Jump to content

Posts

 • ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΩΝ ΚΙΝΗΣΕΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΦΑΣΙΣΤΙΚΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΣΠΑΣΙΜΟ ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑΛΗΨΕΩΝ

  Με κείμενο που κοινοποιείται προς τη Γραμματέα της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και δημοσιεύεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο καθηγητής Παθολογικής Ανατομίας Α. Λάζαρης καλεί δημοσίως σε χτύπημα του λαϊκού ασύλου στο χώρο της Ιατρικής Σχολής. Αποτελεί πρόκληση για κάθε άνθρωπο με δημοκρατικές πεποιθήσεις και χρήζει άμεσης απάντησης από το φοιτητικό κίνημα και την κοινή γνώμη.
  Στις 11/10 πραγματοποιήθηκε κατάληψη της σχολής ενάντια στα μέτρα της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας , τα οποία χτυπούν για άλλη μια φορά το δικαίωμα του λαού στις σπουδές. Μάλιστα η απόφαση προέκυψε ύστερα από μαζική απόφαση Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου μας . Στα γραφόμενά του ο καθηγητής ψεύδεται κατάφωρα,αναφέροντας  πως εμποδίστηκε η διενέργεια διαγνωστικών εξετάσεων που πραγματοποιούνται στο χώρο της σχολής και  αφορούν καρκινοπαθείς και άλλους ασθενείς. Στην πραγματικότητα, η συντονιστική επιτροπή κατάληψης είχε ζητήσει και έλαβε πριν την κατάληψη  λίστα προσωπικού ασφαλείας για να αποφευχθούν τέτοια περιστατικά, καθώς ως φοιτητές ιατρικής και μελλοντικοί γιατροί, νοιαζόμαστε για την υγεία του λαού και παλεύουμε για τη διαφύλαξή της . Αντίστοιχα, δεν εμποδίστηκε ούτε ένας ασθενής και ούτε ένας αρμόδιος γιατρός πλην μελών ΔΕΠ κατά την είσοδό του στο χώρο του ασύλου, διαφυλάσσοντας έμπρακτα τη δυνατότητα διενέργειας διαγνωστικών τεχνικών . Όλα αυτα σε αντίθεση με την κυβέρνηση που είναι εμπνευστής της επίθεσης ενάντια στο δικαίωμα του λαού στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη(πρόσφατο είναι το παράδειγμα του Αττικού νοσοκομείου στο οποίο δεν υπήρχαν χημειοθεραπευτικά φάρμακα)  και το μεγαλοκαθηγητικό κατεστημένο που ενδιαφέρεται μόνο για τα προνόμια που κατέχει εδώ και δεκαετίες και επ’ ουδενί για τα φοιτητικά δικαιώματα ( ίσα ίσα δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις καθηγητών μας που συλλαμβάνονται να ζητούν φακελάκια από καρκινοπαθείς και τα υπόλοιπα μέλη ΔΕΠ τους προσφέρουν νομική κάλυψη )
  Ο καθηγητής Λάζαρης αξιοποιεί το νόμο κατάργησης του ασύλου , ο οποίος ψηφίστηκε το καλοκαίρι  και αφαιρεί και τυπικά όσα κατέκτησε ο λαός μας από την εποχή του Πολυτεχνείου.Τα λεγόμενά του αποτελούν  ένδειξη των διαθέσεων των υπόλοιπων μεγαλοκαθηγητάδων που είναι αντίθετες με τα δικαιώματά μας . Εκφράζει απόψεις φασιστικές χαρακτηρίζοντας όσους αγωνίζονται ψυχασθενείς με εκφράσεις που προέρχονται από τις μαύρες σελίδες του αντικομμουνισμού της μεταπολεμικής ελληνικής ιστορίας.
  Να ποιος είναι ο πραγματικός στόχος της κατάργησης του λαϊκού ασύλου των αγώνων:
  Δεν είναι ούτε το τέλος του εμπορίου ναρκωτικών μέσα στις σχολές μας, ούτε η πάταξη της «ανομίας και παραβατικότητας». Είναι μονάχα το χτύπημα του φοιτητικού κινήματος και των αποφάσεων μαζικών γενικών συνελεύσεων. Καλούμε όλο τον δημοκρατικό και προοδευτικό κόσμο να καταδικάσει αυτά τα χυδαία ξεσπάσματα, να μαζικοποιήσει τις Γενικές Συνελεύσεις των Φοιτητικών Συλλόγων, να περιφρουρήσει το Λαϊκό Άσυλο των Αγώνων και να παλέψει για σπουδές-δουλειά-ελευθερίες.
  · ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΛΑΪΚΟ ΑΣΥΛΟ ΑΓΩΝΩΝ
  · ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ-ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ-ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΕΚΦΡΑΣΗ ΣΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ
  · ΚΑΤΩ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ
  · ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΣΠΟΥΔΕΣ-ΔΟΥΛΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ.

  Δεν βρήκα (γραπτή) αντίδραση από κάποια άλλη παραταξη (υπέρ ή κατά) 
   

 • ΠΡΟΤΑΣΗ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑ ΑΠΟ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ                                    

  Εν όψει της αυριανής και όλων των επόμενων φοιτητικών συνελεύσεων με θέμα την κατάληψη των Εργαστηρίων της Ιατρικής Σχολής στο Γουδή, αναρτώ το παρακάτω μήνυμα που απηύθυνα στην Γραμματέα της Ιατρικής Σχολής στο Γουδή, το περασμένο Σάββατο 12.10., επ' αφορμή της ημερήσιας κατάληψης που είχε πραγματοποιηθεί την περασμένη Παρασκευή 11.10.2019.

  Αθήνα, 12.10.2019
  ΥΠΟΨΙΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΩΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑ 
  Κας Ελένης Βασιλοπούλου

  Αγαπητή Ελένη, 

  Χθες, ενώ συμμετείχα σε επιτήρηση, ως αξιολογητής του Εθνικού Συστήματος Διαπίστευσης, εργαστηρίου εκτός Αθηνών, πληροφορήθηκα τους γραφικούς, πλέον, αλλά, δυστυχώς, πάντοτε εξοργιστικούς προπηλακισμούς ιατρών και άλλου προσωπικού του Α’ Εργαστηρίου Παθολογικής Ανατομικής του ΕΚΠΑ-«Λαϊκού» Γ.Ν.Α. και την παρεμπόδισή τους να παράσχουν τις υπηρεσίες τους σε ασθενείς, από φοιτητές καταληψίες του χώρου των Εργαστηρίων της Ιατρικής Σχολής. Παρόμοιες εικόνες είχαμε να δούμε στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ στο Γουδή, από 5ετίας.

   Όπως είχαμε συμφωνήσει κατά την προχθεσινή μας επικοινωνία, σου είχα προωθήσει τον κατάλογο του προσωπικού του Εργαστηρίου, τον οποίο, βάσει όσων πληροφορήθηκα, οι καταληψίες στην Πύλη της Σχολής αγνόησαν πλήρως και έσκισαν. Προφανώς, σε επόμενη παρόμοια φοιτητική «κινητοποίηση», δεν προτίθεμαι να συντάξω κανέναν παρόμοιο κατάλογο.

  Γνωρίζεις ότι το Εργαστήριο Παθολογικής Ανατομικής, το οποίο διευθύνω, αποτελεί τμήμα του Λαϊκού Νοσοκομείου και τυχαίνει να στεγάζεται εκτός του κτηρίου του Λαϊκού Νοσοκομείου, στο κτήριο 10 των Εργαστηρίων της Ιατρικής Σχολής. Στο εν λόγω Εργαστήριο, μέλη ΔΕΠ, ενταγμένα ως προς το διαγνωστικό τους έργο στο Λαϊκό Νοσοκομείο καθώς και ιατροί ΕΣΥ παρέχουν καθημερινά το παρακλινικό-διαγνωστικό τους έργο σε ασθενείς του Λαϊκού Νοσοκομείου , ενώ παράλληλα, το Εργαστήριο δέχεται, μέσω ΕΟΠΥΥ, διαγνωστικές ιστολογικές εξετάσεις, γενικές και ειδικές, κυρίως από Δημόσια Νοσοκομεία της Περιφέρειας, που περιλαμβάνουν και μοριακές αναλύσεις γονιδίων βάσει των οποίων σχεδιάζονται εξατομικευμένες θεραπείες καρκινοπαθών, οι οποίες χρήζουν έγκαιρης εφαρμογής προκειμένου να αποβούν αποτελεσματικές. Ακόμη και με την πλήρη σύνθεσή του, το προσωπικό του Εργαστηρίου, μειωμένο κατά 12 μέλη ΔΕΠ μέσα στην τελευταία δεκαετία,  οριακά αντεπεξέρχεται, με την καθημερινή επίβλεψη και προσωπική συμμετοχή μου, στην έγκαιρη παροχή αξιόπιστων και πολύτιμων υπηρεσιών  φροντίδας  υγείας των ασθενών, λόγω του αντικειμενικά μεγάλου φόρτου εργασίας. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο απώλειας του έργου κανενός μέλους του Εργαστηρίου, ούτε καν για μία ώρα (όχι ολόκληρη ημέρα).

  Η παρεμπόδιση της λειτουργίας ενός τμήματος δημόσιου νοσοκομείου προφανώς συνιστά έκνομη ενέργεια. Πλέον, υφίσταται το νομικό καθεστώς που επιτρέπει την άμεση αποκατάσταση της ομαλότητας στον χώρο του Πανεπιστημίου από την Αστυνομία, με την παρουσία Εισαγγελέα ή χωρίς αυτή. Ενημερώνω λοιπόν για την υποχρέωση που έχω ως διευθυντής του Παθολογοανατομικού Εργαστηρίου του Λαϊκού Νοσοκομείου να καλέσω αμέσως την παρέμβαση οργάνων της τάξης σε κάθε μελλοντική, παρόμοιας μορφής φοιτητική «κινητοποίηση». Τονίζω ότι δεν πρόκειται για απόφασή μου αλλά για υποχρέωσή μου, την οποία φυσικά θα τηρήσω. 

  Παρατηρώντας τον ψυχισμό και την έκδηλα αντικοινωνική συμπεριφορά των παιδιών που ηγούνται των καταλήψεων, έχω σχηματίσει την εντύπωση ότι τουλάχιστον ορισμένα από αυτά χρήζουν εξειδικευμένης στήριξης από ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς και αυτό καλό θα είναι να είναι σε γνώση των οργάνων της τάξης που θα κληθούν να αποκαταστήσουν αποτελεσματικά και, φυσικά, κατά το δυνατόν, χωρίς εντάσεις, την ομαλή λειτουργία του Παθολογοανατομικού Εργαστηρίου, ώστε να αποφευχθούν ατέρμονες διαπραγματεύσεις και αντιπαραθέσεις, άνευ αντικειμένου.  Διάλογος για το αυτονόητο δεν νοείται.

  Με ειλικρινά φιλική διάθεση,

  Ανδρέας Χ. Λάζαρης 
  Ιατρός-Ιστοπαθολόγος
  Καθηγητής Παθολογικής Ανατομικής
  Διευθυντής Α’ Εργαστηρίου
  Παθολογικής Ανατομικής Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ- «Λαϊκού» Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών

  Κατά τη γνώμη μου, η μαζική παρουσία φοιτητών  μέχρι  το τέλος της αυριανής και όλων των επόμενων συνελεύσεων, είναι απόλυτα επιβεβλημένη. Σε περίπτωση απόφασης κατάληψης, όσοι απουσίασαν από τη συνέλευση, έχοντας αντίθετη γνώμη, είναι, κατ' εμέ, απόλυτα συνυπεύθυνοι για την απόφαση και, φυσικά, σε αυτή την περίπτωση, θα ανασταλεί η εκπαιδευτική λειτουργία του Α' Εργαστηρίου Παθολογικής Ανατομικής, καθώς "αναγνωρίζω" απόλυτα το δικαίωμα κάθε φοιτητή στην "απαιδευσία (αμορφωσιά)". Ωστόσο, η παρακλινική - διαγνωστική λειτουργία του Παθολογοανατομικού Εργαστηρίου, αυτονόητα,  είναι αδύνατον να περιοριστεί, έστω και στο ελάχιστο, καθώς αυτό θα αποβεί επιζήμιο για τους ασθενείς που αναμένουν τις ιστολογικές εξετάσεις τους, ώστε να ξεκινήσουν τις θεραπείες τους.

  Η επιστολή, αναρτήθηκε στον "τοίχο" του κ. Λάζαρη στο facebook.

 • Επιτέλους μπήκε μια σειρά! Ερώτηση. Τα αντίτυπα του πτυχίου μου, μετάφρασμενα και μη και τη φόρμα 183 τα στέλνουν ηλεκτρονικά; Περίπου πόσο θα πάρει μεχρι να τελειώσει όλο αυτό; 

   

  Τροποποιήθηκε από fff
 • Δεν σε μέμφομαι, απλά λέω ότι είμαστε μεγάλοι άνθρωποι με δουλειές απαιτητικές και υποχρεώσεις. Είναι λογικό να σπάμε εύκολα. Μιλάω για τους υποψηφίους, αλλά και άλλους συναδέλφους που συμπαραστέκονται. Και μη νομίζεις ότι είναι εύκολο αυτό που προσπαθούμε μέσα σε αυτό τον κυκεώνα

×
×
 • Δημιουργία νέας...