Jump to content

[TAINIOKΡΙΤΙΚΗ] Δεσμοί Διαζυγίου


Recommended Posts

"The Squid And The Whale" emstar emstar emstar emstar

Του Νόα Μπάουμπαχ

Με τους Τζεφ Ντάνιελς, Λώρα Λίννεϋ, Τζέσυ Άιζενμπεργκ, Όουεν Κλάιν, Άνα Πάκουιν, Γουίλιαμ Μπάλντουιν κ.α.

Μετά από 17 χρόνια γάμου το ζεύγος Μπέρκμαν (Ντάνιελς και Λίννεϋ) αποφασίζει να πάρει διαζύγιο. Τα δυο τους παιδιά, ο Γουόλτ (Άιζενμπεργκ) και ο Φρανκ (Κλάιν), ο ένας στο τέλος και ο άλλος στην αρχή της εφηβείας, θα βρεθούν ανάμεσα στα πυρά που θα ανταλλάξουν οι γονείς τους, θα κληθούν να συνηθίσουν την ιδέα της από κοινού κηδεμονίας αλλά και να αντιμετωπίσουν τα πρώτα αληθινά σκιρτήματα της ενηλικίωσης και της σεξουαλικότητάς τους...

Μπορεί οι Ευρωπαίοι να καταπιάστηκαν επιτυχώς με πολλά είδη ανθρώπινου δράματος, κανένας τους όμως δεν κατάφερε να φτάσει τα επίπεδα των Αμερικανών στη μελέτη της δυσλειτουργικής οικογένειας. Από το σχετικά ανώδυνο "Parenthood" του Ρον Χάουαρντ και την "Τιμή των Πρίτζι" μέχρι την "Παγοθύελλα" και το "Αμέρικαν Μπιούτι", από το Χαλ Χάρτλεϋ μέχρι το Γουες Άντερσον και τη Σοφία Κόππολα, το ανεξάρτητο αμερικάνικο σινεμά αποσυνέθεσε την "ένδοξη" και "πολυτραγουδισμένη" δομική μονάδα της κοινωνίας με ωμότητα, κυνισμό, αθυρόστομη ειλικρίνεια, αλλά και ευπρόσδεκτη ζεστασιά και ανθρωπιά.

Το "The Squid And The Whale" δεν αποτελεί εξαίρεση και αυτό -όπως καταλαβαίνετε- είναι καλό. Αφού πρώτα βοήθησε τον (εδώ παραγωγό) Άντερσον στο σενάριο του ημι-αποτυχημένου, ωστόσο συμπαθητικού "Ζισσού", ο Μπάουμπαχ καταθέτει στο πανί τον απολογισμό ενός διαζυγίου και τις επιδράσεις του στα "θύματά" του μέσα από μια εν μέρει αυτοβιογραφική ιστορία. Σάτιρα της δήθεν, κουλτουριάρικης νεοϋορκέζικης ελίτ, ρεαλιστική και άκρως ενδιαφέρουσα απεικόνιση των πρόσφατα χαλαρωμένων σεξουαλικών ηθών της δεκαετίας του '80, ιστορία ενηλικίωσης κωμική μέσα στην υπερβολή της και τραγική μέσα στην κωμικότητά της, τρυφερή, αστεία.

Όπως και ο Άντερσον, ο Μπάουμπαχ ευνοείται από ένα εξαιρετικό καστ. Ο Τζέσυ Άιζενμπεργκ πειστικός στο ρόλο του προβληματικού μετεφήβου, οι Ντάνιελς και Λίννεϋ δε θα μπορούσαν άλλωστε να παραδώσουν κακή ερμηνεία, οι Πάκουιν και Μπάλντουιν διασκεδαστικοί στους μικρούς ρόλους τους, η παράσταση ωστόσο ανήκει στο μικρούλη Όουεν Κλάιν που επιδεικνύει ταλέντο και ερμηνευτική ωριμότητα άνετα ισάξια της Ντακότα Φάννινγκ ή του Χέιλι Τζοελ Όσμεντ.

Μπορεί να μη φτάνει στα επίπεδα του υπέροχου "Εγώ, Εσύ και Όλοι οι Γνωστοί" της Μιράντα Τζουλάι, το "Squid And The Whale" όμως κερδίζει επάξια μια θέση στις αξιολογότερες indie ταινίες της φετινής σεζόν.

Υ.Γ. Άλλο ένα σάουντρακ προς αγορά, μια συλλογή από φολκ τραγούδια των δεκαετιών '60-'70 που πλημμυρίζουν ευχάριστα το φιλμ.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

μια μικρουλα ενσταση: στον ευραπαικο χωρο δεν ξερω κι αν ειδαμε ποτε μια μη δυσλειτουργικη οικογενεια-με αποκορυφωμα ισως οσον αφορα το δεσμο μεταξυ συζυγων τις ταινιες του Μπεργκμαν! :P

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Επειδή με ιντρίγκαρες, θα επανέλθω μετά από έρευνα :P:P

Υ.Γ. Ξεχνάς το "Festen"/ "Οικογενειακή Γιορτή" (1998) του Βίντερμπεργκ ;)

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Το ξερα!!!! :P:D

Αντε...να ρηξουμε κανα καυγα να ρθω στα ισα μου με την σαικια που με δερνει τελευταιως! :rolleyes:

(καλη σταδιοδρομια!!!!!!!!!! ;) )

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.