Jump to content

[TAINIOKΡΙΤΙΚΗ] Κώδικας Da Vinci


Recommended Posts

"The Da Vinci Code" emstar emstar emstar emstar

Του Ρον Χάουαρντ

Με τους Τομ Χανκς, Οντρέ Τοτού, Ίαν ΜακΚέλεν, Ζαν Ρενό, Πωλ Μπέταννυ, Άλφρεντ Μολίνα κ.α.

Όταν ο έφορος του Λούβρου Σονιέρ δολοφονείται από μια μυστηριώδη φιγούρα (Μπέταννυ), η γαλλική αστυνομία θα ζητήσει από τον καθηγητή Σημειολογίας του Χάρβαρντ Λάνγκτον (Χανκς) να ερμηνεύσει τα σύμβολα που το θύμα ζωγράφισε με το αίμα του λίγο πριν πεθάνει. Πολύ σύντομα, με τη βοήθεια της αξιωματικού Σοφί (Τοτού), θα αντιληφθεί ότι έχει εκ των προτέρων ενοχοποιηθεί για το έγκλημα και προκειμένου να σωθεί θα εμπλακεί στα πυρά ενός υπόγειου πολέμου μεταξύ μιας εξτρεμιστικής οργάνωσης του Βατικανού και μιας μυστικιστικής ομάδας που επί αιώνες φυλάσσει ένα μυστικό επικίνδυνο για τη Χριστιανοσύνη....

Δεν ξέρω αν το έχετε προσέξει, αλλά το "Στέκι" στην αρχή της Μικράς Ασίας ανακαινίστηκε κι έγινε το "Divine", ένα στυλάτο και φτηνό σαντουιτσάδικο- τέλεια εναλλακτική των Everest και "Γρηγόρης". Στο "Divine" λοιπόν (οποία ειρωνεία), καθώς τρώγαμε με την Άννα, έπεσε το μάτι μας πάνω σε μια από τις πολλές οθόνες πλάσματος και σε ένα ρεπορτάζ του... Σταρ για το πώς η Λουκά και η Χαρούμενη Παρέα του Ελληνοχριστιανικού Φονταμενταλισμού ξεφώνιζαν εναντίον του "Κώδικα ΝταΒίντσι" και προγραμμάτιζαν διαδηλώσεις έξω από τις αίθουσες που θα προβαλλόταν. Δεν είχα ιδιαίτερη επιθυμία να πάω να το δω, αλλά από πείσμα προς τους "ξεφωνίζοντες" και τη γελοία, σχεδόν μεσαιωνική τυπολατρεία τους, θεώρησα χρέος μου να πάω στις 5 η ώρα, την πρώτη προβολή της πρεμιέρας της .

Όταν ένα ή δυο καλοκαίρια πριν σύσσωμη η Ελλάδα ξεκοκκάλιζε το μπεστ-σέλλερ του Νταν Μπράουν στις παραλίες, εγώ το αγνοούσα επιδεικτικά. Πράγμα που έκανα μέχρι σήμερα κι ως εκ τούτου, ένα σημαντικό συμπέρασμα που δεν μπορώ να βγάλω είναι αν το φιλμ είναι πιστό ή αν δικαιώνει το βιβλίο. Αυτό όμως που μπορώ μετά βεβαιότητας να πω, είναι ότι είναι μια ταινία που αξίζει το χρόνο και τα χρήματά σας.

Ας αρχίσουμε από το τι πήγε στραβά- μιας και η δημοσιότητα στρέφεται κυρίως εκεί. Όντως, αν δεν προϋπήρξε το μυθιστόρημα-φαινόμενο των 65 εκατομμυρίων αντιτύπων, ο "Κώδικας" του Ρον Χάουαρντ ούτε κατά διάννοια δε θα απειλούσε τον "Τιτανικό" σε εισπράξεις, ούτε καν τα "Πάθη του Χριστού". Είναι μια ιστορία που όπως αποτυπώνεται στο πανί τουλάχιστον προκαλεί άλλοτε σύγχυση και ερωτηματικά και άλλοτε δυσπιστία. Ο τρόπος που τη διηγείται άλλωστε ο σκηνοθέτης του "Απόλλο 13" και του "Υπέροχου Ανθρώπου" δεν είναι και η καλύτερη, κι ας έχει συνεργάτη το διάσημο κι ακριβοπληρωμένο script doctor Ακίβα Γκόλντσμαν. Οι διάλογοι δεν εντυπωσιάζουν, ενίοτε πετυχαίνουν ακριβώς το αντίθετο, ενώ τα φλας μπακς για την ανάπτυξη των χαρακτήρων δίδονται με ένα στυλιστικό ντελίριο που εξυπηρετεί μεν την "ονειρικότητά" τους, αλλά μπερδεύει και με μια συχνότητα που άνετα πλησιάζει το μέσο επεισόδιο του "Λοστ". Κάπου- κάπου, καθώς οι ήρωες τρέχουν κυνηγημένοι από το ένα σημείο στο άλλο λύνοντας γρίφους, στο μυαλό του θεατή έρχεται ο... "Σκούμπυ Ντου"- και αμφιβάλλω αν αυτό είναι επιθυμητό. Από το καστ ξεχωρίζουν ο ανατριχιαστικός Μπέταννυ και ο πάντοτε καλός ΜακΚέλλεν, ενώ οι Χανκς και Τοτού αποπνέουν περισσότερο αμηχανία παρά ρομαντισμό.

Οι κριτικοί ωστόσο στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού ήταν σκληροί μαζί του και άδικοι έως ενός σημείου. Προκειμένου να ακυρώσουν την cult blockbuster διάστασή του, επιλέγουν να θέσουν τα προτερήματά του σε δεύτερη μοίρα. Διότι μπορεί να πρόκειται για μια ταινία τριών αστεριών, αλλά είναι μια εμπειρία τεσσάρων. Από το πρώτο λεπτό ο Χάουαρντ σε πιάνει από τα αρχίδια και για 140 λεπτά δε σε αφήνει ούτε στιγμή. Στήνει ένα φιλμ καλαίσθητα γυρισμένο, απολαυστικά γρήγορο σε εξέλιξη και αγωνιώδες, ένα φιλμ ενίοτε καθηλωτικό και γεμάτο ανατροπές που μπορεί κάπου να "μπάζουν", αλλά πετυχαίνουν ούτως ή άλλως το σκοπό τους. Ο "Κώδικας Ντα Βίντσι" έχει ουκ ολίγες αδυναμίες, αλλά βαρετός δεν είναι σε καμία περίπτωση.

Πάνω από όλα - και για να έρθω στο καίριο ζήτημα- ο "Κώδικας Ντα Βίντσι" απέχει από το βέβηλο, προκλητικό χολλυγουντιανό ανοσιούργημα που τα συντηρητικά, λαϊκίστικα μέσα προσπαθούν να προβάλλουν. Κι αυτό διότι εγείρει ερωτήματα που ο κάθε σκεπτόμενος και βαθιά, αληθινά θρησκευόμενος άνθρωπος θα μπορούσε να θέσει στον εαυτό του. Ερωτήματα για τον Ιησού, το πού τελειώνει η ανθρώπινη φύση του και το πού αρχίζει η θεϊκή. Ποιός ελεύθερα σκεπτόμενος Χριστιανός δεν αναρωτήθηκε αν όντως ο Ιησούς ήταν ένας φωτισμένος ηγέτης, ένας άνθρωπος στη σάρκα και Θεός στο πνεύμα, που μιλώντας για αγάπη, ειρήνη, ανοχή, κατανόηση και συγχώρεση ενέπνευσε τους συνανθρώπους του και απάλυνε τον πόνο τους; Κι αν όντως οι μεταγενέστεροί του, "μαθητές" και μη, καπηλεύτηκαν το όνομά του και παράφρασαν τα λόγιά του για να προωθήσουν τις δικές τους αντιλήψεις ή τα δικά τους συμφέροντα, πιο πολύ δε για να αποκτήσουν τον έλεγχο των εξαθλιωμένων μαζών που ήλπιζαν τόσο πολύ σε ένα στήριγμα για τη μίζερη ύπαρξή τους. Προσωπικά δεν περίμενα τον Κώδικα Ντα Βίντσι για να συλλογιστώ αυτό το ενδεχόμενο, κι αν το αρτηριοσκληρωτικό ιερατείο αυτής της χώρας νομίζει έτσι, για μένα, αλλά και για όλους εσάς, τότε έχουν ΑΛΛΗ ΜΙΑ ψευδαίσθηση στα στενά μυαλά τους.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

What the heck, μπήκα να γράψω κριτική και διαβάζω την αντίστοιχη του ΝΜ. Ε λοιπόν φίλε μου, ή μπήκες στο μυαλό μου και με πρόλαβες γράφοντας πρώτος ή πολύ απλά... δεν έχω να προσθέσω τίποτα άλλο!

Την είδα με ανθρώπους που έχουν διαβάσει το βιβλίο και μου είπαν ότι είναι πολύ πιστή. Θα σας γελάσω, αρνήθηκα να ακολουθήσω το κύμα όσων ακολούθησαν τη μόδα και δεν ασχολήθηκα με το Da Vinci code. Μάλλον όμως θα το πράξω για το Illuminati. Τα περισσότερα πάντως από όσα αναφέρει είναι γνωστά σε αρκετούς εξ ημών χρόνια πριν το πόνημα του Brown, η Σιόν, οι αμφιβολίες για το ρόλο της Μαδγαληνής, οι διαφωνίες μεταξύ ιστορικών και Εκκλησίας κ.α.. Αυτό που σίγουρα όλοι γνωρίζουν κι ας φωνάζουν στο Σύνταγμα κρατώντας εικόνες είναι ότι στο όνομα του ενός και μόνου Θεού έχει χυθεί αίμα πολύ, αίμα άδικο, αίμα μίσους και φασισμού.

Amen.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Η ταινία "Κώδικας Ντα Βίντσι" είναι μια αρκετά καλή ταινία. Ούτε ένα αριστούργημα, ούτε και "πατάτα."

Δεν έχω διαβάσει το βιβλίο (αποφεύγω τα μπεστ σέλερ), από ότι όμως πληροφορήθηκα οι αλλαγές είναι επουσιώδεις. Το σενάριο ήταν στρωτό, με "πιασάρικη" επεξήγηση των μυστικών συμβόλων και κωδικών, αλλά χωρίς να "πλατιάζει" και να γίνεται κουραστικό. Η σκηνοθεσία ήταν ικανοποιητική, με γρήγορο ρυθμό αφήγησης αλλά μάλλον "έχανε" στη σκιαγράφηση των ηρώων.

Όσον αφορά τις ερμηνείες, περιμέναμε περισσότερα από τον Τομ Χανκς και την Όντρι Τοτού. Δεν είχαν χημεία, ούτε έδωσαν "βάθος" στους ρόλους τους. Εξαιρετικός ο Πολ Μπέτανι, πολύ καλός ο Ίαν ΜακΚέλεν, καλός ο Άλφρεντ Μολίνα, ικανοποιητικός ο Ζαν Ρενό.

Συνοπτικά, η ταινία μου άρεσε και θα τη συνιστούσα. Αμφιβάλλω όμως αν θα είχε την επιτυχία που (προμηνύεται ότι) θα έχει αν δεν είχε προηγηθεί όλος αυτός ο θόρυβος γύρω από το θέμα της.

emcolgateemcolgateemcolgate

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Ακολουθώντς κι εγώ την έξη των πολλών διάβασα το βιβλίο πριν από πολύ καιρό (παραδοσιακά, σε περίοδο εξεταστικής) μέσα σε μια μέρα όπως όλοι. Ναι, το βιβλίο είναι η επιτομή της ποπ κουλτούρας του 21ου αιώνα. Ναι, η ταινία είναι πιστή στο βιβλίο.

Παρακολουθώντας ακόμα και το σινεμά στην Τρίπολη να γεμίζει στην πρεμιέρα προχτές (στη Σπάρτη είχαν νομίζω προπωλήσει άπειρα εισητήρια), με το φίλτατο Sovereign συγκινηθήκαμε πραγματικά. Τόσοι πολλοί γιατροί, τόσο μικρή αίθουσα...

Η ταινία, παρά το εντυπωσιακό καστ (ξεχωρίζουν Τομ Χανκς, Οντρέι Τοτού, Άλφρεντ Μολίνα) και το απόλυτο μπεστ σέλλερ των τελευταίων ετών για σενάριο, δεν κατορθώνει να εντυπωσιάσει. Γι' αυτό ίσως οι κριτικοί την ψιλοέθαψαν διεθνώς. Τι είναι αυτό το κάτι που λείπει; Δεν είναι τα ψηφιακά εφέ, δεν είναι οι ηθοποιοί, δεν είναι η σκηνοθεσία... Είναι τελικά το σενάριο πιστεύω. Ο Κώδικας Ντα Βίντσι ως βιβλίο θυμίζει ταξιδιωτικό μυθιστόρημα, με τις περιγραφές του Νταν Μπράουν να εναλλάσσονται με το σασπένς της ιστορίας και να καταλήγουν στο απαραίτητο χάπι εντ, κάτι που δεν μπορεί να αποδοθεί στην ταινία.

Στο βιβλίο, η διήγηση για τον έφορο του Λούβρου κο Σονιέρ παίρνει σελίδες επί σελίδων μαζεμένες, μαζί με τα οσα διάσπαρτα εμφανίζονται μετά - στην ταινία ο χαρακτήρας του είναι ρηχός, σχεδόν ανύπαρκτος. Ο Σίλας της ταινίας, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του Paul Bettany, δεν είναι ποτέ το "φάντασμα" του βιβλίου - ακόμα και όσοι διάβασαν το βιβλίο δεν καταλαβαίνουν τίποτα για την ψυχοσύνθεση αυτού του ανθρώπου από την εμφάνισή του στην ταινία.

Δίνω δυο ποπκορνάκια για αυτό το κουφάρι τον Sir Ian McKellen, που έχει παίξει στου κόσμου τις υπερπαραγωγές τώρα στα γεράματα. empopcorn empopcorn /5

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Xθες την ειδα με ενα φιλαρακι μου...

ο οποιος σκυλοβαρεθηκε,μαλλον γιατι περιμενε να δει ταινια δρασης με νταπα ντουπα :D ...

Η αληθεια ειναι πως μου φανηκε λιγο διεκπεραιωτικη η σκηνοθεσια,χωρια που ο Χανκς και η Τοτου μαλλον διαβαζαν τα λογια τους παρα επαιζαν :lol: !!

Το κριμα ειναι πως τωρα που ειδα την ταινια,δε λεει να παρω το βιβλιο...ασε που ειναι λιγο δυσδιακριτο σε ποιο σημειο αρχιζει η προπαγανδα της καθε πλευρας σχετικα με τη φυση του Ιησου κτλ κτλ...

Επισης μου εκανε κακη εντυπωση το rating Κ17 <_< ...Σα δεν ντρεπομαστε λιγο λεω γω...που καθομαστε και ανεχομαστε τη λογοκρισια των τραγοπαπαδων...που διεκδικουν το δικαιωμα να σκεφτονται για λογαριασμο των πιτσιρικαδων <_< ...τι ειχε η ταινια?Επειδη εριχνε στον εαυτο του καμια βουρδουλια ο Μπετανι? 'Η το φιλι στο κουτελο του Χανκς προς την Τοτου :blink: ?Λες και ηταν πεθαμενη στο νεκροκρεβατο <_< !

Αλλα βεβαια...τι ερωτισμο να προβαλλει ο Χανκς emdots ?Περα απο το οτι εχει πατσουριασει...

Επισης τι πραγμα ηταν αυτο με την Τοτου :( ?Ουτε μια γυμνη σκηνη,να φορεσει κατι προστυχο τελος παντων...

Σε ολη την ταινια γυριζε με κατι κελεμπιες :wacko: !!!Δειξε κατι κοπελα μου,και ομορφη εισαι και καμπυλες φαινεται οτι εχεις embaaa !Σε ντυσανε για να μην τραβηξεις την προσοχη απο την υποθεση (ναι,καλα...)?

Ας ελπισουμε η επομενη εμφανιση της "Αμελι" να τσαλακωσει λιγο την εικονα της,να δειξει κανα μπουτακι,κανα βυζακι,τετοια πραγματα...

εδω αλλες και αλλες το εκαναν...α,και να κανει καμια φωτογραφιση στο Playboy να δουμε και μεις οι θαυμαστες της αν εχει μονο γλυκια φατσουλα :) ...

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Μετά από όλα όσα άκουσα το περίμενα πολυ χειρότερο. Δεν είναι καθόλου χάλια αν κανείς έχει διαβάσει το πόνημα του Κου Μπράουν, το βρήκα αρκετά πιστό αν και δε μπορώ να πω ότι θυμόμουν και πολλά μετά από δυο χρόνια από το καλοκαίρι που το διάβασα. Σαν περιπέτεια δεν θα έλεγα ότι είναι χάλια, σαν θεωρία συνομωσίας μάλλον μπάζει από πολλά σημεία αλλά το φινάλε με ικανοποίησε ... σημασία έχει το τι πιστεύει κανείς :P Αν έχει μυαλό και το χρησιμοποιεί φυσικά ...

PS: αδικήθηκε το Rosslin που είναι από τα ωραιότερα μέρη που έχω δει ποτέ ...

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Ας ελπισουμε η επομενη εμφανιση της "Αμελι" να τσαλακωσει λιγο την εικονα της,να δειξει κανα μπουτακι,κανα βυζακι,τετοια πραγματα...

εδω αλλες και αλλες το εκαναν...α,και να κανει καμια φωτογραφιση στο Playboy να δουμε και μεις οι θαυμαστες της αν εχει μονο γλυκια φατσουλα :) ...

http://www.imdb.com/title/tt0214878/

http://www.imdb.com/title/tt0344510/

http://www.imdb.com/title/tt0287986/

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Nαι,τις εχω ακουσει αυτες τις ταινιες...Τους "ατελειωτους αρραβωνες" τους εχω δει κιολας...

Και :huh: ?

Στους ατελειωτους αρραβωνες την περισσοτερη ωρα κυκλοφορουσε με μια κελεμπια,ενω για τις αλλες μιλαμε για ταινιες με απηχηση,οχι γαλλικες παραγωγες,που συντομα καταληγουν στο DVD...

Μιλαω για πραγματα που τολμησαν οι Μεγκ Ραιαν,η Νικολ Κιντμαν,η Σαρληζ Θερον κτλ...

Τετοια πραγματα θελουμε :lol: ...

Κριμα...

Νομιζα οτι θα μου εδινες κανα λινκ με καμια γυμνη φωτο της...

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Επισης τι πραγμα ηταν αυτο με την Τοτου :( ?Ουτε μια γυμνη σκηνη,να φορεσει κατι προστυχο τελος παντων...

Σε ολη την ταινια γυριζε με κατι κελεμπιες :wacko: !!!Δειξε κατι κοπελα μου,και ομορφη εισαι και καμπυλες φαινεται οτι εχεις embaaa !Σε ντυσανε για να μην τραβηξεις την προσοχη απο την υποθεση (ναι,καλα...)?

Ας ελπισουμε η επομενη εμφανιση της "Αμελι" να τσαλακωσει λιγο την εικονα της,να δειξει κανα μπουτακι,κανα βυζακι,τετοια πραγματα...

εδω αλλες και αλλες το εκαναν...α,και να κανει καμια φωτογραφιση στο Playboy να δουμε και μεις οι θαυμαστες της αν εχει μονο γλυκια φατσουλα :) ...

Φιλε Αρειανε, δυστυχως η Τοτου δεν εχει καμπυλες, ειναι υπερβολικα αδυνατη! Τα ποδια της ειναι για κλαματα. Ειχε μια φωτογραφια η Daily Mirror προχτες και απογοητευτηκα. Μαλλον γιαυτο δε δειχνει και τιποτα στην ταινια.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Εκπληκτική ταινία με την Αμελίτσα ( όχι τη δική μας, αλλά την Τοτού... :P ) είναι η "Dirty pretty Things" ή "Βρωμικα ομορφα Πραγματα"...Δείτε την και θα με θυμηθείτε...Την είχα δει ένα καλοκαιράκι στη Δεξαμενή, τότε που ήμανε νέος... emconfused:o:)

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Εξυπνα καλοστημένη η ταινία θα έλεγα καθώς ο ουσιαστικός λόγος ύπαρξής της είναι η εμπορικότητα όπως και του βιβλίου άλλωστε !

Έχοντας διαβάσει σχετικά πρόσφατα και το βιβλιο μπορώ να πω ότι μετα φέρει στην μεγάλη οθόνη με αρκετή πιστότητα το έτσι κι αλλιως προκλητικό και αμφιλεγόμενο στόρρυ...

Έξυπνος ο συγγραφέας του βιβλίου και επαγγελματίες οι δημιουργοί της ταινίας στήνουν έξυπνα στοιχεία της ιστορίας , θρύλους και μύθους με πλοκή που προκαλεί , ίσως προβληματίζει κάποιους κι εξοργίζει άλλους έτσι ανεβαίνει η εμπορικότητα και γεμίζουν τα ταμεία ! Φυσικά όπως και το βιβλίο δεν καταφέρνει να πίσει γαι τίποτα τον θεατή πόσο μάλλον τον ιστορικά υποψιασμένο θεατή....

Θα έλεγα πως είναι μια μέτρια ταινία σε όλους τους τομείς, αν εξαιρέσει κανεις τα ιστορικά μερη της κεντρικής Ευρώπης που είναι ιδιαιτερα εντυπωσιακά απο μόνα τους κι ετσι η ταινία τα εκμεταλλευεται με πολυ καλο τρόπο...

Προσωπικά απόλαυσα περισσοτερο τα μέρη της Γαλλιας που έχω πάει και ξαναπάει....

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Πανε 2 μερες που εχω δει την ταινια κ ακομα δε εχω γραψει τπτ γιατι πολυ απλα δε ξερω τι να γραψω <_< !

Ναι ειναι πιστο με το βιβλιο.....εχει δραση....ωραιες εικονες απο τα διαφορα μερη......

Ο καλογερος δε ειναι το φαντασμα του βιβλιου.....

Η Τουτου με απογοητευσε....την ειχα συνηθισει αλλιως....χανεται διπλα στο Χανκς

Ο Ρενο....γμτ εμενα μου αρεσει πολυ ο Ρενο σαν ηθοποιος κ περιμενα οτι πως κ πως να το δω!Αυτος κ αν με απογοητευεσε.....χαμενος εντελως!Στα Πορφυρα ποταμια ηταν γαματος!!!!Αααα κ να πω οτι ηταν πιο ενδιαφερουσα η λυση του μυστηριου στα Πορφυρα ποταμια....

Δεν ξερω....νταξ ηταν ενα μπλομπαστερ.....και λοιπον;;;;

Τεσπα empopcorn empopcorn

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

όχι δεν ήταν πιστή μεταφορα...το smart ήταν κόκκινο και όχι ασημί!

Δεν την είδα ακόμα, περιμένω να καταλαγιάσει ο θόρυβος!

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 2 weeks later...

Πριν δω την ταινία αυτό που είχα ήδη διαπιστώσει ήταν πως οι απόψεις που είχαν διατυπωθεί, μεταξύ τους ήταν η μέρα με τη νύχτα. Κι επειδή τα είχα ακούσει όλα, κι επειδή δεν σας κρύβω πως είχα εκνευριστεί με αυτά και μ'αυτά, είπα να τους αγνοήσω όλους, τους μεγάλους ή μικρούς κριτικούς, και να πάω κουνιστή, λυγιστή με το κολλητούδι μου να την δούμε σε μεσημεριανή προβολή (για αποφυγή του ποδοπατήματος). Εμείς ανοίξαμε τον κινηματογράφο, εμείς κόψαμε πρώτοι εισιτήριο, η καλή διάθεση έδινε κι έπαιρνε και πληρώσαμε και φοιτητικό εισιτήριο (αν και κανείς από τους δυο μας δεν το δικαιούταν :P ) γιατί μας συμπάθησε η κυριούλα στο ταμείο και είπε να ανταμείψει το πραγματικά τεράστιο χαμόγελό μας (τα χαζοχαρούμενα παιδιά ανταμείβονται :splats: ).

Το μόνο που μου έλειψε από την ταινία ήταν η αγωνία-το τι θα γίνει μετά-κάτι που μάλλον οφειλόταν στο ότι γνώριζα την υπόθεση με κάθε λεπτομέρεια από πριν. Από κει κι έπειτα θεωρώ πως το σενάριο ήταν όσο πιο πιστό μπορούσε να είναι στο βιβλίο. Τώρα, όσον αφορά τον εσωτερικό κόσμο των ηρώων που δεν αναδείχθηκε και τις διάφορες νοητικές διεργασίες που δεν αναπτύχθηκαν, το μόνο που έχω να πω είναι πως μάλλον έγινε το καλύτερο δυνατό (ή έστω μια αρκετά καλή προσπάθεια) μέσα στον κινηματογραφικό χρόνο που είχαν στη διάθεσή τους.

Πολλές και μεγάλες απαιτήσεις ξαφνικά, από ένα βιβλίο που αρχικά είχε ενθουσιάσει (αν και χαμηλής λογοτεχνικής αξίας) αλλά στην πορεία εξαιτίας του -εντελώς καθυστερημένου!!!-σάλου που δημιουργήθηκε από παπάδες και εκκλησίες, ο κόσμος άρχισε να το βλέπει αλλιώς..πιο φιλοσοφικά και θρησκευτικά, πιο απαξιωτικά...κι εγώ δεν ξέρω... Έλεος.. Πολλές επίσης απαιτήσεις από μια ταινία, η οποία βασισμένη καθώς ήταν στο βιβλίο αυτό δεν μπορούσε να είναι παρά μια εμπορική ταινιούλα δράσης και τίποτα παραπάνω.

Τώρα, πώς κάποιοι άρχισαν να αναζητούν πνευματικά μηνύματα, πώς κάποιοι θέλησαν να αναλύσουν ιστορικά δεδομένα σε κάτι που αν μη τι άλλο παρουσιάζεται σαν μυθιστόρημα, είναι κάτι που ακόμα προσπαθώ να κατανοήσω. Το μόνο συμπέρασμα στο οποίο οδηγήθηκα εγώ είναι πως τελικά κλονίζεται μόνο η πίστη των ανθρώπων που θέλουν να κλονιστούν, που ποτέ δεν μπήκαν στη διαδικασία να δουν τι είναι αυτό που πιστεύουν και πού στηρίζεται, πώς ξεκίνησε και ποιοι το διαμόρφωσαν έτσι όπως το παραλάβαμε οι υπόλοιποι... Και φυσικά, όλα έχουν να κάνουν με την καλή ή την κακή μας διάθεση να δούμε κάτι...

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.