Jump to content

Posts

 • 17 ώρες πριν, Orthoguy said:

  Ευχαριστώ πολύ ! Έπεσε ο βασικός ε

  Το επίδομα 100€ για το απλό άγονο δεν υπάρχει?

  Οχι

 • 15 ώρες πριν, kliko said:

  Καλησπέρα και καλή χρονιά σε όλους! Αρχικά, συγχαρητήρια για τον αναλυτικότατο και πολύ χρήσιμο οδηγό και σε ευχαριστούμε που το μοιράστηκες μαζί μας!

  Εγώ τελείωσα τώρα το καλοκαίρι την Ιατρική εδώ στην Ελλάδα και αναμένοντας να ανοίξει η  θέση της ειδικότητάς μου (υπολογίζω γύρω στα 4 χρόνια) αποφάσισα να εκπληρώσω τη στρατιωτική μου θητεία για να ξεμπερδεύω και παράλληλα να κάνω κάτι όσο περιμένω. Λίγο όμως ότι η θέση μου αργεί να ανοίξει και λίγο ότι πάντα σκεφτόμουν την ειδικότητα στο εξωτερικό (απλά η Αμερική μου φαινόταν μια πολύ δύσκολη επιλογή και μια πολύ μεγάλη απόφαση ), , άρχισα να σκέφτομαι πιο έντονα την απόφαση να δώσω το USMLE. Ψάχνοντας λοιπόν, βρέθηκα εδώ και ήθελα να σε ρωτήσω τα εξής :

  Πρώτον, αν κατά τη γνώμη σου, στα 26 μου χρόνια αξίζει αυτή η προσπάθεια για το USMLE ή είναι αρκετά αργά ;

  Δεύτερον, επειδή είναι μια διαδικασία που απαιτεί πολλή αφοσίωση, χρόνο αλλά και έξοδα και πάντα υπάρχει ο φόβος να τα παρατήσεις στην πορεία ή ακόμα κι αν δώσεις να μην τα πας όσο καλά ήθελες, τι θα συμβούλευες κάποιον πάνω σε αυτό ;

  Και τρίτον, διαβάζοντας πρώτη φορά για αυτή την αλλαγή από τον Ιανουάριο του 22', θεωρείς πως προλαβαίνω να δώσω πριν την αλλαγή ξεκινώντας όσο πιο σύντομα γίνεται ή άδικα θα μπω σε αυτή τη διαδικασία τώρα που υπηρετώ κιόλας ;

  Σε ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων!!!

  Σε καμία περίπτωση δεν είναι αργά. Στην Αμερική, η μέση ηλικία των φοιτητών οταν ξεκινούν την Ιατρική σχολή είναι τα 24 χρόνια. Επομένως, η μέση ηλικία αποφοίτησης είναι τα 28. https://www.aamc.org/system/files/d/1/321468-factstablea6.pdf. Πες οτι αφιερώσεις 2 χρόνια για όλα τα USMLEs, δηλαδή 12 μήνες για το Step 1, 9 μήνες για το Step 2 (CK + CS), και 3 μήνες για το Step 3. Αυτό σημαίνει ότι όταν θα ξεκινήσεις ειδικότητα οι πιο πολλοί θα είναι κοντά στην ηλικία σου.

  Κατα την ταπεινή μου γνώμη, το να προσπαθήσεις και να αποτύχεις είναι πολύ καλύτερο από το μην δοκιμάσεις ποτέ. Και ειδικά στην δικιά σου περίπτωση που φλερτάρεις πολυ με την σκέψη της Αμερικής. Πέραν του ότι η εκπαίδευση που θα λάβεις απο τα USMLE είναι αρκετά ανώτερη από αυτήν που έλαβες στη σχολή, έχοντας το ECFMG certificate μπορείς να κάνεις κάποιο fellowship στην Αμερική και ας μην έχεις κάνει την ειδικότητα σου εκει. Εγώ στην θέση σου θα το προτιμούσα αυτό από 4 χρόνια στασιμότητας.

  Μπορείς να πάρεις τις πιο φθηνές συνδρομές του Pathoma και Boards and Beyond και ένα αντίτυπο του First Aid για να ξεκινήσεις το διάβασμα και να δείς πως θα πάει. Το κόστος τους δεν ξεπερνά το 1-2% του συνολικού κόστους για Αμερική. Έχω ένα προαίσθημα πως στο στρατό θα έχεις περισσότερο ελεύθερο χρόνο συγκριτικά με όταν ήσουν φοιτητής. Είναι εφικτό να δώσεις το Step 1 μέχρι το τέλος του 2021 και να τα πας καλά, αλλα θέλει πολύ δουλειά.

 • Θα ήθελα μέσα από αυτό το forum να αναπτύξω ένα σχετικό προβληματισμό και κυρίως να ακούσω τις απόψεις σας. Είμαι ειδικός Ακτινολόγος Διευθυντής ΕΣΥ στο νοσοκομείο Γ. Παπανικολάου Θεσσαλονίκης, περίπου 28 χρόνια. Τα τελευταία 3 χρόνια κυρίως ο αριθμός των ειδικευομένων που επιλέγουν την ειδικότητα της Ακτινολογίας βαίνει μειούμενος πανελλήνια. Ρωτώντας και συζητώντας με συναδέλφους για τις αιτίες αυτής της εξέλιξης, θα έλεγα ότι οι απόψεις συνοψίζονται στις παρακάτω βασικές αιτιάσεις: 

  1. Είναι πολύ δύσκολο να στηθεί οικονομικά ένα ανεξάρτητο πλήρες εργαστήριο, κόντρα στους μεγάλους καρχαρίες των Διαγνωστικών Κέντρων. Επομένως η μόνη λύση για εργασία στον ιδιωτικό τομέα είναι η εξαρτημένη εργασία, είτε ως μισθωτός, είτε ως επαγγελματίας παροχής υπηρεσιών (μπλοκάκι).
  2. Ως εργαστηριακή ειδικότητα είναι κατώτερης ή ελλιπούς επίδρασης στην διαγνωστική και θεραπευτική διαχείριση των χρηστών υγείας.
  3. Ο ακτινολόγος είναι ένας «αφανής» ιατρικός παράγοντας απέναντι στον ασθενή.
  4. Η ακτινολογία είναι δύσκολη ειδικότητα διότι πρέπει να είναι ενημερωμένη και να ανταποκρίνεται σε όλες τις ειδικότητες της ιατρικής (το τελευταίο αυτό το άκουσα από φοιτητές ιατρικής). 
  5.  Η γενικότερη έξοδος των νέων ιατρών από τη χώρα για ειδικότητα, αντανακλάται και στην Ακτινολογία.

  Η άποψη 1 είναι ρεαλιστική. Αξίζει όμως να επισημάνω δύο σημεία. α) Μπορεί να στηθεί οικονομικά ιατρείο ακτινολογίας μόνο με υπερηχοτομογραφία, το οποίο δεν απαιτεί μεγάλο κεφάλαιο, ούτε πολυδάπανες εγκαταστάσεις ακτινοπροστασίας, β) οι μισθωτοί ή ελεύθεροι επαγγελματίες ακτινολόγοι-ακριβώς λόγω της έλλειψης των ειδικευμένων-διεκδικούν άνετα και αμείβονται με ποσά της τάξης των 2500-5000 Ευρώ προ φόρων.

  Η άποψη 2 είναι μερικώς ρεαλιστική. Η εξέλιξη της απεικονιστικής ιατρικής τα τελευταία 25 έτη έχει αυξήσει σε πολύ μεγάλο ποσοστό την επίδραση της ακτινολογίας στην διάγνωση όλο και πιο σπάνιων και ειδικών παθολογιών. Ακόμη, η εξειδίκευση της ακτινολογίας στο πεδίο της Επεμβατικής Ακτινολογίας, λειτουργεί προσθετικά και στην θεραπευτική διάσταση της ειδικότητος. Δυναμικές πολυπαραγοντικές μέθοδοι απεικόνισης όπως MRI  και CT (perfusion κλπ) ή και υβριδικής μοριακής απεικόνισης  PET, SPECT/ CT,MRI καθιστούν την γνώμη του ακτινολόγου κομβική και καθοριστική στην διάγνωση και τις θεραπευτικές αποφάσεις. Η συμμετοχή των ακτινολόγων σε MDTs και ογκολογικά συμβούλια αυξάνεται. Βέβαια, απαραίτητη προϋπόθεση , όπως και σε όλες τις ειδικότητες είναι η εστίαση και η εξειδίκευση.

  Η άποψη 3 αλλάζει κι αυτή άρδην. Βασίζομαι τόσο σε προσωπική εμπειρία, όσο και σε αναφορές συναδέλφων τόσο από το ιδιωτικό όσο και το νοσοκομειακό περιβάλλον. Οι ασθενείς γνωρίζοντας πλέον την εξέλιξη της ειδικότητος, αποζητούν την γνώμη του ακτινολόγου τους, πριν την επιστροφή στον παραπέμποντα ιατρό. Αυτή είναι και η διαπιστωμένη τάση της Ευρωπαϊκής Ακτινολογικής Εταιρείας (ESR).

  Η άποψη 4 με ξάφνιασε στην αρχή. Αναλογιζόμενος όμως την πορεία μου στα κοντά 30 χρόνια αλλαγών που βιώνω, διαπιστώνω πως ισχύει. Η γενιά μου, μετά τα πέτρινα χρόνια των απλών ακτινογραφιών, ήταν αυτή της αξονικής τομογραφίας και των υπερήχων. Νέες μέθοδοι από τότε αναδύθηκαν. Μαγνητική τομογραφία και εξελιγμένες τεχνικές υπερηχοτομογραφίας και Αξονικής Τομογραφίας, Ψηφιακή Απεικόνιση και Πληροφορικές εφαρμογές, απαιτούν όλο και αυξανόμενο πεδίο γνώσεων και δεξιοτήτων από την επόμενη γενιά. Τέλος η AI είναι κατ εξοχήν εφαρμογή που βασίζεται στην ακτινολογία και είναι στα χέρια και στην επιλογή των νεότερων ακτινολόγων να ενσωματώσουν την πρακτική και να την εξελίξουν οι ίδιοι, μη φοβούμενοι την αντικατάσταση τους από τα λογισμικά. Αν είσαι αυτός που αναπτύσσει και παρακολουθεί –όχι ακολουθεί-τις εξελίξεις, τότε η παρέμβαση σου είναι κρίσιμη στην ερμηνεία των  data.

  Η άποψη 5 έχει πολλαπλές αιτίες, τόσο εξωτερικές, όσο και εσωτερικές για την ειδικότητα. Όπως και σε άλλες ειδικότητες ιατρικής, οι υποδομές, οι εκπαιδευτικές δομές και οι ανθρώπινοι παράγοντες ποικίλουν με το μέσο όρο στη χώρα μας να βρίσκεται χαμηλότερα από χώρες του βορρά της ηπείρου και του Δυτικού μοντέλου. Αυτός όμως ο παράγοντας δεν είναι ομοιογενής ούτε εντός , ουτε και εκτός της χώρας. Συμμετείχα για 2 έτη στην επιτροπή του ΚΕΣΥ (Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας), όπου μαζί με άλλους συναδέλφους προσπαθήσαμε να αναδιαμορφώσουμε τα πεδία εκπαίδευσης, τους τρόπους εκπαίδευσης και την συνεχιζόμενη εκπαίδευση στην ειδικότητα, με σκοπό να ομοιογενοποιηθεί μέσω ελάχιστα απαιτούμενων standards η εκπαίδευση στην ειδικότητα. Η διαδικασία σταμάτησε από την σημερινή κυβέρνηση και δεν διακρίνεται πρόθεση επανεκκίνησης. Το θέμα λοιπόν είναι πρωτίστως και βασικά πολιτικό, μη παραγνωρίζοντας τις τοπικές και ατομικές παρεκκλίσεις (κέντρο-περιφέρεια, κομβικά άτομα, όραμα). Με την ύπαρξη όμως ενός λειτουργικού συστήματος, τόσο σε επίπεδο σχεδιασμού και οργάνωσης , όσο και ελέγχου υλοποίησης, ευελπιστώ βάσιμα ότι θα αμβλύνει σε σημαντικό βαθμό τις ανομοιογένειες προς τα υψηλότερα επίπεδα.

   

  Συναδελφικά

   

  Λ. Δαγδηλέλης
 • Ευχαριστώ πολύ ! Έπεσε ο βασικός ε

  Το επίδομα 100€ για το απλό άγονο δεν υπάρχει?

 • Αν το θες πραγματικά αξίζει !! Είσαι από άλλο αντηκιμενο για αυτό θέλει θέληση όρεξη και υπομονή!! Επιδη είμαι σε παρόμοια ηλικία θα σου έλεγα κάντο όπως το κάνω και εγώ!!!Ότι απορία έχεις είμαι στην διάθεση σου

×
×
 • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.