Jump to content

[TAINIOKΡΙΤΙΚΗ] Σούπερμαν: Η Επιστροφή


Remy Fincher

Recommended Posts

"Superman Returns" emstar emstar emstar, 5

Του Μπράιαν Σίνγκερ

Με τους Μπράντον Ρουθ, Κέιτ Μπόσγουορθ, Φρανκ Λανγκέλα, Κέβιν Σπέισι, Πάρκερ Πόουζι, Ίβα Μαρί Σαιντ κ.α.

Μετά από πέντε χρόνια απουσίας ο Σούπερμαν (Ρουθ) επιστρέφει στη Μητρόπολη. Τίποτα όμως δεν είναι το ίδιο: ο πατέρας του, Τζορτζ Κεντ, έχει πεθάνει, η αγαπημένη του Λόις Λέιν (Μπόσγουορθ) έχει ένα γιο με τον ανηψιό του εκδότη της "Daily Planet" (Λανγκέλα) και οι κάτοικοι της Γης έχουν συνηθίσει πια να ζουν χωρίς τη βοήθεια και τις σωτήριες παρεμβάσεις του. Ως Κλαρκ Κεντ ξαναπιάνει δουλειά ρεπόρτερ στην εφημερίδα, προσπαθεί να διαπιστώσει αν η Λόις όντως τον ξέχασε και, αν ναι, να συμφιλιωθεί με την ιδέα. Ταυτόχρονα σώζει τους πολίτες από ατυχήματα, μάχεται το έγκλημα, σύντομα ωστόσο θα κληθεί να επανέλθει δριμύτερος στη δράση για να σταματήσει για μια ακόμη φορά τα σατανικά σχέδια του Λεξ Λούθορ (Κέβιν Σπέισι), χωρίς βέβαια να ξέρει, ότι ο τελευταίος του επιφυλάσσει μια θανατηφόρα έκπληξη...

Τελικά φαίνεται ότι όντως υπάρχει συνταγή για την αξιόλογη μεταφορά των περιπετειών ενός κόμικ ήρωα στη μεγάλη οθόνη. Δεν είναι η δόξα. Δεν είναι τα λεφτά. Είναι του σκηνοθέτη η χαρά. Τουτέστιν η πρόσληψη ενός ταλαντούχου και λίγο ανεξάρτητου χέλμερ για να διεκπεραιώσει το εγχείρημα. Ο Σαμ Ράιμι θριάμβευσε με 2- και τώρα με 3- "Σπάιντερμαν". Ο Κρις Νόλαν του πασίγνωστου indie hit "Memento" έδωσε το φιλί της ζωής στο Σκοτεινό Ιππότη με το "Batman Begins", ακόμα κι αφού ο Τζόελ Σουμάχερ φαινόταν να τον είχε θάψει δια παντός με τα ανεκδιήγητα σίκουέλ του. Ο Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο εντυπωσίασε με το "Hellboy". Και τώρα ο Μπράιαν Σίνγκερ των κλασσικών πλέον "Συνήθων Υπόπτων" και των σκοτεινών "Μαθημάτων Φόβου" που, αφού πλούτισε τη Marvel με 2 σούπερ (sic) επιτυχημένα, καλλιτεχνικά και εμπορικά, "X-Men", είπε να δοκιμάσει τις δυνάμεις του με τον "Άνθρωπο Ατσάλι".

Όπως και στην περίπτωση των μεταλλαγμένων αντι-ηρώων, η παρουσία και η δουλειά του Σίνγκερ ισοδυναμεί με 100 σωσίβιες λέμβους σε ενδεχόμενο κινηματογραφικό ναυάγιο (ριψοκίνδυνα πρότζεκτς αυτά) και -εδώ- με 100 τονωτικές ενέσεις σε ένα κουρασμένο franchise. Αγνοεί, και καλά κάνει, τα "3" και "4" και προεκτείνει την ιστορία από εκεί που σταμάτησε το "Σούπερμαν 2". Η συνέχειά του είναι φρέσκια, απαλλαγμένη όσο το δυνατόν από τα κλισέ, αρκετά έως πολύ συναισθηματικά φορτισμένη και διατηρεί στο έπακρο την ατμόσφαιρα και ενίοτε την ένταση των προκατόχων της. Η εκτύλιξη της πλοκής μοιάζει βέβαια με την ανάβαση σε ένα βουνό με απόκρημνους πρόποδες, μακριά κουραστική πλαγιά και μια απογοητευτικά επίπεδη κορυφή: στα όχι και τόσο αναγκαία 154' της η "Επιστροφή του Σούπερμαν" ξεκινά με αέρα, έπειτα βυθίζεται στο δράμα χαρακτήρων προετοιμάζοντας παράλληλα την κλιμάκωση με εντυπωσιακές, αλλά όχι και χορταστικές σεκάνς και, ώσπου να αναρριχηθεί ξανά, το αναμενόμενο και απαραίτητο κρεσέντο έχει ξεφουσκώσει. Που δεν ήταν και πολύ "φουσκωμένο" ούτως ή άλλως.

Αν το 50% της επιτυχίας του οφείλεται στους Σίνγκερ και Σια, τουλάχιστον για το υπόλοιπο 40% το μερίδιο ανήκει στο καστ. Ο πρωτοεμφανιζόμενος Ρουθ αποδείχθηκε εξαίρετη επιλογή, όχι μόνο για τα κάλλη, αλλά και για το ταλέντο του. Στο πρόσωπό του αποκρυσταλλώνεται θαυμάσια η ήρεμη δύναμη και η υπεράνθρωπη καλοσύνη του Σούπερμαν, αλλά και η χαριτωμένη αδεξιότητα και αμηχανία του Κλαρκ Κεντ. Η Μπόσγουορθ είναι γλυκειά όπου πρέπει, θλιμμένη όπου πρέπει, δυναμική όπου πρέπει και κυρίως ανεπιτήδευτη σε όλες ανεξαιρέτως τις παραπάνω περιστασεις. Οι Λανγκέλα, Πόουζι και Σαιντ είναι άνετοι (παιχνιδάκι γι' αυτούς). Μαντεύετε τι θα πω μετά; Όχι. Όχι. Το άλλο. ( :P ) Την παράσταση φυσικά κλέβει ο Κέβιν Σπέισι, όπως άλλωστε αναμένεται, όταν ηθοποιοί του βεληνεκούς και του μεγέθους του αναλαμβάνουν τέτοιους ρόλους. Ο Λεξ Λούθορ του είναι στυλάτος, αστείος, αθεράπευτα εγωπαθής και φυσικά deliciously evil.

Μια ανισορροπία ανάμεσα στη δράση και το δράμα (με το βάρος να πέφτει περιέργως στο δεύτερο), ευπρόσδεκτος αυτοσαρκασμός και χιούμορ αλλά όχι σε επίπεδο ικανοποιητικό, ένα ενδιαφέρον στόρυ κι ένα εξαιρετικό καστ συνθέτουν μια πολλά υποσχόμενη αρχή, όχι όμως μια αξέχαστη ή must-see κινηματογραφική έξοδο. Δεν πειράζει όμως. Εξάλλου ο Σούπερμαν μόλις "επέστρεψε"¨ κι έχει πολλά μίλια ακόμη μέχρι να κόβει κώλους (και ανάσες).

Υ.Γ. Λανγκέλα: "Το Πούλιτζερ είναι σαν το Όσκαρ. Σημασία έχει που το πήρες. Κανείς δε θυμάται γιατί" emoopsemgoal

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Δεν χρειάζεται να σας πω πόσο λατρεύω τον Superman..... πήγα 2 φορές να δω την ταινία, τόσο πολύ μου άρεσε! Ήταν καταπληκτικός ο Brandon Routh... ο δε Kevin Spacey....ανεπανάληπτος! Δεν περίμενα να δω ενα τόσο πετυχημένο αποτέλεσμα! Ανυπομονώ για το επόμενο! :wub:

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.