάλω τ'άχτι μου. Για όσους ενδιαφέρονται πραγματικά η Νορβηγία είναι μια χώρα που οι κανόνες του παιχνιδιού είναι για όλους, οι άνθρωποι είναι (με εξαιρέσεις φυσικά) τίμιοι και καλοί σε επίπεδο αγαθότητας, έχει πανέμορφη φύση και είναι κράτος πλούσιο που φροντίζει τους πολίτες του και δεν τους κοροϊδεύει (το 36% το δίνω αλλά βλέπω αντίκρυσμα). Τα μειονεκτήματα : είναι στην άκρη της ευρώπης και δεν μπορείσ να πεταχτείς με το αυτοκίνητο μια στο Παρίσι και μια στο Βερολίνο όπως μπορείς στην κεντρική ευρώπη, Η μεγαλύτερη πόλη είναι 500000 κάτοικοι, άλλες 2 είναι 200000-250000 και από εκεί και μετά πιο μικρές πόλεις με όσα καλά και κακά συνεπάγεται αυτό και φυσικά έχει κρύο και χιόνι για μεγάλο χρονικό διάστημα. Για τους συναδέλφους άρρενες αναγνώστες οφείλω να αναφέρω ότι οι Νορβηγίδες είναι κατα κανόνα ψηλές, ξανθιές με γαλανά μάτια και ενθουσιάζονται όταν ακούνε έλληνα (σε αντίθεση με την σουηδία που είχε πολλούς έλληνες μετανάστες εδώ έλληνας σημαίνει ένα μείγμα Μεγάλου Αλεξάνδρου, Αριστοτέλη, Σωκράτη, Ιπποκράτη, Ζαγοράκη και κατοίκου μιάς χώρας που έχει ήλιο και φοβερές παραλίες). Για τις συναδέλφους αναγνώστριες δεν μπορώ να εκφέρω γνώμη περί νορβηγών, αλλά τα ίδια γονίδια μοιράζονται, στην χειρότερη έχει ωραία βουνά για σκι :) !

Καλές επιλογές!

Υ.Γ.Ει δυνατόν στείλτε τις ερωτήσεις εδώ και όχι στο e-mail. Ευχαριστώ!

edit: έτυχε να το δω στο θέμα για ειδικότητα στη Σουηδία και το μετέφερα εδώ, έχει μείνει σε παράθεση και εκεί σε κάποιες απαντήσεις βέβαια ...

Τροποποιήθηκε από Clemence
Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 2 years later...

Να προσθέσω κάποιες πληροφορίες για την ειδικότητα. Κάθε κλινική μπορεί να προκυρήσει μια θέση (είτε μόνιμης απασχόλησης είτε ορισμένου χρόνου) αλλά μπορεί και να προσλαμβάνει προσωπικό (γιατρούς) χωρίς η θέση να έχει προκυρηχθεί. Η θέση που δεν έχει προκυρηχθεί προφανώς δεν έχει κανέναν περιορισμό ως προς το ποιός θα την πάρει, η κλινική επιλέγει μόνη της. Αντίθετα η προκυρηγμένη θέση πρέπει να δοθεί σε έναν από τους 3 πρώτους σε εμπειρία αιτούντες. Ως εμπειρία ορίζονται οι εγγεγραμένοι μήνες ειδικότητας. Δηλαδή ακόμη και αν η κλινική θέλει να πάρει κάποιον συγκεκριμένο για μια προκυρηγμένη θέση, αν υπάρχουν τρεις άλλοι με περισσότερη εμπειρία, είναι υποχρεωμένη να διαλέξει ανάμεσα σε αυτούς. Το αν μια θέση είναι προκυρηγμένη ή όχι δεν έχει καμία διαφορά στην καθημερινή δουλειά ή στον καταμερισμό εργασιών. Αλλά για την απόκτηση ειδικότητας μόνο ένας χρόνος μη προκυρηγμένης θέσης μετρά.

Έτσι άν σε προσλάβει μιά κλινική και δουλεύεις 3 χρόνια ως ειδικευόμενος αν η θέση δεν είναι προκυρηγμένη για την απόκτηση ειδικότητας μετράνε μόνο οι 12 μήνες. Τα υπόλοιπα μετράνε στο βιογραφικό και φυσικά αξιολογούνται αλλά ως προς το τυπικό κομμάτι για την απόκτηση του τίτλου δεν έχουν νόημα.

Στις περισσότερες ειδικότητες εκτός από το κυρίως κομμάτι (π.χ. δερματολογία) υπάρχει ένα υποχρεωτικό δευτερεύον τμήμα. Στην περίπτωση της δερματολογίας πρέπει να είναι 6 μήνες παθολογίας ή ρευματολογίας. Αντίστοιχα υπάρχει για τις υπόλοιπες ειδικότητες.

Υπάρχει επίσης η δυνατότητα θέσης ειδικευόμενου έρευνας. Αυτό συνεπάγεται αυξημένο χρόνο ειδίκευσης (1 ή 2 χρόνια παραπάνω) απαλλαγή από το δευτερεύον κομμάτι και κατά τι διαφορετικό ωράριο, ήτοι ενδιάμεσες εβδομάδες ή ημέρες αποκλειστικά για έρευνα. Περισσότερες λεπτομέρειες για αυτό δεν γνωρίζω.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 1 month later...

aleste,

πού βρίσκει κανείς τις προκηρυγμένες θέσεις?Δώσε κανένα url αν είναι πρόσφορο.

Οι μη προκηρυγμένες να υποθέσω ότι δεν υπάρχουν κάπου μαζεμένες αλλά πρέπει να ψάξει κανείς στις ιστοσελίδες των διαφόρων νοσοκομείων;

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

aleste,

πού βρίσκει κανείς τις προκηρυγμένες θέσεις?Δώσε κανένα url αν είναι πρόσφορο.

Οι μη προκηρυγμένες να υποθέσω ότι δεν υπάρχουν κάπου μαζεμένες αλλά πρέπει να ψάξει κανείς στις ιστοσελίδες των διαφόρων νοσοκομείων;

Οι προκυρηγμένες θέσεις βρίσκονται στην σελίδα του ιατρικού συλλόγου (www.legeforeningen.no). Οι μη προκυρηγμένες δεν νομίζω ότι βρίσκοντια πουθενά, κανονίζονται μετά από απευθείας συνεννόηση με την εκάστοτε κλινική. Οι περισσότεροι τηλεφωνούν στις κλινικές που τους ενδιαφέρουν (πολλές φορές) και δηλώνουν ενδιαφέρον. Όταν η κλινική έχει λοιπόν ανάγκη επικοινωνεί μαζί τους.

Τροποποιήθηκε από aleste
Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Γειά σας παιδιά! Να ρωτήσω κάτι κι εγώ? Αν έχεις κάνει ειδικότητα στην Ελλάδα, υπάρχει περίπτωση να βρεις δουλειά στη Νορβηγία?

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Γειά σας παιδιά! Να ρωτήσω κάτι κι εγώ? Αν έχεις κάνει ειδικότητα στην Ελλάδα, υπάρχει περίπτωση να βρεις δουλειά στη Νορβηγία?

μπορεις,υποθετω,αρκει να εχεις πιστοποιηση γλωσσας,για την ακριβεια ενα προφισενσακι με αριστα emconfused

μπες στο www.safh.no

o safh ειναι ο υπευθυνος οργανισμος για αναγνωρισεις κλπ ιατρικου κ παραιατρικου προσωπικου

μπες εκει,τσεκαρε το σαιτ και παρε τους τηλεφωνο και ρωτα οσα θες να ρωτησεις

ειναι φιλικοι κι εξυπηρετικοτατοι,ΟΥΔΕΜΙΑ σχεση με greek organisations :splaaaats:

Τροποποιήθηκε από shlia and friends...!
Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Γειά σας παιδιά! Να ρωτήσω κάτι κι εγώ? Αν έχεις κάνει ειδικότητα στην Ελλάδα, υπάρχει περίπτωση να βρεις δουλειά στη Νορβηγία?

Γειά σου συνονόματε!

Θέση εποχιακή θα βρει κανείς σχετικά εύκολα σαν ειδικευμένος και μάλιστα θα χρυσοπληρωθεί. Για μόνιμη θέση πάλι δεν είναι πολύ δύσκολο ειδικά για μάχιμες ειδικότητες και στην επαρχία. Οι πιο περιζήτητες θέσεις έχουν μεγαλύτερο ανταγωνισμό και συνεπώς εμπειρία εργασίας στην χώρα μετράει πολύ. Το safh είναι μια πολύ καλή αρχή για να δεις τι γίνεται. Υπάρχουν ακόμη διάφορα γραφεία ευρέσεως εργασίας ιδιωτικά που κανονίζουν vikariat (ενδεικτικά www.legevisitten.no, www.manpower.no).

Για όλα πάντως προϋπόθεση είναι η γλώσσα. Αν δεν μιλάει κανείς νορβηγικά αμφιβάλλω αν θα τον προσλάβουν κάπου και πάλι θα είναι κάποιος εξαιρετικά δυσλειτουργικός μιας και δεν θα καταλαβαίνει ούτε ασθενείς ούτε συναδέλφους και συνεργάτες.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Δεν αξίζει να πάει κανείς Νορβηγία σαν ειδικευόμενος,σαν ειδικάς αξίζει με τα χίλια.

Μην ρωτάτε γιατι...Παίζει επίσης πρόβλημα και με την αναγνωριση της ειδικότητας σε χώρες της Ε.Ε ,όχι μονο Ελλάδα.

Ακόμα και Νορβηγοί κάνουν ειδικότητα Σουηδια,γιατί τρώνε τρελά πακέτα χωσίματος ατις εφημερίες στα νοσοκομεία τους στην Νορβηγιας και παίρνουν λιγότερη άδεια...

Σαν ειδικός όμως μπορείς να κερδίσεις 1 εκ κορώνες Σουηδιας τον χρόνο....

Εχω 3 συνάδελφυς απο Νορβηγία,σίγουρα πολύ πιο γαμάτοι ανθρωποι απο τι οι Σουηδοι,αν και λιγο εθνικουληδες...

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Δεν αξίζει να πάει κανείς Νορβηγία σαν ειδικευόμενος,σαν ειδικάς αξίζει με τα χίλια.

Μην ρωτάτε γιατι...Παίζει επίσης πρόβλημα και με την αναγνωριση της ειδικότητας σε χώρες της Ε.Ε ,όχι μονο Ελλάδα.

Ακόμα και Νορβηγοί κάνουν ειδικότητα Σουηδια,γιατί τρώνε τρελά πακέτα χωσίματος ατις εφημερίες στα νοσοκομεία τους στην Νορβηγιας και παίρνουν λιγότερη άδεια...

Σαν ειδικός όμως μπορείς να κερδίσεις 1 εκ κορώνες Σουηδιας τον χρόνο....

Εχω 3 συνάδελφυς απο Νορβηγία,σίγουρα πολύ πιο γαμάτοι ανθρωποι απο τι οι Σουηδοι,αν και λιγο εθνικουληδες...

Από όσο θυμάμαι όταν είχα ρωτήσει η ειδικότητα αναγνωρίζεται. Δεν βάζω και το χέρι μου στη φωτιά διότι πάει καιρός που το είχα ρωτήσει αλλά ένα τηλέφωνο στο υπουργείο Υγείας θα μας λύσει την απορία. Πάντως υπάρχουν αρκετοί γερμανοί που ειδικεύονται εδώ και προγραμματίζουν να γυρίσουν στην Γερμανία άρα δεν θα έχουν πρόβλημα αναγνώρισης.

Οι εφημερίες ρυθμίζονται από κάποιους κανόνες που είναι διαφορετικοί από νοσοκομείο σε νοσοκομείο αλλά κατά κανόνα σε ειδικότητες που η εφημερία σε κρατάει ξύπνιο το βράδυ (π.χ. παθολογία, χειρουργική, γυναικολογία, παιδιατρική) δεν δουλεύεις την επομένη. Στην δερματολογία εφημερεύεις από το σπίτι σου με ένα τηλέφωνο το οποίο σπανίως χτυπά οπότε την επομένη δουλεύεις κανονικά.

Όσο για την άδεια δεν ξέρω πόσο παίρνει κανείς στην Σουηδία πάντως εδώ η νόμιμη άδεια είναι 5 εβδομάδες. Εκτός αυτού υπάρχουν κατά κανόνα και πολλές άδειες avspassering δηλαδή επειδή η καθημερινή εργασία είναι κατά τι μακρύτερη του κανονικού αντί να πληρώνουν συνεχώς υπερωρία, "μαζεύεται" αυτός ο χρόνος και παίρνεις εβδομάδες επι πληρωμής άδειας. Αυτό είναι ανάλογα με την ειδικότητα, το νοσοκομείο κλπ. Σε κάποια μέρη είναι κάθε έκτη εβδομάδα, άλλες κλινικές δεν το έχουν καθόλου...

Τροποποιήθηκε από aleste
Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Καλά όλα. Αλλά πώς μαθαίνει κανείς νορβηγικά;;;;;;;;;;

Ανάλογα του που βρίσκεσαι στην Ελλάδα. Απευθύνσου στην Νορβηγική πρεσβεία. Στην Αθήνα μαθήματα γίνονται και στο διδασκαλείο ξένων γλωσσών του Πανεπιστημίου αλλά και ιδιωτικά. Εκτός Αθηνών εξαρτάται από την πόλη και το αν υπάρχει κάποιος εκεί. Στην Θεσσαλονίκη νομίζω υπάρχει κάποιος που διδάσκει, στην Πάτρα πάλι όχι γιατί ένα ζευγάρι που ήξερα ταξίδευε ως την Αθήνα για να κάνει μαθήματα...

Η γλώσσα δεν είναι τόσο δύσκολη, μην ανησυχείς!

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Η γλώσσα δεν είναι τόσο δύσκολη, μην ανησυχείς!

Πισης...μιλωντας νορβηγικα,συνεννοεισαι μια χαρα με σουηδους και δανους αφου νορβηγικα,σουηδικα και δανεζικα ειναι σαν 3 διαφερετικες διαλεκτοι της ιδιας γλωσσας.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Ειδικότητες από κράτη μέλη εκτός Ε.Ε δεν αναγνωρίζονται.Ρητά και κατηγορηματικά το λέω.Το υπ. υγείας έχει ειδικό κλάδο που ασχολείται με αυτό.Εάν έχει κανείς σκοπό να γυρίσει Ελλάδα από Ελβετία η Νορβηγία με τίτλο ειδικότητας από αυτές τις χώρες θα ταλαιπωρηθεί.

Αναγνωρίζονται προπτυχιακές και πτυχιακές σπουδές βάσει διακρατικών συμφωνιών μεταξύ Ε.Ε κ Νορβηγίας ,όχι όμως οι μεταπτυχιακές σπουδές που τέτοιες θεωρούνται νομικά, οι ιατρικές ειδικότητες.Ο απλός λόγος είναι ότι η Νορβηγία και η Ελβετία δεν αναγνωρίζει την ελεύθερη μεταφορά εργαζομένων απο χώρες της Ε.Ε εντός των συνόρων τους.Μπορείς να δουλέψεις όμως Σουηδία η Δανία 2 χρόνια λόγω διακρατικών συμφωνιών μεταξύ των σκανδιναβικών χωρών οπότε αυτομάτως αποκτάς πλήρη εργασιακά δικαιώματα στην Ε.Ε και μπορείς εκ των υστέρων να εργαστείς στην Ελλάδα σαν ειδικός.Δεν θέλω να αποτρέψω κανέναν ώστε να μην πάει Νορβηγία. Θα υποστεί όμως μεγάλη ταλαιπωρία εάν επιθυμεί να επαναπατριστεί με πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα.Ξέρω τι σας λέω, ας μην το κουράζουμε.

Όσον αφορά τις άδειες, έχω μαζέψει λόγω compledighet 250 ώρες επιπλέον άδεια,μέσα σε 13 μήνες εργασία.Ξεσκίστηκα όμως.Ας μην μπούμε σε τέτοιες λεπτομέρειες, απλά η Σουηδία στις άδειες...τα ''σπαει''

Τροποποιήθηκε από filpolis
Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Για εισαγωγή στη Νορβηγική γλώσσα προτείνω το Teach yourself Norwegian (το βιβλίο μόνο - τα τσεντε τα έχω όποιος τα χρειάζεται), τη γραμματική του Janus και ένα μικρό λεξικό (π.χ. το Langeschied). Όλα μαζί έχουν κόστος <30 ευρώ.

Η γνώση των αγγλικών βοηθάει, η γνώση των γερμανικών βοηθάει ΠΟΛΥ (διάβαζα Dagbladet και καταλάβαινα το 70%).

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Για άλλο λόγο κοίταζα σήμερα στην ιστοσελίδα του νορβηγικού ιατρικού συλλόγου και ανέφερε ότι βάσει της συμφωνίας του ευρωπαϊκού οικονομικού χώρου (στον οποίο ανήκουν οι χώρες της Ε.Ε. και η Νορβηγία, η Ελβετία και η Ισλανδία αν δεν απατώμαι) οι τίτλοι ειδικότητας αναγνωρίζονται αμοιβαία με την εξαίρεση της γενικής ιατρικής, της ιατρικής γενετικής και της νευροφυσιολογίας. Για την αναγνώριση απαιτείται

α) ο αιτών να είναι πολίτης χώρας του Ε.Ο.Χ.

β) η ειδικότητα να πληρεί τα κριτήρια που θέτει μία παράγραφος της συνθήκης (αναφέρει απλά το νούμερο στον ιατρικό σύλλογο, δεν ξέρω πως να την βρω αυθεντική)

γ) ο αιτών να έχει νορβηγική άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.

Λογικά αφού οι συνθήκες είναι αμοιβαίες τα ίδια πρέπει να ισχύουν και για την Ελλάδα άρα και η ειδικότητα να αναγνωρίζεται άμα κάποιος έχει ελληνική άδεια άσκησης επαγγέλματος, είναι πολίτης χώρας Ε.Ο.Χ. και η ειδικότητα πληρεί τα κριτήρια (ενδιαφέρον αλλά για να αποδειχθεί ότι πληρούνται τα κριτήρια μήπως χρειάζονται επιπλέον χαρτιά, π.χ. βεβαίωση για το πόσες σκωληκοειδεκτομές έκανε κάποιος χειρουργός, πόσες ώρες εφημερίας κλπ κλπ).

Τώρα βέβαια από το "λογικά" μέχρι το ελληνικό δημόσιο υπάρχει συχνά απόσταση. Ίσως να υπάρχουν επίπλέον κανόνες ή παράγραφοι που δεν τις γνωρίζω. Filpolis εσένα σου το είπαν από το υπουργείο όταν ρώτησες;

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Ειδικότητες από κράτη μέλη εκτός Ε.Ε δεν αναγνωρίζονται.Ρητά και κατηγορηματικά το λέω.

Filpolis εσένα σου το είπαν από το υπουργείο όταν ρώτησες;

ο φιλπολις αλεστε λεει μαλακιες και τις λεει οπως παντα ρητα και κατηγορηματικα! :):lol:emcolgate

εμενα πριν ενα χρονο κατι,το υπουργειο μου ειπε οτι δεν υπαρχει κανενα προβλημα για ελβετιες νορβηγιες κλπ λογω αυτων που ανεφερες

οταν επεμεινα με περαιτερω ερωτησεις

μου λεει χρονια και καιρους ισχυουν ολες αυτες οι διακρατικες συμφωνιες miss,γιατι να αλλαξουν σε πεντε χρονια που θα τελειωσετε εσεις!

φχαστω.

Τροποποιήθηκε από shlia and friends...!
Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

οποιος ενδιαφερεται ειναι ευνοητο υποθετω οτι θα τσεκαρει και μονος του τι παιζει,οταν προκειται για ενα τοσο σημαντικο θεμα.

εγω ο αλεστε η ο φιλπολις μπορει να λεμε ο,τι θεμε.

btw τοσος κοσμος ειναι ηδη ελβετια,λιγοτεροι νορβηγια.

ολοι αυτοι,κατα τις θεωριες του φιπολις,ειναι τουλαχιστον χαζοι.

εφυγαν να κανουν ειδικοτητα που δε μπορουν η θα δυσκολευτουν πολυ να αναγνωρισουν στη χωρα τους!

:withstupid:

Τροποποιήθηκε από shlia and friends...!
Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Για άλλο λόγο κοίταζα σήμερα στην ιστοσελίδα του νορβηγικού ιατρικού συλλόγου και ανέφερε ότι βάσει της συμφωνίας του ευρωπαϊκού οικονομικού χώρου (στον οποίο ανήκουν οι χώρες της Ε.Ε. και η Νορβηγία, η Ελβετία και η Ισλανδία αν δεν απατώμαι) οι τίτλοι ειδικότητας αναγνωρίζονται αμοιβαία με την εξαίρεση της γενικής ιατρικής, της ιατρικής γενετικής και της νευροφυσιολογίας. Για την αναγνώριση απαιτείται

α) ο αιτών να είναι πολίτης χώρας του Ε.Ο.Χ.

β) η ειδικότητα να πληρεί τα κριτήρια που θέτει μία παράγραφος της συνθήκης (αναφέρει απλά το νούμερο στον ιατρικό σύλλογο, δεν ξέρω πως να την βρω αυθεντική)

γ) ο αιτών να έχει νορβηγική άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.

Λογικά αφού οι συνθήκες είναι αμοιβαίες τα ίδια πρέπει να ισχύουν και για την Ελλάδα άρα και η ειδικότητα να αναγνωρίζεται άμα κάποιος έχει ελληνική άδεια άσκησης επαγγέλματος, είναι πολίτης χώρας Ε.Ο.Χ. και η ειδικότητα πληρεί τα κριτήρια (ενδιαφέρον αλλά για να αποδειχθεί ότι πληρούνται τα κριτήρια μήπως χρειάζονται επιπλέον χαρτιά, π.χ. βεβαίωση για το πόσες σκωληκοειδεκτομές έκανε κάποιος χειρουργός, πόσες ώρες εφημερίας κλπ κλπ).

Τώρα βέβαια από το "λογικά" μέχρι το ελληνικό δημόσιο υπάρχει συχνά απόσταση. Ίσως να υπάρχουν επίπλέον κανόνες ή παράγραφοι που δεν τις γνωρίζω. Filpolis εσένα σου το είπαν από το υπουργείο όταν ρώτησες;

@aleste

Δηλαδή όποιος έχει Πακιστανικό διαβατήριο και έχει κάνει ειδικότητα Αγγλία δεν μπορεί να εργαστεί Νορβηγία?

Μου φαίνεται δεν μας τα λες καλά, aleste....

Δεν θα κάτσω να συνεχίσω μια συζήτηση που δεν οδηγεί πουθενά,πήγαινε εσύ στο Υ.ΥΓ. και αξίωσε αυτόματη αναγνώριση από Νορβηγία,να δεις τι θα σου πούνε....

@

Shlia,lara01 ή katjavass ή κατσαπλιάς ή όπως στον κόρακα σε λένε...

Σήλια τις τρελοκαμπέρες σαν εσένα που τους λείπει χαρά από τα σκέλια τους ,εδώ που εργάζομαι, είμαι υποχρεωμένος να τις ακούω γιατί με πληρώνουν.

Τα διαδικτυακά βλήματα σαν εσένα, με κεφαλή από απεμπλουτισμένο ουράνιο όμως,που spammaρουν και πετάγονται για να προσβάλλουν και να βρίσουν,

για να ικανοποιήσουν το εγωκεντρικό ψυχανώμαλο εγώ τους,δεν είμαι υποχρεωμένος να διαβάζω τις αηδίες τους.Βρες κανά δονητή λοιπόν και αγαπησέ τον... :bloodomen:

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

οι νεοι που δεν ξερετε ποιος ειν ο φιλπολις

κλικ εδω για να παρετε μια light ιδεα :)

σε ποιον?!στη neurodiab,το απολυτο αγγελουδακι του φορουμ να πουμε

δε χρειαζεται να πω κατι αλλο

φχαστω.

Τροποποιήθηκε από shlia and friends...!
Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

α εχω να πω και το αλλο χιλιοπωμενο κατα καιρους κι απο διαφορους αλλους besides me

"poor swedish psychiatric patient!"

θα παει για μαλλι ο καημενος o αρρωτος και θα βγει κουρεμενος το λιγοτερο :lol:

φιλπολις=ψυχιατρος=psychiatric patient himself κουραρει συμπασχοντα=another psychiatric patient

καταλαβαινετε για τι πραμα μιλαμε :rolleyes::rolleyes:

Τροποποιήθηκε από shlia and friends...!
Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Απάντησε σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.