Jump to content

[TAINIOKΡΙΤΙΚΗ] Borat


Recommended Posts

"Borat: Cultural Learnings Of America For Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan" emstar emstar emstar,5

Του Λάρρυ Τσαρλς

Με τους Σάσα Μπάρον Κόεν και Κεν Νταβίτιαν.

Ένας Καζάκος τηλε-ρεπόρτερ, ο Μπόρατ (Κόεν) αποστέλλεται από το Υπουργείο Ενημέρωσης της χώρας του στις Η.Π.Α προκειμένου να γυρίσει ένα ντοκιμαντέρ για τον αμερικάνικο τρόπο ζωής και σκέψης, που θα μορφώσει και θα επιδράσει θετικά, υποθέτουν, πάνω στον πρωτόγονο λαό του Καζακστάν. Έπειτα όμως από διάφορες το λιγότερο ντροπιαστικές καταστάσεις, ο Μπόρατ θα θέσει ένα νέο στόχο: να ταξιδέψει οδικώς ως την Καλιφόρνια, να συναντήσει και να παντρευτεί την Πάμελα Άντερσον...

Τον Μπόρατ θα γνωρίζουν οι Έλληνες φαν του Κόεν (χτες διαπίστωσα ότι υπάρχουν) ως ένα από τα alter ego της τηλεοπτικής του περσόνας, του "Ali G". Αν και το "The Ali G Show" δεν προβάλλεται, από όσο ξέρω τουλάχιστον, σε κάποιο δημόσιο ή συνδρομητικό ελληνικό κανάλι και εάν εξαιρέσουμε την straight-to-video ταινία "Ο Άλι Τζι στη Βουλή", η πρώτη μεγάλου μήκους περιπέτεια του Μπόρατ δε θα αργήσει να βρει και στην Ελλάδα το κοινό της χάρη στο ακραίο σκατολογικό της χιούμορ, το οποίο σίγουρα θα ξεκαρδίσει θεατές κυρίως νεαρής ηλικίας. Από την άλλη το ίδιο αυτό χαρακτηριστικό της είναι που θα απωθήσει τους μεγαλύτερους, πιο εκλεπτυσμένους και λιγότερο ανεκτικούς- υπομονετικούς σινεφίλ. Δηλαδή σχεδόν όλους τους υπόλοιπους.

Στο χωριό του Καζακστάν από το οποίο κατάγεται ο δαιμόνιος (κατά μια διαφορετική έννοια από τη συνηθισμένη) ρεπόρτερ επικρατούν κωμικοτραγικές συνθήκες φτώχειας, εξαθλίωσης και πολιτισμικής παρακμής. Πορνεία, βιασμοί, αιμομειξία, κτηνοβασία, αντισημιτισμός, σεξισμός και κάθε μορφή διάκρισης, όλα μέρος-υποτίθεται- της καθημερινότητας των Καζάκων, οι οποίοι και τα αντιμετωπίζουν ως φυσιολογικά, πότε με απάθεια και πότε με χιούμορ. Μέσα στο γένικο χάος το Υπουργείο Μ.Μ.Ε ή "Πληροφοριών" αποφασίζει να στείλει τον αγαπητό Μπόρατ στις Η.Π.Α να ερευνήσει και να ανακαλύψει το μυστικό της επιτυχίας και της ισχύος τους, τις ιδέες, τους τρόπους, τις συνήθειες που τις καθιστούν το "καλύτερο έθνος του κόσμου" και με τα διδάγματα που θα αποκομιστούν, ίσως καταφέρει να απαλλάξει το λαό των Καζάκων από τη βαρβαρότητα και να τον ανελκύσει στον πολιτισμό. Κούνια που τους κούναγε...

Στο "πολιτισμένο" έδαφος της Αμερικής ο Μπόρατ νιώθει σαν ψάρι έξω από το νερό και φέρεται στις καλύτερες των περιπτώσεων με την ανάλογη αμηχανία. Στις χειρότερες πάλι μην τα ρωτάτε- η προσβολή δημοσίας αιδούς σε όλο της το αηδιαστικό μεγαλείο. Η άγνοια και η περιέργειά του ξεπερνούν τα αυτονόητα τεχνολογικά επιτεύγματα του ασανσέρ, του αυτοκινήτου και της... τουαλέτας και επεκτείνονται σε ιδεολογίες και στάσεις ζωής, όπως ο φεμινισμός, η ομοφυλοφιλία, ο χριστιανισμός, η "μαύρη" κουλτούρα. Η προσπάθειά του να τα καταλάβει ή και να τα μιμηθεί είναι τραγελαφική και καταλήγει πολύ φυσικά και επόμενα στον εξευτελισμό τους. Στην πορεία όμως η μηδενιστική σάτιρα δίνει το βήμα σε κάτι πολύ πιο σημαντικό και επίκαιρο.

Καθώς προχωρά στην καρδιά της Αμερικής και αλληλεπιδρά με διάφορους τύπους από όλες τις κοινωνικές τάξεις, τα οικονομικά στρώματα και μορφωτικά επίπεδα ο καλοκάγαθος Μπόρατ μεταλλάσσεται αθέλητα και σκόπιμα ταυτόχρονα σε έναν άλλο (λεπτότερο στο σώμα, αλλά όχι στους τρόπους) Μάικλ Μουρ. Με την επιτηδευμένη του αφέλεια ξεγυμνώνει την αμερικάνικη κουλτούρα από το δήθεν φιλελεύθερο ένδυμά της και ξεμπροστιάζει το βαθύ, ουσιαστικό και ανίατο συντηρητισμό της: τη μεσαιωνική της παράνοια, την απροκάλυπτα ρατσιστική απανθρωπιά της, τον ψεύτικο οίκτο που πουλά ως φιλανθρωπία, τη μισαλλοδοξία, το φονταμενταλισμό, την ύπουλη καταπίεση των μειονοτήτων και τον ενστερνισμό εκ μέρους τους των στερεοτύπων που τους προσδίδονται: την εσωτερική ασχήμια ενός λαού που εξωτερικά φαίνεται να ακτινοβολεί από ευημερία.

Το "Μπόρατ" μοιάζει με μια καλή ταινία του (λιγότερο ποπ, περισσότερο σινεφίλ) Τζον Γουότερς: είναι αναιδέστατο, ανελέητο, απρόβλεπτο, απερίγραπτο, αστείο αλλά κυρίως όχι για όλους.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Περσι παρουσιασε τα Mtv european music awards.....τι γελιο!!!!Ειχε το ιταλικο Μτβ εκπομπη για την ταινια του Μπορατ....που την παρουσιαζε ο ιδιος ο Μπορατ!Κατι σαν περιληψη του εργου....οχι το making.

Με το μαγιο....ειναι σεξουαλικοτατος :P:P:P:P

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Η ταινία μου φάνηκε ελεεινή. Πεταμένα λεφτά το εισητήριο. Και εξηγώ.

Δεν μπορώ να καταλάβω με ποια διεστραμμένη λογική αποφάσισε ο τύπος να παρουσιάσει το Καζακστάν τόσο χάλια και να χλευάσει τους κατοίκους του μέχρι αηδίας. Ναι είναι φτωχή χώρα, ναι είναι αναπτυσσόμενη, τριτοκοσμική, όπως θες πες το, αλλά με τι δικαίωμα εσύ που ζεις στον Δυτικό Κόσμο τους κοροιδεύεις με τέτοιο τρόπο και κατά πάσα πιθανότητα χωρίς να έχεις ίχνος ιδέας για το τι πράγμα μιλάς. http://nymag.com/news/intelligencer/19391/?imw=Y

Η ταινία έχει εσωτερικές αντιφάσεις καθώς προσπαθεί να κάνει χιούμορ. Στο ροντέο λέει ότι τους βάζουν φυλακή τους γκει, αλλά στο πραιντ παραεηντ φαίνεται να μη έχει ιδέα τι είναι οι γκευ. Choose one and stick with it!

Είναι χυδαία χωρίς εμφανή λόγο. Η σκηνή της πάλης δεν μου προκάλεσε κανένα μειδίαμα (let alone actual γελιο). Μου προκάλεσε αηδία, αποστροφή, οργή που χλευάζει έναν λαό με την γνώση ότι επειδή η χώρα δεν είναι ισχυρή δεν θα έχει πρόβλημα.

Στην ταινία γέλασα σε δύο σκηνές μόνο. Την μία δεν την θυμάμαι βασικά τώρα, είναι μικρή και φευγαλέα. Η άλλη ήταν με τους tele-evangelists αλλά όχι επειδή έκανε κάτι ο Borat αλλά επειδή έκαναν διάφορα οι υπόλοιποι.

Είναι wasted potential. Θα μπορούσε υπό άλλες συνθήκες και άλλες συμβάσεις (πχ να είναι από το φανταστικό Μπανανιστάν και όχι από το υπαρκτό Καζακσταν) να είναι ένα γερό χαστούκι στην αμερικανική υποκρισία σε όλα τα επίπεδα. (Φεμινίστριες vs Pamela = χαμένη ευκαιρία, δεν ασχολείται αρκετά με τα θέματα που είναι σημαντικά να σχοληθεί)

Το επίπεδο του χιούμορ είναι Σεφερλής. Αυτό τα λέει όλα.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.