Jump to content

Σαν σήμερα…


Recommended Posts

σαν σήμερα…

μια ενότητα που να μας θυμίζει ή να μας μαθαίνει …

μια ενότητα ,που με άξονα την ημερομηνία , να μας ξεναγει σε γεγονότα , δρώμενα και πρόσωπα της τέχνης και του πολιτισμου…

Mε αφορμή την ημερομηνία (π.χ. γενεθλίων , θανάτου , βραβεύσεων , επιτυχημένων εκδηλώσεων , πρώτης παρουσίασης κτλ) θα μπορούμε να αναφερόμαστε σε πρόσωπα που προσέφεραν πολλά , σε πρόσωπα που με το έργο και ταλέντό τους απέσπασαν το θαυμασμό ,σε πρόσωπα που κατάφεραν να κερδίσουν μια θέση στη σφαίρα του μυθικού και του αξιόλογου …

:rolleyes:

Σύνδεσμος στη δημοσίευση
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους
  • Απαντήσεις 135
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

7 Ιουλίου

σαν σήμερα…γεννήθηκε ο Νίκος Ξυλούρης.

XILOURIS1.jpeg

«… πώς να αναλύσει κανείς με λόγια τούτη την ακτινοβολία και τούτη τη ζεστασιά; Χωρίς να το πολυσκεφτώ βρήκα ένα χαρακτηρισμό που θάρρεψα πως συνόψιζε την σκηνική παρουσία του Ξυλούρη και τον είπα «αρχάγγελο». Η ώρα ήταν, φαίνεται , ευτυχισμένη αν κρίνω από την απήχηση που βρήκε αυτός ο χαρακτηρισμός σε μύριους φίλους και θαυμαστές του. Κι ας μην έχουμε ιδεί άλλους αρχαγγέλους από εκείνους που βρίσκονται ζωγραφιστοί στις εκκλησιές…» Γ.Π.Σαββίδης

O Νίκος Ξυλούρης , με το οικογενειακό παρανόμι Ψαρονίκος, γεννήθηκε στις 7 Ιουλίου 1936 στα Ανώγεια της Κρήτης.

xylouris_fam_pic.jpg

Από πολύ μικρός δείχνει την κλίση του στο τραγούδι και στην λύρα. Στην ηλικία των δώδεκα ετών, ο πατέρας του του αγοράζει την πρώτη του λύρα και εξελίσσεται πολύ γρήγορα σε έναν από τους πλέον περιζήτητους οργανο-παίχτες και τραγουδιστές της εποχής του σε γάμους, βαπτίσια και πανηγύρια..

«…Ολάκερη μέρα γυρίζανε στους μαστόρους του Ηρακλείου ώσπου να διαλέξουνε μια λύρα καλή. Τον επήρε ο κύρης του σε δυο-τρεις μαστόρους καλούς, που 'χανε φήμη για την τέχνη τους, έβλεπε ο Νίκος τις λύρες στη σειρά, η μια καλύτερη απ' την άλλη δεν ήξερε ποιαν από όλες να διαλέξει. Στο τέλος, με τα πολλά, ξεχώρισε μια καινούργια….».

xylouris51.jpg

Στα τέλη του 1958 πραγματοποιεί την πρώτη του ηχογράφηση σε δίσκο. Είναι το τραγούδι "Κρητικοπουλα" .Το 1966, βγαίνοντας για πρώτη φορά εκτός Ελλάδος, συμμετέχει σε έναν φολκλορικό φεστιβάλ στο Σαν Ρέμο και παίρνει το πρώτο βραβείο.

Τον Φεβρουάριο του 1969 ηχογραφεί την ΄΄Ανυφαντου΄΄, ένα τραγούδι που υπερβαίνει τα στενά όρια της παραδοσιακής δισκογραφίας και «σπάει ταμεία». Τότε ήρθε και η πρόταση συνεργασίας με τη δισκογραφική εταιρεία Columbia και ο Νίκος Ξυλουρης έρχεται να εγκατασταθεί μόνιμα με την οικογένειά του στην Αθήνα (είναι ήδη παντρεμένος με την Ουρανία Μελαμπιανάκη , με την οποίαν είχαν «κλεφτεί» , και πατέρας 2 παιδιών, του Γιώργη και της Ρηνιώς). O πρώτος μεγάλος του δίσκος έχει τίτλο: «Ψαρονίκος - Κρητικά Τραγούδια» και περιλαμβάνει προσωπικές του επιτυχίες από 45άρια και ηχογραφήσεις του σε παραδοσιακά κομμάτια της Κρήτης.

Ακολουθούν συνεργασίες με το Γιάννη Μαρκόπουλο, τον Σταυρό Ξαρχάκο, τον Χριστοδουλο Χαλαρη ,τον Χριστό Λεοντή , τον Ηλία Ανδριόπουλο και εμφανίσεις σε μπουάτ στην Πλάκα(«Λήδρα », «Αρχόντισσα», «Αποσπεριδα», «Κύτταρο» , «Θεμέλιο»)

«….Ποτέ άλλοτε καλλιτέχνης, που συνέδεσε το όνομά του με την παραδοσιακή μουσική, δεν κατάφερε να ξεφύγει από τα στενά δεσμά του είδους και να γνωρίσει την πανελλαδική αποδοχή. Ο Νίκος Ξυλούρης, χάρη στο ταλέντο και στον οίστρο του, έκανε αγαπητό το κρητικό ιδίωμα από το Ηράκλειο μέχρι την Αλεξανδρούπολη. Ποτέ άλλοτε τραγουδιστής δεν πέρασε από το δημοτικό τραγούδι στο λόγιο, όχι μόνο χωρίς απώλειες, αλλά, αντίθετα, με δάφνες γενικής αναγνώρισης, συμπάθειας και δικαίωσης. Μέσα σε μια δεκαετία, κάλυψε τεράστια ποσότητα έργου υψηλής ποιότητας και καθολικής παραδοχής. Τραγούδησε Μαρκόπουλο, Ξαρχάκο, Χάλαρη, Λεοντή, Κόκκοτο, Ανδριόπουλο, Γκάτσο, Γεωργουσόπουλο, Σεφέρη, Σολωμό, Κινδύνη, Ρίτσο, Φέρρη κ.ά…..» Σ.Αδαμίδου

Το καλοκαίρι του 1973 κρατά πρωταγωνιστικό ρόλο, αυτόν του τραγουδιστή, στη θεατρική παράσταση "Το μεγάλο μας τσίρκο" , έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη, που ανεβάζουν η Τζένη Καρέζη και ο Κώστας Καζάκος στο θέατρο "Αθήναιον" με θέμα την ιστορική διαδρομή της Ελλάδας στα νεότερα χρόνια .Πρόκειται για μια παράσταση –σταθμό, που εξέφραζε το τεταμένο πολιτικό κλίμα της περιόδου και έδινε δίοδο στην κραυγή της ψυχής της Ελλάδας …

Στις 8 Φεβρουάριου 1980, σε ηλικία 44 ετών, ο Νίκος Ξυλούρης πεθαίνει…

XILOURIS12.jpg

«…λεβεντιά και γλύκα, ομορφιά και σεμνότητα, περηφάνια χωρίς έπαρση, ντομπροσύνη κι αρχοντιά , αυστηρός και χαριτωμένος συνάμα . Ένας διακαμός που με μια δρασκελιά γεμίζει το χώρο και κόβει το χρόνο στα δύο: πριν και μετά….Η φωνή που ζευγαρώνει ουρανό και γης με το μικρόφωνο κρατημένο σαν αόρατη σάλπιγγα ανάστασης…

Αντί για ρομφαία , η λύρα-στα χέρια του πλάσμα ζωντανό και αγαπημένο ,αρμονισμένο ,προέκταση της ψυχής και της φωνής πατρίδας. Και πάνω απ’όλα : το λυτρωμένο , μα και λυτρωτικό , χαμόγελο στα μάτια και στα χείλη…» Γ.Π.Σαββίδης

«….O σπουδαίος αυτός άνθρωπος και ερμηνευτής είχε ριζώσει βαθιά στις καρδιές του κόσμου. H ξεχωριστή φωνή του, που φιλοξενούσε στα πατήματα και στις αναπνοές της τα αρώματα της ποίησης του Σεφέρη, του Ελύτη, του Ρίτσου - τα μεγάλα τραγούδια του, οι αγώνες του για τη δημοκρατία τον είχαν, ήδη, καταξιώσει στο Πάνθεον των αξέχαστων…» Σ.Αδαμίδου

« θέλω να φύγω όταν θα καταλάβω ότι πρόκειται να γίνω βαρετός….» Ν.Ξυλούρης

υγ: «αιχμάλωτη» στο μύθο σου… emrose

Σύνδεσμος στη δημοσίευση
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

7 Ιουλιου

1940 γεννιεται ο Ρινγκο Σταρ ντραμερ των Beatles!ringoplaying.jpg

1980 οι Led Zeppelin δινουν την τελευταια τους συναυλια στο βερολινο λιγο πριν διαλυθουν!

Led%20Zeppelin%20-%20Berlin1980%20-%20Front.jpg

Τροποποιήθηκε από Kurt
Σύνδεσμος στη δημοσίευση
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

8 Ιουλιου

1958 Ο πρωτος χρυσος δισκος για αλμπουμ στις ΗΠΑ απονεμεται στο σαουντρακ του μιουζικαλ 'Οκλαχομα" επειδη ξεπερασε σε πωλησεις το 1 εκατομμυριο δολαρια!

B000002SNW.01.LZZZZZZZ.jpg

Σύνδεσμος στη δημοσίευση
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

10 Ιουλιου

1965 Οι Roling Stones ανεβαινουν για πρωτη φορα στο Νο 1 με το θρυλικο "I cant get no satisfaction"

RollingStones.jpg

Σύνδεσμος στη δημοσίευση
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

10 Ιουλίου

1871 γεννήθηκε ο συγγραφέας Μαρσελ Προυστ.

Κορυφαίο του έργο και ένα από τα σημαντικότερα στην παγκόσμια λογοτεχνία το μυθιστόρημα «Αναζητώντας το χαμένο χρόνο»

MP.gif

" The real voyage of discovery consists not in seeking new landscapes but in having new eyes".

Marcel Proust (για την αντιγραφή zkw)

περ/ρες πληροφορίες για τον Προυστ ( μια ευγενική χορηγία της zkw και της notbad ), αλλά και τις περίφημες “ερωτήσεις του Προυστ “ ,μπορείτε να βρείτε εδώ!

:rolleyes:

Τροποποιήθηκε από tik-tak
Σύνδεσμος στη δημοσίευση
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

13 Ιουλίου

1965 Πεθαίνει ο αγιογράφος, ζωγράφος και συγγραφέας Φώτης Κόντογλου

Γεννήθηκε στο Αϊβαλί της Μικράς Ασίας στις 8 Νοεμβρίου 1895. Με τη Μικρασιατική καταστροφή φτάνει στις 14 Αυγούστου στη Λέσβο, φυλάσσοντας την ιερή εικόνα της Αγίας Παρασκευής. Ο «κύκλος» της Έλλης Αλεξίου και του Βάσου Δασκαλάκη τον καλεί και εγκαθίσταται στην Αθήνα , όπου συνεργάζεται με τις εκδόσεις Ελευθερουδάκη και Γανιάρη.

«ΘΡΗΝΗΤΙΚΟΣ ΠΡΟΛΟΓΟΣ»

Μυστήριο μεγάλο είναι το πώς έρχεται στον κόσμο ο άνθρωπος. Εμένα το γραφτό μου ήτανε να γεννηθώ στην Ανατολή, αλλά η ρόδα της Τύχης, που γυρίζει ολοένα, ξερίζωσε από τα θεμέλια τον τόπο μου και μ'έριξε στην ξενιτιά, σ΄ανθρώπους που μιλούσανε την ίδια γλώσσα με μένα , πλην όμως που είχανε άλλα συνήθεια. Το πουλί το θαλασσοδαρμένο, πώς βρίσκει έναν βράχο μέσα στο πέλαγο και κάθεται και στεγνώνει τα φτερά του, έτσι βρίσκουμαι κι εγώ σε τούτα τα χώματα»

από το βιβλίο του:" Το Αϊβαλί ,Η πατρίδα μου"

final_13.jpg

«…Το καλογερικό του πείσμα, και η απεραντοσύνη της αγάπης του για την Ελληνορθόδοξη παράδοση ήταν δύο από τα βασικότερα στοιχεία που συνέθεταν τον χαρακτήρα του. Άνθρωπος απλός, αποποιούνταν πάντοτε τα φτιασίδια και καθετί το περιττό…».

kontoglou_jpicture1.jpg

Στις 24 Μαρτίου 1965 η Ακαδημία Αθηνών, τον τιμά με το Αριστείο Γραμμάτων και Τεχνών

Σύνδεσμος στη δημοσίευση
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

13 Ιουλίου

1953 Πεθαίνει ο ποιητής Κώστας Ουράνης

ouranis.gif

Ένας απ' τους πρώτους και τους πιο χαρακτηριστικούς εκπροσώπους της σχολής του νεορομαντισμού. Το πραγματικό του όνομα ήταν Κώστας Νιάρχος ή, όπως το άλλαξε ο ίδιος Νέαρχος. Γεννήθηκε στην Πόλη το 1890, χωρίς να 'χει καμία καταγωγή από εκεί.Δεκαοχτώ χρονών ήρθε στην Αθήνα κι εργάστηκε για λίγο στην "Ακρόπολη" . Ύστερα, έφυγε να σπουδάσει στο εξωτερικό' αντί όμως για σπουδές, προτίμησε τα ταξίδια και την έντονη ζωή. Έτσι ενώ βρισκόταν στο Παρίσι, προσβλήθηκε από φυματίωση κι αναγκάστηκε να μείνει δύο χρόνια στο Νταβός της Ελβετίας, οπότε γνώρισε και παντρεύτηκε την Πορτογαλλίδα Μανουέλα Σαντιάγκο. Αργότερα, χώρισε και πήρε τη γνωστή, με το ψευδώνυμο «Άλκης Θρύλος» συγγραφέα και κριτικό ,Ελένη Νεγρεπόντη. Το 1920 διορίστηκε Γενικός πρόξενος στη Λισσαβόνα και το 1924 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα με κύριο επάγγελμα τη δημοσιογραφία.

Στα Γράμματα ο Ουράνης πρωτοεμφανίστηκε το 1908 και έκτοτε συνεργάστηκε με όλα σχεδόν τα αξιόλογα περιοδικά της Αθήνας και της Αλεξάνδρειας. Τον Ουράνη διεκδικεί τόσο η ποίηση όσο και η πεζογραφία, ιδιαίτερα η ταξιδιωτική. Έγραψε, εξάλλου, εκτός απ΄ τα ποιήματα και τα ταξιδιωτικά, διηγήματα και μικρές πρόζες, κριτικές μελέτες και δοκίμια και ασχολήθηκε με τη μετάφραση ξένων έργων.

Ερωτικά ΙV

Δεν είμαι εγώ που τη ζωή σου

ήρθα σαν ήλιος να φωτίσω:

το φως στα μάτια μου που λάμπει

δικό σου-και στο στέλνω πίσω!

Του μαγικού του κόσμου αν έχω

ανοίξει διάπλατη τη θήρα,

το μυστικό χρυσό κλειδί της

από το χέρι σου το πήρα.

Κι αν απ'τα βάθη ενός ληθάργου

βγήκα,σ'εσένα το χρωστάω,

σ'εσένα τους χυμούς που νοιώθω,

τη νέα γλώσσα που μιλάω!

Τροποποιήθηκε από tik-tak
Σύνδεσμος στη δημοσίευση
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

13 Ιουλίου

1954 : πέθανε η μεξικανή ζωγράφος Φρίντα Κάλοου

fri.gif

Γεννήθηκε στην πόλη του Μεξικού στις 6 Ιουλίου 1907 , αν και η ίδια έλεγε ότι γεννήθηκε στις 7 Ιουλίου 1910. Στα 6 προσβλήθηκε από πολυομελίτιδα . Στα 18 της βρέθηκε καθηλωμένη στο κρεβάτι για μακρύ χρονικό διάστημα μετά από ατύχημα με λεωφορείο. Η ζωγραφική ήταν η μόνη της διέξοδος. Εθίστηκε στο αλκοόλ και τα ναρκωτικά για να απαλύνει τους σωματικούς πόνους . Παντρεύτηκε τον Ντιέγκο Ριβέρα. Ο γάμος τους ήταν θυελλώδης και δεν ακολουθούσε την πεπατημένη: είχαν εξωσυζυγικές σχέσεις ( Η Φρίντα ήταν για ένα διάστημα ερωμένη του Λέων Τροσκι και ο Ντιέγκο είχε σχέση με την αδερφή της ). Επίσης, η Φρίντα διατηρούσε και ομοφυλοφιλικές σχέσεις. ‘Ήταν ιδιαίτερα εξωστρεφής , της άρεσε να διοργανώνει πάρτυ με πολλούς καλεσμένους . Επιθυμούσε πάντοτε να είναι η ψυχή των πάρτυ με το να τραγουδά, να χορεύει, να λεει σόκιν ανέκδοτα.

Μια και μοναδική έκθεση με τους πίνακές της έκανε στο Μεξικό : λίγο μετά τα εγκαίνια ασθενοφόρα μαζεύτηκαν , ο κόσμος ανησύχησε και τρόμαξε, γιατί η Φρίντα κείτονταν κάτω στο πάτωμα …Ξαφνικά «αναστήθηκε» και συνέχισε να αστειεύεται με τους καλεσμένους. Ήταν ένα αστειάκι της για να κυλήσει ευχαριστά η βραδιά.

Κατά τη διάρκεια αυτής της έκθεσης , η Φρίντα υποβλήθηκε σε ακρωτηριασμό του ποδιού της λόγω γάγγραινας . Αυτό ήταν κάτι που την οδήγησε στην κατάθλιψη. Αποπειράθηκε αρκετές φορές να αυτοκτονήσει. Στις 13 Ιουλίου 1954 βρίσκεται νεκρή. Οι φήμες για αυτοκτονία είναι έντονες.

Τα ενωμένα φρύδια της έγιναν σήμα-κατατεθέν της.

Επίσης , της άρεσε να ντύνεται με τις παραδοσιακές μεξικάνικές φορεσιές .

Frida1941.JPG

"I paint self-portraits because I am so often alone, because I am the person I know best." ( κάνω αυτοπροσωπογραφίες , γιατί είμαι τόσο συχνά μόνη, γιατί είμαι το άτομο που γνωρίζω καλύτερα )

"I never knew I was a surrealist till Andre Breton came to Mexico and told me I was." ( “δεν γνώριζα ότι ήμουν υπερρεαλίστρια, ωσότου Αντρε Μπρετόν μου’πε ότι ήμουν )

ο βίος και πολιτεία της έγινε ταινία μερικά χρόνια πριν, όπου τον ρόλο της Φρίντας υποδύθηκε η Πενέλοπε Κρουθ.

Τροποποιήθηκε από tik-tak
Σύνδεσμος στη δημοσίευση
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

13 Ιουλίου

1985 : έγινε στη Μ. Βρετανία η συναυλία LIVE AID, στην οποίαν συμμετείχαν αφιλοκερδώς πολλοί διάσημοι αστέρες της μουσικής σκηνής. Ο σκοπός ήταν φιλανθρωπικός, οι θεατές έφθασαν στους 162.000 και τα κέρδη ξεπέρασαν το 1 δισ. δολάρια.

==================================================

13 Ιουλίου

2003: πέθανε σε ηλικία 90 ετών ο Κομπάι Σεγκούντο. Η λάτιν έχασε έναν από τους θαλερούς της πρωταγωνιστές.

«…Σχεδόν δύο ώρες ο Κομπάι Σεκούντο διασκέδαζε με την μπάντα του τους θεατές του Μπάρμπικαν Σέντερ στο Λονδίνο. Αγκαλιά με την αγαπημένη του κιθάρα που πότε- πότε σήκωνε ψηλά φιλώντας την ηχηρά, ο κουβανός τροβαδούρος έπαιζε, τραγουδούσε και χόρευε ασταμάτητα, ενώ το χαμόγελο ήταν συνεχώς αποτυπωμένο στο πρόσωπό του, δίνοντάς μου την εντύπωση ότι γεννήθηκε γελώντας και όχι κλαίγοντας, όπως συμβαίνει συνήθως…»

σχόλιο σε εφημερίδα μετά από μια εμφάνισή του σε κλαμπ

Σύνδεσμος στη δημοσίευση
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

14 Ιουλίου

1904: πεθαίνει ο Τσέχοφ

[….Η ανθρωπιστική πλευρά του συγγραφέα, που φέτος συμπληρώθηκαν 100 χρόνια από τον πρόωρο θάνατό του

Ο γιατρός Αντον Τσέχοφ

«Η ιατρική είναι η νόμιμη σύζυγός μου, η λογοτεχνία η ερωμένη μου»

Α. Τσέχοφ

Το νησί Σαχαλίν βρίσκεται 1.700 χλμ. μακριά από τη Μόσχα πέρα απ' τη Σιβηρία, ανάμεσα απ' τη Ρωσία και την Ιαπωνία. Ήταν πάντα τόπος εξορίας και καταναγκαστικών έργων για ποινικούς, αλλά και για πολιτικούς κρατούμενους. Όσοι εκτοπίζονταν εκεί ζούσαν αλυσοδεμένοι, μέσα σε άθλια κελιά, σε καλύβες ή παραπήγματα και αποδεκατίζονταν απ' τη φυματίωση και τη σύφιλη, ξεχασμένοι απ' όλο τον κόσμο.

Την άνοιξη του 1890, ένας νεαρός γιατρός, μέσα στη γενική κατάπληξη και, παρά τα τρομερά εμπόδια της γραφειοκρατίας, έκανε το παράτολμο ταξίδι Μόσχα - Σαχαλίν, ταξίδι που δεν είχε κάνει μέχρι τότε κανένας άλλος, εκτός απ' τους κατάδικους και τους δεσμοφύλακες που έστελνε εκεί το κράτος.

Ήθελε να ζήσει κοντά στους κατάδικους, να μελετήσει την κατάσταση της υγείας τους, τις συνθήκες διαβίωσής τους και, αν μπορούσε, να τους βοηθήσει. Ο νεαρός αυτός γιατρός λεγόταν Αντον Τσέχοφ.

Ο άθλος του, άθλος επιμονής, θέλησης και αυταπάρνησης, παρόμοιος ίσως μόνο μ' εκείνον του Αλμπερτ Σβάιτσερ μισό αιώνα μετά, δεν είναι γνωστός, όσο θα περίμενε κανείς, γιατί ο νεαρός εκείνος γιατρός ήταν και συγγραφέας και η ιδιότητά του αυτή υπερκάλυψε, όπως ήταν φυσικό, εκείνη του γιατρού.

Ας δούμε όμως ποιος ήταν αυτός ο γιατρός και συγχρόνως μεγάλος δημιουργός, που φέτος κλείνουν 100 χρόνια απ' το θάνατό του:

Ο Τσέχοφ γεννήθηκε στα 1880 στη μικρή πόλη Ταγκαρόγκ, λιμάνι της Αζοφικής, που είχε τότε 30.000 κατοίκους. Είναι ο πρώτος μεγάλος Ρώσος συγγραφέας που προέρχεται απ' το λαό….

Το 1879, ο Τσέχοφ μπήκε στην Ιατρική Σχολή, που τελείωσε με υποτροφία απ' το Ταγκαρόκ, αλλά και γράφοντας συγχρόνως για τις εφημερίδες διηγήματα, για να ζήσει και την οικογένειά του…. ( με αλλόκοτα ψευδώνυμα όπως «ο αδελφός του αδελφού μου» , «ένας γιατρός χωρίς πελατεία» .)

Στα 24 χρόνια του, μόλις πήρε το πτυχίο της ιατρικής, είχε μια αιμόπτυση, το πρώτο σύμπτωμα της φυματίωσης, αρρώστιας που, για να μη στενοχωρήσει τους δικούς του, δεν παραδέχτηκε ποτέ πως είχε.

Το 1890, δηλαδή στα τριάντα χρόνια του, έκανε το περίφημο ταξίδι στο Σαχαλίν. Όταν γύρισε, εκτός από τα άρθρα και το μεγάλο επιστημονικό σύγγραμμα που έγραψε για αυτό ( μια έκθεση που έμεινε ξεχωριστή ) , μάζεψε για τους κατάδικους ρούχα, φάρμακα και 2.500 βιβλία.

Δύο χρόνια αργότερα, ανέβηκε στην Πετρούπολη να συγκεντρώσει χρήματα για το λιμό που είχε πέσει στο Βορονέζ και μετά πήγε εκεί και ο ίδιος, να βοηθήσει και τα θύματα του λιμού αυτού.

Στα 1892 κατάφερε, με χίλιες θυσίες και δάνεια, να πραγματοποιήσει το όνειρο του πρώην δουλοπάροικου: Ν' αποκτήσει δηλαδή λίγη γη. Αγόρασε, στο Μελίχοβο, ένα μικρό κτήμα μ' ένα σπιτάκι, όπου εγκαταστάθηκε μαζί με τη μητέρα του, τον πατέρα του και την αδερφή του.

Εκεί έμεινε 6 χρόνια παρέχοντας εκπαίδευση & ιατρική φροντίδα και οργανώνοντας παράλληλα υποδομές για τους χωρικούς , μέχρι που οι συχνές αιμοπτύσεις του τον ανάγκασαν να εγκατασταθεί στη Γιάλτα, όπου το κλίμα ήταν πιο ξηρό.

Στα έξι αυτά χρόνια (ενώ συγχρόνως έγραψε τα πρώτα θεατρικά έργα του και αμέτρητα διηγήματα), άσκησε μια ανθρωπιστική και κοινωνική ιατρική.

Καθώς στην επαρχία του Σερπούχωφ, όπου ανήκε το Μελίχοβο, οι γιατροί ήταν σπάνιοι, ο Τσέχωφ είχε να φροντίσει αγρότες και εργάτες σε μία ακτίνα 25 χλμ. γύρω απ' το χωριό. Αυτούς που μπορούσαν να φτάσουν στο σπίτι του τούς δεχόταν κάθε πρωί - στους άλλους πήγαινε ο ίδιος όσο μακριά κι αν ήταν. Κοίταζε τον καθένα προσεκτικά, του έδινε φάρμακα, παίρνοντας χρήματα μόνο από αυτούς -σπάνιους- πολύ πλούσιους και κρατούσε λεπτομερές ιστορικό της κάθε περίπτωσης.

Σ' όλο αυτό το διάστημα, παρά τα οικονομικά και οικογενειακά προβλήματα καθώς και το πλήθος των φίλων και γνωστών που φιλοξενούσε μονίμως, δεν υπήρχε μέρα που να μη γράψει. Είχε τέτοια άνεση και ευκολία στο γράψιμο και τέτοια ικανότητα αυτοσυγκέντρωσης που, επειδή ήταν πάντοτε στο σπίτι φιλοξενούμενοι, έγραφε μέσα σε δωμάτια γεμάτα κόσμο, πάνω σε πρεβάζια παραθύρων ή στην άκρη ενός τραπεζιού όπου οι άλλοι έπαιζαν χαρτιά.

Όταν ο Τσέχοφ εγκαταστάθηκε στη Γιάλτα, ο μεγάλος μετέπειτα σκηνοθέτης Στανισλάφσκι, νεαρός τότε κι αυτός ηθοποιός και σκηνοθέτης που ανέβαζε έργα μ' ένα θίασο νέων, τον παρακάλεσε να τους δώσει το πρώτο έργο του, τον Γλάρο. Επειδή ο Τσέχοφ δεν μπορούσε, λόγω της αρρώστιας του, να πάει στη Μόσχα να δει πώς έπαιζε ο νέος θίασος, ήρθε στη Γιάλτα όλος ο θίασος με τα σκηνικά και τους τεχνικούς του.

Στα 1900, στην 40ή επέτειο των γενεθλίων του, ο Τσέχοφ εκλέχτηκε μέλος της Ακαδημίας Πούσκιν. Όταν όμως, λίγο καιρό αργότερα, ο τσάρος ακύρωσε την εκλογή του Γκόργκι λόγω των πολιτικών του φρονημάτων, ο Τσέχοφ παραιτήθηκε απ' την έδρα του σ' ένδειξη διαμαρτυρίας.

Ποτέ δεν έπαψε να συμπαραστέκεται στους κατατρεγμένους και στους αδικημένους. Κι ήταν σαν ειρωνεία τραγική, αυτός ο βαριά άρρωστος να φροντίζει με αυταπάρνηση τους άλλους άρρωστους στη Γιάλτα.

Τον Ιούλιο του 1904, ο Τσέχοφ παραδέχτηκε για πρώτη φορά πως είχε ανάγκη από ιατρική βοήθεια κι έφυγε με τη γυναίκα του για το Βερολίνο και μετά την πόλη Badenweiler, στον Μέλανα Δρυμό. Εκεί άφησε την τελευταία του πνοή .Ήταν 44 χρόνων.

Άφηνε προσφορά ως γιατρός κι έργο ως συγγραφέας. Η πρώτη κράτησε όσο κι αυτός, το δεύτερο έμεινε στους αιώνες. Έμεινε στους αιώνες γιατί η Τέχνη είναι λειτουργία μαγική, θεϊκή και βάζει σε δεύτερη μοίρα ακόμη και την επιστήμη. Όμως και η πρώτη δεν πρέπει να ξεχνιέται. Ο Τσέχοφ βοήθησε τον πάσχοντα άνθρωπο με αγάπη και αυταπάρνηση και μάλιστα χωρίς καμία θρησκευτική «υστεροβουλία».

«Τα Άγια των Αγίων για μένα», έλεγε, «είναι το ανθρώπινο σώμα»…..]

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 10/07/2004

http://www.enet.gr/online/online_p1_text.j...113&id=42233540

Σύνδεσμος στη δημοσίευση
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

20 Ιουλίου 1947

γεννιεται ο μεξικανος Καρλος Σαντανα

Σύνδεσμος στη δημοσίευση
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους
  • 1 month later...

27 / 8

1941: σαν σήμερα …. γεννιέται η τραγουδίστρια Σεζάρια Εβόρα από το Πράσινο Ακρωτήρι

Cesaria_Evora.jpg

Η Σεζάρια Εβόρα, είναι μια από τις μεγαλύτερες τραγουδίστριες της Αφρικής. Πρόσφατα ανακηρύχθηκε πρέσβειρα των Η.Ε. στον αγώνα κατά της πείνας μέσω των σχολικών προγραμμάτων σίτισης, κυρίως στην ήπειρό της, όπου 40 εκατομμύρια άνθρωποι χρειάζονται ζωτικής σημασίας επείγουσα επισιτιστική βοήθεια.

"Είδα με τα μάτια μου πώς η τροφή προσέλκυσε τα παιδιά στο σχολείο", δήλωσε η μεγάλη τραγουδίστρια. "Πρέπει να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά μας, εάν θέλουμε να ευημερήσει η ήπειρός μας, αλλά δεν μπορούν να μάθουν, εάν πηγαίνουν στο σχολείο πεινασμένα."

----------------------------------

1948: σαν σήμερα ….γεννιέται ο Παύλος Σιδηρόπουλος

Στην Κ

Όταν κάποιο βράδυ θα σε ξυπνήσει απότομα η κραυγή σου

Και τρέξεις στη μαμά σου να το πεις

Και κείνη τρομαγμένη μες στο ψυγείο κλείσει τη φωνή σου

Μα θα 'ναι αργά μεσάνυχτα και θα 'χεις κουραστεί

Όταν θ'αγαπήσεις το γέλιο σου και την αναπνοή σου

Και δεις πως έχεις κάτι να μας πεις

Στο πλάι σου ο άνθρωπος που διάλεξες βιτρίνα στη ζωή σου

Τριάκοντα αργύρια αντίτιμο σιωπής

Πες μας τι θα γίνει αν κάποτε θ' αγγίξεις το κορμί σου

Και το βρεις τσακισμένο απ'τις πληγές

Και γύρω σου κούκλες χλωμές ανίκανες ν' ακούσουν τη φωνή σου

Κι οι αλήθειες σου να σέρνονται στο πάτωμα γυμνές

(στίχοι,μουσική, ερμηνεία: Π.Σιδηρόπουλος)

------------------------------------

1988: σαν σήμερα...ο λογοτέχνης Κώστας Ταχτσής δολοφονείται από άγνωστο δράστη.

Ο Κώστας Ταχτσής γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1927.Στην Αθήνα πέρασε τα μαθητικά και εφηβικά του χρόνια και γράφτηκε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου φοίτησε για δυο χρόνια.Το 1947 κατατάχτηκε στο στρατό και έφτασε ως το βαθμό του ανθυπολοχαγού. Στη συνέχεια εργάστηκε ως γραμματέας του αμερικανού επόπτη στο υδροηλεκτρικό έργο του Λούρου. Το 1951 εξέδωσε την πρώτη του ποιητική συλλογή με τίτλο Ποιήματα.Το 1954 έφυγε για την Αγγλία, όπου έμεινε ως το καλοκαίρι του επόμενου χρόνου. Επέστρεψε στην Αθήνα και ασχολήθηκε επαγγελματικά με τη διδασκαλία της αγγλικής γλώσσας. Από την άνοιξη του 1956 ως δεκέμβρη του 1964 περιπλανήθηκε σε διάφορα μέρη του κόσμου με ενδιάμεσες επιστροφές στην Ελλάδα. Στην περίοδο αυτή μπάρκαρε σε δανέζικο φορτηγό πλοίο προς τη Γερμανία, συνεργάστηκε στα γυρίσματα της ταινίας Το παιδί και το δελφίνι ως βοηθός σκηνοθέτη, τέλεσε χρέη μάνατζερ σε περιοδεία του πιανίστα Τόνη Γεωργίου στην Αφρική, εργάστηκε ως υπάλληλος εμπορικού καταστήματος και σιδηροδρομικός υπάλληλος στην Αυστραλία. Το 1960 ξεκίνησε για το γύρο της Ευρώπης με βέσπα. Στις χώρες που επισκέφτηκε έγραψε το Τρίτο στεφάνι, το οποίο ολοκλήρωσε στην Αυστραλία, κατά τη διάρκεια δεύτερης εκεί παραμονής του και έστειλε στην Ελλάδα για εκτύπωση. Το έργο απορρίφθηκε ως ακατάλληλο και ο Ταχτσής πραγματοποίησε ιδιωτική έκδοσή του στην Αθήνα το 1962. Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του Παπαδόπουλου πήρε μέρος στη Δήλωση των 18 και διώχτηκε από την Ασφάλεια.

Τα τελευταία χρόνια της ζωής του σχεδόν εγκατέλειψε το γράψιμο. Δηλωμένος ομοφυλόφιλος και τραβεστί, ο Κώστας Ταχτσής δολοφονήθηκε άγρια υπό ανεξιχνίαστες συνθήκες στο σπίτι του σε ηλικία εξηνταενός χρόνων.

Το ποιητικό έργο του Κώστα Ταχτσή κινείται στα πλαίσια της θεματολογίας της καθημερινής ζωής και χαρακτηρίζεται από έντονα λυρική διάθεση, διάθεση η οποία μεταφέρθηκε και στα πεζά του. Το έργο που τον καθιέρωσε στο χώρο της μεταπολεμικής ελληνικής λογοτεχνίας είναι το μυθιστόρημα Το τρίτο στεφάνι, μια ευφυής ρεαλιστική και ταυτόχρονα συχνά λυρική απεικόνιση της ζωής και της κοσμοθεωρίας των ελλήνων μικροαστών, που καλύπτει την περίοδο από τις αρχές του αιώνα μας ως τη σύγχρονη του συγγραφέα εποχή.

-----------------

1997: σαν σήμερα ...πεθαίνει η ρεμπέτισσα Σωτηρία Μπέλλου

bellou.jpg

Ζεϊμπέκικο (Με αεροπλάνα και βαπόρια)

Μ' αεροπλάνα και βαπόρια

και με τους φίλους τους παλιούς

τριγυρνάμε στα σκοτάδια

κι όμως εσύ δε μας ακούς

Δε μας ακούς που τραγουδάμε

με φωνές ηλεκτρικές

μες στις υπόγειες στοές

ώσπου οι τροχιές μας συναντάνε

τις βασικές σου τις αρχές

Ο πατέρας μου ο μπάτης

ήρθε απ' τη Σμύρνη το '22

κι έζησε πενήντα χρόνια

σ' ένα κατώι μυστικό

Σ' αυτόν τον κοσμο όσοι αγαπούνε

τρώνε βρώμικο ψωμί

κι οι πόθοι τούς ακολουθούνε

υπόγεια διαδρομή

Χτες το βράδυ είδα ένα φίλο

σαν ξωτικό να τριγυρνά

πάνω στη μοτοσικλέτα

και πίσω τρέχανε σκυλιά

Σήκω ψυχή μου δώσε ρεύμα

βάλε στα ρούχα σου φωτιά

βάλε στα όργανα φωτιά

να τιναχτεί σαν μαύρο πνεύμα

η τρομερή μας η λαλιά

Σύνδεσμος στη δημοσίευση
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

2 Σεπτεμβρίου

το 1901... πεθαίνει ο ποιητής Αντρέας Εμπειρίκος.

το 1909... ο δρ. Φρέντερικ Κουκ ισχυρίζεται ότι, έφτασε στο Βόρειο Πόλο, στις 21 Απριλίου 1908.

το 1910... πεθαίνει ο Γάλλος ζωγράφος, Ερίκ Ρουσό.

το 1921... σχεδιάζεται η πρώτη φανέλα στο μπόουλινγκ.

το 1921... πεθαίνει ο Βρετανός ποιητής και δοκιμιογράφος, Χένρι Ώστιν Ντόμπσον.

το 1923... γεννιέται ο Γάλλος μαθηματικός, Ρενέ Τομ, θεμελιωτής της θεωρίας της καταστροφής.

το 1929... γεννιέται ο τιμημένος με Όσκαρ Αμερικανός σκηνοθέτης, Χαλ Άσμπι.

το 1930... οι Γάλλοι αεροπόροι Κοστ και Μπελόντ πραγματοποιούν με επιτυχία την πρώτη πτήση αεροσκάφους από το Παρίσι μέχρι τη Νέα Υόρκη, που διήρκησε 37 ώρες και 18 λεπτά.

το 1937... πεθαίνει στη Λοζάννη σε ηλικία 74 ετών ο βαρόνος Πιέρ ντε Κουμπερντέν, ο άνθρωπος, που αφιέρωσε τη ζωή και την περιουσία του στο όνειρο της αναβίωσης των Ολυμπιακών Αγώνων και συνέταξε το κείμενο του Ολυμπιακού Όρκου. Πρόεδρος της ΔΟΕ μέχρι το 1925 που τον διαδέχτηκε ο Βέλγος κόμης Χέρνι Μπέιλετ Λατούρ και έγινε επίτιμος πρόεδρος.

το 1964... γεννιέται ο Αμερικανός ηθοποιός Κιάνου Ριβς.

το 1972... ο Σταύρος Τζιωρτζής τερματίζει έκτος στα 400μ εμπόδια με 49.7 στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχο. Πρώτος, ο Τζον Ακίι Μπούα με παγκόσμιο ρεκόρ 47.8 στο πρώτο αλλά και μοναδικό χρυσό της Ουγκάντα. Ο Ακίι Μπούα θα πεθάνει στις 20/6/1997.

το 1973... πεθαίνει ο Βρετανός συγγραφέας Τζ.Ρ.Ρ. Τόλκιν, γνωστός για το έργο του ''Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών''.

το 1983... πεθαίνει η ηθοποιός Έλλη Λαμπέτη.

το 1984... πεθαίνει, σε ηλικία 76 ετών, ο ηθοποιός Μάνος Κατράκης.

το 1998... πεθαίνει ο βραβευμένος με Πούλιτζερ, Αμερικανός συγγραφέας, Άλεν Ντρούρι

το 2001... πεθαίνει, σε ηλικία 78 ετών, ο Νοτιοαφρικανός καρδιοχειρουργός Κρίστιαν Μπάρναρντ, ο οποίος πραγματοποίησε την πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς στον κόσμο.

Τροποποιήθηκε από Roadrunner
Σύνδεσμος στη δημοσίευση
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

3 Σεπτεμβρίου

το 1843... στην Ελλάδα, ξεσπά η επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου, που ανάγκασε το βασιλιά Όθωνα να παραχωρήσει στον ελληνικό λαό Σύνταγμα.

το 1875... γεννιέται ο Φέρντιναντ Πόρσε, ο κατασκευαστής του ομώνυμου αυτοκινήτου, αλλά και του θρυλικού σκαθαριού της Volkswagen.

το 1883... πεθαίνει σε ηλικία 65 ετών ο διάσημος Ρώσος συγγραφέας Ιβάν Τουργκένιεφ, φίλος του Γκουστάβ Φλομπέρ και του Χένρι Τζέιμς.

το 1926... γεννιέται η Αμερικανίδα συγγραφέας και διανοούμενη Άλισον Λόρι, βραβευμένη με βραβείο Πούλιτζερ το 1985.

το 1929... γεννιέται η Ελληνίδα ηθοποιός Ειρήνη Παπά. Κατά τη διάρκεια της καριέρας της, που διαρκεί εδώ και περίπου 50 χρόνια, έχει πρωταγωνιστήσει σε ταινίες όπως "Τα Κανόνια του Ναβαρόνε", "Ζορμπάς", "Ζ" και "Ηλέκτρα".

το 1935... ο σερ Μάλκομ Κάμπελ οδηγεί το πρώτο αυτοκίνητο που ξεπερνάει τα 300 μίλια την ώρα (301) στο Μπόνεβιλ Σολτ Φλατς της Γιουτα.

το 1937... ο Όρσον Γουέλς σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί στους "Άθλιους" την πρώτη ραδιοφωνική θεατρική μετάδοση από τη θεατρική ομάδα "Μέρκιουρι Θίατερ".

το 1938... οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 1940 αλλάζουν από το Τόκιο στο Ελσίνκι. Τελικά θα αναβληθούν αφού ξεσπά ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος.

το 1939... η Βρετανία και η Γαλλία κηρύσσουν τον πόλεμο στη Γερμανία.

το 1950... ο Ιταλός Τζιοζέπε Φαρίνα γίνεται ο πρώτος παγκόσμιος πρωταθλητής της Φόρμουλα 1 όταν κερδίζει το ιταλικό Grand Prix στην Μόντσα.

το 1954... πεθαίνει σε ηλικία 66 ετών, η μεγάλη κυρία του ελληνικού θεάτρου Μαρίκα Κοτοπούλη.

το 1955... γεννιέται ο μουσικός Στιβ Τζόουνς, γνωστός ως ο κιθαρίστας των διαβόητων "Sex Pistols".

το 1962... πεθαίνει σε ηλικία 68 ετών ο Ε.Ε. Κάμινγκς, Αμερικανός ποιητής και συγγραφέας.

το 1965... γεννιέται ο Αμερικανός ηθοποιός Τσάρλι Σιν, γιος του επίσης ηθοποιού Μάρτιν Σιν.

το 1971... ο Τζον Λένον αφήνει το Λονδίνο για τη Νέα Υόρκη και δεν θα επιστρέψει ποτέ.

το 1976... το αμερικανικό διαστημόπλοιο "Βίκινγκ ΙΙ" προσεγγίζει την επιφάνεια του Άρη, στέλνοντας τις πρώτες κοντινές φωτογραφίες του πλανήτη και αναλύοντας τη σύσταση του χώματος και του κλίματος.

το 1991... πεθαίνει ο ιταλικής καταγωγής Αμερικανός σκηνοθέτης, Φρανκ Κάπρα, κάτοχος τριών βραβείων Όσκαρ.

το 1994... πεθαίνει σε ηλικία 88 χρόνων ο ζωγράφος, καθηγητής και ακαδημαϊκός Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας.

το 1999... πεθαίνει σε ηλικία 89 ετών στη Ρόδο ο περιβόητος "Κουταλιανός", ο Δημήτρης Μακρής, ο οποίος αποτέλεσε ζωντανό θρύλο για την Ελλάδα.

Σύνδεσμος στη δημοσίευση
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

2 Σεπεμβρίου

Το Ίντερνετ «σβήνει» 35 κεράκια

Τρίτη, 2 Σεπτεμβρίου 1969. H σκηνή στο ερευνητικό Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, λίγα χιλιόμετρα έξω από την Σίλικον Βάλεϊ. Σε ένα μικρό σκοτεινό δωμάτιο, μία ομάδα ειδικών στους υπολογιστές περιμένει με αγωνία γύρω από την άδεια οθόνη ενός κομπιούτερ. Ένας από αυτούς παλεύει με τα πλήκτρα. Την ίδια στιγμή, στην άλλη άκρη της Πολιτείας, στο Πανεπιστήμιο UCLA του Λος Αντζελες, σε ένα αντίστοιχο δωματιάκι, το σκηνικό πανομοιότυπο. Το πείραμα έχει επαναληφθεί, αλλά χωρίς επιτυχία. Σήμερα όμως, όλα είναι διαφορετικά. Οι ίδιες λέξεις που αναγράφονται στην οθόνη του Λος Αντζελες φανερώνονται στα μάτια όσων τις περιμένουν ανυπόμονα 500 χιλιόμετρα βορειότερα. H πρώτη «συνομιλία» δύο υπολογιστών μέσω Δικτύου ανήκει στην ιστορία και ο προάγγελος του Ίντερνετ βαφτίζεται ARPAnet. Σήμερα, το Ίντερνετ «σβήνει» 35 κεράκια και κανείς δεν αμφιβάλλει ότι αυτό άλλαξε τον τρόπο επικοινωνίας και πληροφόρησης εκατομμυρίων ανθρώπων καταργώντας περιοριστικά σύνορα και απαγορευτικά όρια. Το ίδιο το μέσο συνεχίζει να εξελίσσεται και να μεταλλάσσεται...

ΤΑ ΝΕΑ , 02-09-2004

υγ. όπως και τις γιορτές που τις θυμάμαι λίγο πριν δύσει η μέρα και το ρολόι δείξει 12.01 :splaaaats:

Σύνδεσμος στη δημοσίευση
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

4 Σεπτεμβρίου

το 476... η Δυτική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία καταρρέει με τον εκθρονισμό του Ρωμύλου Αυγουστύλου από τον Γερμανό ηγεμόνα των Ερούλων, Οδόακρο, που αυτοανακηρύσσεται βασιλιάς της Ιταλίας.

το 779... πεθαίνει ο Ιμάμης Μούσα αλ Καζίμ, ο έβδομος Σιίτης των περίφημων "Δωδεκαδικών Σιιτών", της βασικότερης ομάδας κληρικών στους κόλπους του σιιτικού Ισλάμ, τον οποίο όμως δεν αποδέχονται οι Ισμαηλίτες.

το 1682... ο Βρετανός αστρονόμος Έντμουντ Χάλεϊ παρατηρεί για πρώτη φορά τον κομήτη, ο οποίος πήρε το όνομά του.

το 1768... γεννιέται ο Γάλλος συγγραφέας και ιδρυτής του κινήματος του γαλλικού ρομαντισμού Φρανσουά Ρενέ Σατομπριάν.

το 1781... 44 Ισπανοί άποικοι ιδρύουν τον "πρόγονο" του σημερινού Λος Άντζελες στο οποίο δίνουν το όνομα El Pueblo de Nuestra Senora La Reina de Los Angeles de Porciuncula δηλαδή "Το χωριό της Κυρίας μας, της Βασίλισσας των Αγγέλων της Πορθιουνούνκουλα".

το 1824... γεννιέται ο Αντόν Μπρούκνερ, Αυστριακός συνθέτης με έμφαση στη συμφωνική μουσική.

το 1833... προσλαμβάνεται ο πρώτος εφημεριδοπώλης, ένα 10χρονο αγόρι, για τη διακίνηση της πρώτης εφημερίδας της Νέας Υόρκης "New York Sun".

το 1867... πεθαίνει στο Παρίσι σε ηλικία 46 ετών, χτυπημένος από παραλυσία, ο Γάλλος ποιητής και ιδρυτής της σχολής του Συμβολισμού, Σαρλ Μποντλέρ.

το 1870... ο Αυτοκράτορας Ναπολέοντας Γ' της Γαλλίας εκθρονίζεται και κηρύσσεται η Τρίτη Δημοκρατία.

το 1870... γεννιέται στην Ιταλία η παιδαγωγός Μαρία Μοντεσόρι, η οποία ανέπτυξε την ομώνυμη μέθοδος με σκοπό να ελευθερώσει το παιδί από τον καταναγκασμό της εκπαιδευτικής διαδικασίας, για να αναπτύξει καλύτερα τις ικανότητές του.

το 1886... μετά από μάχες τριάντα χρόνων, ο ηγέτης των ινδιάνων Απάτσι, Τζερόνιμο παραδίδεται με τους τελευταίους πολεμιστές της φυλής του στον Αμερικανό στρατηγό Νέλσον Μάιλς, στο Σκέλετον Κάνιον της Αριζόνα.

το 1888... ο Τζόρτζ Ίστμαν πατεντάρει το πρώτο φωτογραφικό φιλμ και το κατοχυρώνει με το όνομα "Kodak".

το 1892... γεννιέται ο Ντάριους Μιλό, Γάλλος μουσικοσυνθέτης, γνωστός για το μεσογειακό λυρισμό του, που θεωρείται από τους πιο παραγωγικούς συνθέτες του 20ου αι. καθώς με πάρα πολλά είδη μουσικής.

το 1895... γεννιέται στη Γερμανία ο Φραντς Τοντ ο άνθρωπος που σχεδίασε για τη χώρα του το πρώτο σύστημα εθνικών αυτοκινητοδρόμων ταχείας κυκλοφορίας.

το 1895... ιδρύεται στην Αθήνα η "Εθνική Εστία".

το 1896... γεννιέται ο Γάλλος ηθοποιός, θεατρικός συγγραφέας, δοκιμιογράφος και σκηνοθέτης Αντονίν Αρτό, ο οποίος υπήρξε από τα πρώτα μέλη του σουρεαλιστικού κινήματος στο Παρίσι. Η θεωρία του για το "Θέατρο της Σκληρότητας", που είχε σκοπό την απελευθέρωση των συναισθημάτων που κρύβονται στο υποσυνείδητο, επηρέασε σημαντικά σύγχρονους δραματουργούς, όπως ο Αλμπέρ Καμί κι ο Ζαν Ζενέ.

το 1897... ο Αμερικανός εφευρέτης Τόμας Έντισον λαμβάνει το πιστοποιητικό ευρεσιτεχνίας για το "κινητοσκόπιο" την πρώτη κινηματογραφική κάμερα, εν μέσω αντιρρήσεων και ενστάσεων από άλλους εφευρέτες που υποστήριζαν ότι είχαν δημιουργήσει παρόμοιες μηχανές.

το 1905... γεννιέται η Βρετανίδα συγγραφέας ιστορικών μυθιστορημάτων Μαίρη Ρενό. Κάποια από τα έργα της διαδραματίζονται στην Αρχαία Ελλάδα, ενώ έχει γράψει και μια τριλογία με θέμα τα έργα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

το 1905... γεννιέται ο βραβευμένος με Νόμπελ ιατρικής, Γερμανός βιολόγος Μαχ Ντέλμπρουκ.

το 1907... πεθαίνει ο Νορβηγός συνθέτης Εντβαρντ Γκρίεγκ.

το 1922... πεθαίνει σε ηλικία 74 ετών ο Γάλλος κοινωνικός φιλόσοφος Ζορζ Σορέλ, γνωστός για την ταυτόχρονη υποστήριξη των Λένιν και Μουσολίνι, καθώς θεωρούσε ότι τόσο η ρωσική επανάσταση όσο και ο ιταλικός φασισμός αποτελούσαν παραδείγματα για την υπέρβαση της ευρωπαϊκής ''παρακμής''.

το 1923... οι Ιταλοί καταλαμβάνουν, μετά την Κέρκυρα, τους Παξούς και τους Αντίπαξους. Αφορμή στάθηκε η δολοφονία στην Κακαβιά της Βορείου Ηπείρου πέντε Ιταλών, μέλη της διασυμμαχικής επιτροπής χάραξης συνόρων. Το ζήτημα παραπέμπεται για εξέταση στην Κοινωνία των Εθνών, ενώ οι ανακρίσεις αποδεικνύουν ότι προβοκάτσια καθώς δολοφόνοι είναι Αλβανοί, μισθωμένοι από τον Ιταλό πρόξενο του Αργυροκάστρου.

το 1928... κάνει πρεμιέρα στο Theater am Schiffbauerdamm του Βερολίνου το έργο του κορυφαίου δραματουργού Μπέρτολντ Μπρεχτ η "Όπερα της Πεντάρας" για το οποίο συνεργάστηκε με τον συνθέτη Κούρτ Βάιλ. Στο έργο πρωταγωνιστεί η Λότε Λένια.

το 1930... στη Γενεύη, ο Αμερικανός Φρανκ Κέλογκ αποδέχεται την εκλογή του ως μέλους του Διεθνούς Δικαστηρίου, παρά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ δεν μετείχαν επίσημα.

το 1932... αρχίζουν στη Βιέννη οι εργασίες του Παγκοσμίου Συνεδρίου για την Ειρήνη, στο οποίο μετέχουν 80 αντιπρόσωποι από 14 χώρες.

το 1933... απογειώνεται το πρώτο αεροπλάνο, που ξεπερνά τα 483 χλμ/ώρα με πιλότο τον J.R. Γουέντελ στο Γκλένβιου του Ιλινόις.

το 1942... στην Ουγγαρία, η Βουδαπέστη βομβαρδίζεται από γερμανικά αεροπλάνα.

το 1943... στη Γερμανία, κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, η βρετανική πολεμική αεροπορία ΡΑΦ τινάζει στον αέρα το Βερολίνο, χρησιμοποιώντας 50 τόνους εκρηκτικά το λεπτό.

το 1945... γεννιέται ο Ιρλανδός τραγουδιστής και στιχουργός Βαν Μόρισον.

το 1945... γεννιέται στη Νέα Υόρκη ο Ισραηλοαμερικανός βιρτουόζος του βιολιού Άιτζακ Πέρλμαν του οποίου η ερμηνεία ακούγεται σε γνωστά μελωδικά θέματα, κινηματογραφικών ταινιών, μεταξύ αυτών το "Σινεμά ο Παράδεισος" ή η "Λίστα του Σίντλερ".

το 1949... ο Πάντσο Γκονζάλες και ο Τεντ Σρέντερ παίζουν 67 παιχνίδια σε 5 σετ στον μεγαλύτερο σε διάρκεια επαγγελματικό αγώνα τένις.

το 1951... στις ΗΠΑ, ο Πρόεδρος Χάρι Τρούμαν αρχίζει συνομιλίες ειρήνευσης με την Ιαπωνία, οι οποίες για πρώτη φορά μεταδίδονται απευθείας και στις δυο χώρες μέσω του εθνικού τηλεοπτικού δικτύου των ΗΠΑ.

το 1953... οι New York Yankees γίνονται η πρώτη ομάδα μπέιζμπολ και ο Κέισι Στίνγκελ ο πρώτος μάνατζερ, που κερδίζουν 5 συνεχόμενα πρωταθλήματα.

το 1955... γεννιέται ο γνωστός Αμερικανός δρομέας του στίβου Έντουιν Μόουζες.

το 1955... γίνεται η σέντρα του πρώτου αγώνα του πρώτου Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ομάδων Ευρώπης. Σπόρτιγκ Λισσαβόνας- Παρτιζάν Βελιγραδίου 3-1.

το 1958... στην Ελλάδα, η αστυνομία ανακοινώνει ότι οι τέντι μπόις θα κουρεύονται με την "ψιλή".

το 1962... το Τρινιντάντ και Τομπάγκο γίνεται ανεξάρτητο έθνος στο πλαίσιο της Βρετανικής Κοινοπολιτείας.

το 1965... πεθαίνει ο Γερμανός φυσίατρος Άλμπερτ Σβάιτσερ.

το 1967... απονέμεται στη Δώρα Στράτου το βραβείο του Παγκόσμιου Θεάτρου.

το 1970... στη Χιλή, ο Σαλβαδόρ Αλιέντε γίνεται ο πρώτος σοσιαλιστής Πρόεδρος στο δυτικό κόσμο.

το 1971... η Αυστριακή Ιλόνα Γκουσενμπάουερ καταρρίπτει το παγκόσμιο ρεκόρ στο ύψος με 1.92, ρεκόρ που κατείχε η Γιολάντα Μπάλας για δέκα χρόνια από τις 16/7/1961 με 1.91.

το 1972... στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου, ο Αμερικανός κολυμβητής Μαρκ Σπιτς κερδίζει συνολικά επτά χρυσά μετάλλια, τα περισσότερα, που πήρε ποτέ αθλητής σε μια Ολυμπιάδα.

το 1981... γεννιέται η Αμερικανίδα τραγουδίστρια της R&B Μπιγιονσέ.

το 1989... πεθαίνει ο Γάλλος συγγραφέας Ζορζ Σιμενόν.

το 1992... στην Κύπρο, αρχαιολόγοι ανακαλύπτουν ότι μεγάλο μέρος της Λεμεσού βρίσκεται πάνω σε αρχαίο συνοικισμό της περιόδου 2500-1700 π.Χ.

το 2003... πεθαίνει ο διάσημος βιολιστής και μαέστρος Τιμπόρ Βάργκα.

Σύνδεσμος στη δημοσίευση
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

5 Σεπτεμβρίου

το 1187... γεννιέται ο Λουδοβίκος Η' της Γαλλίας.

το 1568... γεννιέται ο Δομινικανός θεολόγος, φιλόσοφος και ποιητής Τομάσο Καμπανέλα.

το 1600... γεννιέται ο Ιταλός συνθέτης Λορέτο Βιτόρι.

το 1638... γεννιέται ο Λουδοβίκος ΙΔ' της Γαλλίας.

το 1698... σε μία προσπάθειά του να απομακρύνει το λαό του από τα ασιατικά έθιμα, ο τσάρος Πέτρος Α' της Ρωσίας φορολογεί, όσους αφήνουν γενειάδα.

το 1735... γεννιέται ο Γερμανός συνθέτης Γιόχαν Κρίστιαν Μπαχ, γιος του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ.

το 1750... γεννιέται ο Σκοτσέζος ποιητής Ρόμπερτ Φέργκιουσον.

το 1791... γεννιέται ο Γερμανοεβραίος συνθέτης της όπερας Τζιάκομο Μεϊερμπέερ, κατά κόσμον Γιαακόβ Λίεμπμαν Μπέερ.

το 1793... στη Γαλλία, το Γαλλικό Εθνικό Συνέδριο αποφασίζει να επιβάλει τρομοκρατικά μέτρα, προκειμένου να επιβάλλει τις αρχές της Γαλλικής Επανάστασης. Αυτή η "βασιλεία του τρόμου" θα κρατήσει μέχρι την άνοιξη του 1794 και θα "μετρήσει" 35.000-40.000 θύματα.

το 1803... πεθαίνει ο Γάλλος στρατηγός και πολιτικός Πιέρ Σοντερλός ντε Λακλός.

το 1857... γεννιέται ο Ρώσος επιστήμονας, πρωτοπόρος στην κοσμοναυτική, Κονσταντίν Τσιολκόφσκι.

το 1877... πεθαίνει, σε ηλικία 27 ετών, το "Τρελό Άλογο", ο τελευταίος αρχηγός των Σιού.

το 1878... σύμφωνα με το ''Tonight Show'', εφευρίσκεται το γάντι του μπέιζμπολ.

το 1882... λαμβάνει για πρώτη φορά χώρα στη Νέα Υόρκη η πρώτη παρέλαση για την Εργατική Ημέρα των ΗΠΑ.

το 1888... γεννιέται ο φιλόσοφος και δεύτερος Πρόεδρος της Ινδίας Σαρβεπάλι Ραντχακρισνάν.

το 1901... δημιουργείται στο Σικάγο η πρώτη οργανωμένη λίγκα του μπέιζμπολ, η National Association of Professional Baseball Leagues.

το 1902... πεθαίνει ο Γερμανός γιατρός, βιολόγος και πολιτικός Ρούντολφ Βίτσοου, ο οποίος θεμελίωσε το νόμο Omnis cellula e cellula (κάθε κύτταρο προέρχεται από άλλο κύτταρο).

το 1904... οι ιαπωνικές δυνάμεις υποχρεώνουν τους Ρώσους να παραδώσουν στην Ιαπωνία την κορεατική περιοχή Μούκδεν.

το 1905... γεννιέται ο Ούγγρος συγγραφέας Άρθουρ Κέστλερ .

το 1905... στον ρωσοϊαπωνικό πόλεμο, υπογράφεται η συνθήκη του Πόρτσμουθ, στο Νιου Χαμσάιρ. Μεσολαβητής ήταν ο Αμερικανός Πρόεδρος Τίοντορ Ρούσβελτ και υπογράφοντες η νικήτρια Ιαπωνία και η ηττημένη Ρωσία. Σύμφωνα με τη συνθήκη, η Ρωσία παραχωρεί το νησί Σακχαλίν και τα λιμενικά κι σιδηροδρομικά δικαιώματα της Μαντζουρίας, στην Ιαπωνία.

το 1906... πεθαίνει ο Αυστριακός φυσικός Λούντβιχ Μπόλτσμαν, γνωστός για την ανακάλυψη της στατιστικής μηχανικής.

το 1909... ρήξη σημειώνεται μεταξύ της Βουλής και του τυράννου της Σάμου, Κοπάση, καθώς ο λαός της Σάμου διαμαρτύρεται προς τις τρεις Προστάτιδες Δυνάμεις για τα σκληρά μέτρα του αδίστακτου ηγεμόνα.

το 1910... στη Γαλλία, η Μαρία Κιουρί ανακοινώνει τις νέες της ανακαλύψεις περί μεταβολής του ραδίου.

το 1914... κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, αρχίζει η πρώτη Μάχη της Μάρνης, ανάμεσα στα γερμανικά και τα γαλλικά στρατεύματα, η οποία θα είναι μία από τις σημαντικότερες νίκες των συμμάχων.

το 1916... γεννιέται ο Αφροαμερικανός ιστορικός συγγραφέας Φρανκ Γέρμπαϊ.

το 1929... γεννιέται ο Ρώσος κοσμοναύτης Αντριάν Νικολάγιεφ.

το 1929... ο Γάλλος πρωθυπουργός Αριστίντ Μπριάν προτείνει τη δημιουργία των Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης. Η αντίδραση είναι ψυχρή.

το 1929... σποραδικά κρούσματα πανώλης εμφανίζονται στην Αθήνα.

το 1930... στη Μακεδονία και στη Θεσσαλία εξεγείρονται οι αγρότες, οι οποίοι απειλούν ότι θα βαδίσουν ένοπλοι εναντίον των Αθηνών.

το 1931... το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης απαγορεύει την τελωνειακή ένωση μεταξύ Γερμανίας και Αυστρίας.

το 1931... ο τερματοφύλακας της Σέλτικ Τζον Τόμσον χάνει τη ζωή του έπειτα από εσκεμμένο χτύπημα του επιθετικού της Ρέιντζερς Σαμ Ινγκλις.

το 1932... οι χώρες-μέλη της Μικρής Αντάντ συμμετέχουν στο Συνέδριο ''Στρέσα'' στην Ιταλία.

το 1937... στον ισπανικό εμφύλιο, λαμβάνει χώρα η πτώση της πόλης Γιάνες.

το 1939... γεννιέται στην Ιαπωνία ο Σουσούμου Τονεγκάουα, τιμημένος με Νόμπελ, μοριακός βιολόγος.

το 1939... δέκα μόλις ώρες μετά την κήρυξη των εχθροπραξιών, ο πόλεμος αρχίζει και στη θάλασσα, όταν ένα γερμανικό υποβρύχιο βυθίζει το βρετανικό επιβατικό "Αθένια".

το 1939... οι ΗΠΑ δηλώνουν την ουδετερότητά τους στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

το 1940... γεννιέται η Αμερικανίδα ηθοποιός Ράκελ Γουέλς.

το 1941... στην ΕΣΣΔ, οι Γερμανοί βομβαρδίζουν το Λένινγκραντ.

το 1943... στον Β Παγκόσμιο Πόλεμο, το 503ο τάγμα αλεξιπτωτιστών, προσγειώνεται και καταλαμβάνει τη Ναζντάμπ στην Παπούα Νέα Γουινέα.

το 1944... η ΕΣΣΔ κηρύσσει τον πόλεμο στη Βουλγαρία.

το 1945... γεννιέται ο Αμερικανός ρόκερ Αλ Στιούαρτ.

το 1946... γεννιέται ο ηγέτης των "Queen" Φρέντι Μέρκιουρι.

το 1948... ο εμπνευστή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ρόμπερτ Σούμαν, γίνεται πρωθυπουργός της Γαλλίας.

το 1949... στην Αμερική σημειώνεται η πρώτη μαζική δολοφονία. Δράστης ένας πρώην ελεύθερος σκοπευτής, ο οποίος δολοφόνησε 13 γείτονές του στο Νιού Τζέρσι.

το 1949... οι Βούλγαροι παραδέχονται ότι, περίπου 800 Έλληνες αντάρτες εισέρχονται στο βουλγαρικό έδαφος, όπου αφοπλίζονται και κρατούνται σε στρατόπεδα.

το 1952... στην Ελλάδα διεξάγονται συνομιλίες για την καθιέρωση εκλογικού συστήματος και την άμεση διενέργεια εκλογών.

το 1954... στη Σιβηρία, σοβιετικά τζετ καταρρίπτουν αεροσκάφος των ΗΠΑ, που περιπολεί πάνω από τη θάλασσα της Ιαπωνίας.

το 1957... εκδίδεται το βιβλίο του Τζάκ Κέρουακ "Στο δρόμο" (On the Road), το οποίο βασίζεται στη φιλία του συγγραφέα με τον Νιλ Κάσιντι, ένα από τα πιο γνωστά δείγματα των μπίτνικ.

το 1960... ο Κάσιους Κλέι, μετέπειτα Μοχάμεντ Άλι κερδίζει το πρώτο του χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο, στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ρώμης.

το 1961... ο Γάλλος Πρόεδρος Σαρλ ντε Γκολ αναγνωρίζει τη Σαχάρα ως κομμάτι της Αλγερίας.

το 1962... θεμελιώνεται το Γκολφ της Γλυφάδας.

το 1969... ο υπολοχαγός Γουίλιαμ Κάλεϊ κατηγορείται για το φόνο 109 Βιετναμέζων στο Μάι Λέι.

το 1970... ο Αυστριακός οδηγός Γιόχεν Ριντ σκοτώνεται όταν η Lotus που οδηγεί βγαίνει εκτός πίστας κατά την διάρκεια προπόνησης για το ιταλικό Grand Prix της Μόντσα. Ο 28χρονος Αυστριακός που προηγούνταν στον πίνακα της γενικής κατάταξης στη Φόρμουλα 1 τελικά θα ανακηρυχθεί παγκόσμιος πρωταθλητής μετά θάνατον όταν ο Εμερσον Φιτιπάλντι θα κερδίσει τον Τζάκι Ιξ στερώντας του την πρωτιά.

το 1972... Παλαιστίνιοι του "Μαύρου Σεπτέμβρη" κάνουν επίθεση στο κατάλυμα της ισραηλινής ολυμπιακής αποστολής στο Μόναχο, όπου συλλαμβάνουν εννέα αθλητές και συνοδούς ως ομήρους και σκοτώνουν άλλους δυο επί τόπου. Στη συνέχεια οχυρώνονται στο κατάλυμα και προβάλλουν τις απαιτήσεις τους. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες διακόπτονται. Τελικά το βράδυ της ίδιας μέρας οι Παλαιστίνιοι και οι όμηροι μεταφέρονται στο αεροδρόμιο του Μονάχου, όπου ύστερα από νέο επεισόδιο σκοτώνονται και οι εννιά όμηροι, πέντε τρομοκράτες και ένας αστυνομικός.

το 1975... στο Σακραμέντο της Καλιφόρνια των ΗΠΑ, μία οπαδός του Τσάρλς Μάνσον, η Λινέτ "Σκουίκι" Φρομ, προσπαθεί να δολοφονήσει τον Πρόεδρο Φορντ, αλλά ένας μυστικός πράκτορας ανατρέπει τα σχέδια της.

το 1976... γεννιέται η Ουκρανή γυμνάστρια Τατιάνα Γκούτσου, χρυσή Ολυμπιονίκης της Βαρκελώνης το1992.

το 1977... εκτοξεύεται με μικρή καθυστέρηση το διαστημόπλοιο Voyager 1.

το 1978... αρχίζουν οι συνομιλίες για τη Συμφωνία του Καμπ Ντέιβιντ, στο Μέριλαντ των ΗΠΑ, ανάμεσα στον Αιγύπτιο Πρόεδρο Ανουάρ Σαντάτ και τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μενεχέμ Μπεγκίν.

το 1979... η Αν Μάγιερς γίνεται η πρώτη γυναίκα, που υπογράφει συμβόλαιο με ομάδα του NBA, τους Indiana Pacers.

το 1980... καίγεται το Φανάρι στην Κωνσταντινούπολη, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο άτομα και να τραυματιστούν δεκάδες. Τελευταία στιγμή σώζεται το Πατριαρχείο.

το 1980... στην Ελβετία, δίνεται στην κυκλοφορία το μεγαλύτερο τούνελ του κόσμου, το τούνελ του Σαν Γκοτάρντ, το οποίο έχει μήκος 16,32 χμ και φτάνει από το Γκοσενέν στο Ερολό.

το 1983... το "Sports Illustrated γίνεται το πρώτο εβδομαδιαίο περιοδικό που έχει τετράχρωμες φωτογραφίες σε κάθε σελίδα.

το 1984... προσγειώνεται το διαστημικό σκάφος Discovery.

το 1986... στο αεροδρόμιο του Καράτσι σημειώνεται αεροπειρατεία στη πτήση 73 της Pan America, από τέσσερις αεροπειρατές της οργάνωσης Αμπού Νιντάλ. Το αεροσκάφος είχε 379 επιβαίνοντες, εκ των οποίων οι 22 έπεσαν νεκροί από τα πυρά και τις χειροβομβίδες των αεροπειρατών, την ώρα, που οι πακιστανικές δυνάμεις ασφαλείας εισέβαλλαν στο αεροσκάφος.

το 1988... πεθαίνει ο Γερμανός ηθοποιός Γκερτ Φρόμπ, ο οποίος υποδυόταν το "Χρυσοδάχτυλο", στην ομώνυμη ταινία του Τζέιμς Μποντ.

το 1989... η τενίστρια Κρις Εβερτ αποσύρεται από το επαγγελματικό τένις μετά από καριέρα 19 ετών. Στον τελευταίο της αγώνα χάνει από τη Ζίνα Γκάρισον με 7-6, 6-2 στο US Open.

το 1991... στην Αργεντινή, η κυβέρνηση Μένεμ ανακοινώνει την καταβολή αποζημιώσεων, ύψους 7 εκατ. δολαρίων, σε 600 πρώην πολιτικούς κρατούμενους από τα χουντικά καθεστώτα της περιόδου 1976-1983.

το 1992... στο Μαρόκο, το 99,9% των κατοίκων υπερψηφίζουν σε δημοψήφισμα το σχέδιο αναθεώρησης του συντάγματος, σύμφωνα με το οποίο ο βασιλιάς Χασάν παραχωρεί κάποιες εξουσίες σε κυβέρνηση και Βουλή.

το 1992... πεθαίνει ο Αμερικανός συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας Φριτζ Λίμπερ.

το 1992... ο Πρινς είναι ο πιο ακριβοπληρωμένος τραγουδιστής της Αμερικής, καθώς υπογράφει συμβόλαιο 100.000.000 δολαρίων με την εταιρία Warner Bros.

το 1993... ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος κατακρίνει έντονα τους πρόσφατους βανδαλισμούς σε βάρος των ελληνικών νεκροταφείων στην Κωνσταντινούπολη.

το 1993... ο Αμερικανός άσος των 500 κυβικών Γουέιν Ρέινι τραυματίζεται σοβαρά σε αγώνες μοτοσικλέτας και μένει ανάπηρος. Δεν εγκαταλείπει όμως τις πίστες αλλά κάνει την δική του ομάδα Yamaha Team Ρέινι και λαμβάνει μέρος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 500cc.

το 1993... αποθεώνονται στην Επίδαυρο οι Χοσέ Καρέρας και Μονσεράτ Καμπαγιέ.

το 1995... στο Αφγανιστάν, το κίνημα Ταλιμπάν των ισλαμιστών φοιτητών καταλαμβάνει την πόλη Χεράτ.

το 1996... οι ΗΠΑ δίνουν το πράσινο φως για την εισβολή της Τουρκίας στο Ιράκ, αποδεχόμενες την ιδέα και την ανάγκη δημιουργίας ουδέτερης ζώνης για τους Κούρδους στα σύνορα των δύο χωρών.

το 1997... ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Χουάν Αντόνιο Σάμαραγκ, ανακοινώνει ότι, η Αθήνα είναι η πόλη, που θα διοργανώσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Τρικούβερτο γλέντι από τα μέλη της ελληνικής αποστολής, τον Δήμαρχο Αθηναίων Δημήτρη Αβραμόπουλο, τον αν. Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου, τον υφυπουργό Αθλητισμού Ανδρέα Φούρα και την πρόεδρο της Επιτροπής Διεκδίκησης Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη που δίνει την πρώτη της τηλεοπτική συνέντευξη στον Μανόλη Μαυρομάτη.

το 1997... πεθαίνει ο Ούγγρος μαέστρος Γκοργκ Σόλτι.

το 1997... πεθαίνει η Μητέρα Τερέζα, η βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης Γιουγκοσλάβα καλόγρια, η οποία αφιέρωσε τη ζωή της στους άπορους της Καλκούτα.

το 1998... η Κύπρος πετυχαίνει τη μεγαλύτερη νίκη της ποδοσφαιρικής ιστορίας της κερδίζοντας 3-2 την Ισπανία στη Λευκωσία στα πλαίσια των προκριματικών του Εuro 2000. Μετά τον αγώνα, ο προπονητής των "φούριας ρόχας" Χαβιέ Κλεμέντε παραιτείται.

το 2000... η Τουβαλού γίνεται μέλος των Ηνωμένων Εθνών.

το 2001... το ντεμπούτο του Ότο Ρεχάγκελ στον πάγκο της Εθνικής Ελλάδας συνοδεύεται από μια ήττα 5-1 από τη Φινλανδία στο Ελσίνκι.

το 2001... προσάπτονται κατηγορίες για ανθρωποκτονία στον πρώην Πρόεδρο του Περού Αλμπέρτο Φουτζιμόρι.

το 2002... έκρηξη, που προκαλείται από παγιδευμένο αυτοκίνητο, γίνεται η αιτία να χάσουν 30 άνθρωποι τη ζωή τους στην Καμπούλ του Αφγανιστάν, σε μία προσπάθεια δολοφονίας του Αφγανού Προέδρου Αμίντ Καρζάι.

Σύνδεσμος στη δημοσίευση
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

7 Σεπτεμβρίου

το 1553... γεννιέται η Ελισάβετ Α', κόρη του Ερρίκου Η'. Παρέμεινε στo βρετανικό θρόνο από το 1558 και για 45 χρόνια, μέχρι το θάνατό της, αφού προηγουμένως δημιούργησε την ελισαβετιανή εποχή στην ευρωπαϊκή πολιτική και τις τέχνες.

το 1559... πεθαίνει ο Γάλλος Ρόμπερτ Εστιέν, ο πρώτος που τύπωσε τη Βίβλο σε αριθμημένες εκδόσεις.

το 1776... γίνεται η πρώτη επίθεση με υποβρύχιο παγκοσμίως. Το αμερικανικό υποβρύχιο "Turtle" βάλλει εναντίον του βρετανικού πλοίου Eagle, στο λιμάνι της Νέας Υόρκης.

το 1813... ο Τόμας Έντισον ηλεκτροφωτίζει μία ολόκληρη συνοικία της Νέας Υόρκης.

το 1822... η Βραζιλία κηρύσσει την ανεξαρτησία της από την Πορτογαλία.

το 1829... γεννιέται ο Γερμανός χημικός, Φρίντριχ φον Στράντονιτζ, που ανακάλυψε το σπειροειδές σχήμα του οργανικού μορίου της βενζόλης.

το 1885... γεννιέται η ποιήτρια, Έλινορ Γουίλι, μια από τις κορυφαίες Αμερικανίδες συγγραφείς κατά τον Α΄ Παγκόσμιο πόλεμο.

το 1886... γίνεται ο πρώτος αγώνας γιοτ για το Αμερικανικό Κύπελλο.

το 1892... ο Τζιμ Κορμπετ κερδίζει στον 21ο γύρο τον Τζον Λ. Σάλιβαν στο New Orleans Olympic Club στον πρώτο αγώνα που γίνεται με γάντια υπό τους κανόνες του Μαρκησίου του Κουίνσμπερι.

το 1896... 40.000 θεατές παρακολουθούν τον A.Χ. Γουάτινγκ να κερδίζει τον πρώτο αγώνα αυτοκινήτων με μέση ταχύτητα 24 μιλίων στο Cranston, RI..

το 1900... βυθίζεται κοντά στην Άνδρο το ατμόπλοιο "Σαρκία", με αποτέλεσμα ο αριθμός των θυμάτων να ανέλθει περίπου σε 100.

το 1901... η Κίνα τερματίζει και επισήμως την εξέγερση των Μπόξερς, η οποία έχει στραφεί εναντίον των ξένων, με ένα πρωτόκολλο που συνυπογράφει με άλλες 12 χώρες.

το 1908... γεννιέται ο καρδιοχειρουργός, Μάικλ ΝτιΜπέικι, που "ανακάλυψε" τις κινητές μονάδες πρώτων βοηθειών στο στρατό.

το 1909... γεννιέται ο ελληνικής καταγωγής σκηνοθέτης του θεάτρου και του κινηματογράφου Ηλίας Καζάν, δημιουργός μεταξύ άλλων και της ταινίας "Λεωφορείον ο Πόθος".

το 1909... στη Μεγάλη Βρετανία, ο λόρδος Νόρθκλιφ, ιδιοκτήτης των "Λόντον Τάιμς", επιμένει ότι ο Κάιζερ Γουλιέλμος επισπεύδει τις προετοιμασίες για πόλεμο με τη Βρετανία.

το 1910... το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης διακανονίζει τα αλιευτικά δικαιώματα των ΗΠΑ και του Καναδά.

το 1911... ο Γάλλος ποιητής, Γκιγιόμ Απολιναίρ, συλλαμβάνεται και φυλακίζεται με την κατηγορία της κλοπής της Μόνα Λίζα από το Μουσείο του Λούβρου.

το 1912... ρεκόρ ύψους (13.200 πόδια) πετυχαίνει ο Γάλλος αεροπόρος Ρολάν Γκαρός.

το 1913... ο Γερμανός αεροπόρος Φρίντριχ εκτελεί την πρώτη επιβατική πτήση από το Παρίσι στο Βερολίνο.

το 1916... οι New York Giants κερδίζουν τους Brooklyn Dodgers 4-1 ξεκινώντας ένα σερί 26 νικών, ρεκόρ όλων των εποχών για την μεγάλη κατηγορία.

το 1929... γεννιέται ο σαξοφωνίστας της τζαζ, Σόνι Ρόλινς.

το 1931... αρχίζει στο Λονδίνο η 2η Διάσκεψη για την Ινδία, με μόνο εκπρόσωπο της χώρας τον Γκάντι.

το 1934... ξεκινά το 1ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Αθλητισμού (ΕΠΑ) στο Τορίνο χωρίς τη συμμετοχή της Βρετανίας και της Σοβιετικής Ένωσης. Οι αγώνες διαρκούν 3 ημέρες και μετέχουν 15 κράτη.

το 1940... στο πλαίσιο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, οι Ναζί ξεκινούν το βομβαρδισμό του Λονδίνου, που θα κρατήσει 57 νύχτες.

το 1942... στην ΕΣΣΔ, ο Κόκκινος Στρατός εξαναγκάζει τους Γερμανούς σε οπισθοχώρηση βορειοδυτικά του Στάλινγκραντ.

το 1946... γεννιέται ο Χιλιανός βιολόγος, Φρανσίσκο Βαρέλα, που εισήγαγε την έννοια της "αυτοποίησης" στη Βιολογία.

το 1951... γεννιέται η ηθοποιός, Τζούλι Κάβνερ, που χάρισε τη φωνή της στην Μάρτζι των καρτούν Simpsons.

το 1952... η Κίνα ανακοινώνει ότι το 40% των εργατών στις φάρμες έχει οργανωθεί σε συνεταιρισμούς.

το 1953... η Αμερικανίδα Μορίν Κόνολι γίνεται η πρώτη τενίστρια που κερδίζει το Grand Slam (4 μεγάλα τουρνουά σε μια χρονιά).

το 1953... ο Νικήτας Χρουστσόφ τίθεται επικεφαλής της κεντρικής επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της ΕΣΣΔ.

το 1956... ο 16χρονος Πελέ σκοράρει το πρώτο του γκολ με τη Σάντος, την ομάδα στην οποία πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του (τελευταίος αγώνας στις 3/10/1974).

το 1960... η Βίλμα Ρούντολφ, η επονομαζόμενη "Μαύρη Γαζέλα", η οποία πάσχει από πολιομυελίτιδα, κερδίζει 3 χρυσά στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ρώμης με παγκόσμιο ρεκόρ 44.4 στα 4x100, με ισοφάριση 11.3 στα 100μ. Στα 200μ απλώς δεν καταφέρνει να βελτιώσει το δικό της παγκόσμιο ρεκόρ, το οποίο ήδη κατέχει από τις 9/7 στο Κόρπους Κρίστι με 22.9. Στους Ολυμπιακούς του 1956, σε ηλικία 16 ετών, είχε κερδίσει χάλκινο μετάλλιο στα 4x100. Θα πεθάνει το 1994 σε ηλικία 54 ετών από καρκίνο του εγκεφάλου.

το 1962... πεθαίνει η Δανέζα συγγραφέας, Κάρεν Μπλίξεν, γνωστή με το καλλιτεχνικό όνομα Ίσαακ Ντίνεσεν.

το 1963... οι Beatles κάνουν την πρώτη τηλεοπτική εμφάνισή τους στο αμερικάνικο δίκτυο ABC.

το 1963... το Hall of Fame του Αμερικανικού Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου δημιουργείται στο Canton του Οχάιο.

το 1964... δήμαρχος Αθηναίων εκλέγεται ο Γεώργιος Πλυτάς.

το 1965... ενώ μαίνεται ο πόλεμος του Βιετνάμ, αμερικανικές δυνάμεις και στρατιώτες του Νότιου Βιετνάμ ξεκινούν επιχείρηση, με την κωδική ονομασία "Πιράνχας".

το 1968... γεννιέται ο Γάλλος άσσος του ποδοσφαίρου, Μαρσέλ Ντεσαγί.

το 1969... ο δικτάτορας Γιώργος Παπαδόπουλος στα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, προβαίνει σε προκλητικές δηλώσεις λέγοντας ότι, "το άλμα προς την αληθή Δημοκρατία δεν επιτυγχάνεται με Κοινοβούλιο".

το 1970... στην Ιορδανία, Άραβες κομάντος κρατούν στην έρημο 150 ομήρους από δύο αεριωθούμενα, που κατευθύνονταν στη Νέα Υόρκη.

το 1970... ο Ντόναλτ Ρ. Μπόιλς δημιουργεί ρεκόρ σε πτώση με αλεξίπτωτο από μεγαλύτερο ύψος (1.053 πόδια) από τη γέφυρα Royal George στο Κολοράντο. το 1970... ο Γουίλ Σουμέικερ γίνεται ο πιο πολυνίκης τζόκεϊ σημειώνοντας την 6.033η νίκη του στο Del Mar Race Track, ξεπερνώντας το ρεκόρ του Τζον Λονγκντεν.

το 1971... η πριγκίπισσα Άννα της Αγγλίας σε ηλικία 21 ετών κερδίζει την πρώτη θέση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ιππασίας με τον ίππο ''Ντούμπλετ'' με 37.8 βαθμούς διαφορά από τον δεύτερο Ντένις Γουέστ με τον ίππο ''Μπακαρά'' κατακτώντας την πρώτη θέση και στο ομαδικό με την ομάδα της Βρετανίας με 333.3 βαθμούς έναντι 755.6 της δεύτερης Ρωσίας και 796.6 της τρίτης Ιρλανδίας.

το 1977... υπογράφεται συμφωνία για τη διαχείριση της Διώρυγας του Παναμά, μεταξύ των ΗΠΑ και του Παναμά. Οι ΗΠΑ συμφωνούν να παραδώσουν τον έλεγχο της διώρυγας στις αρχές του 20ου αιώνα.

το 1978... πεθαίνει ο Κιθ Μουν, ντραμίστας του συγκροτήματος "The Who".

το 1979... η αυτοκινητοβιομηχανία Chrysler ζητά από την κυβέρνηση των ΗΠΑ δάνειο ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, προκειμένου να αποφύγει τη χρεοκοπία.

το 1979... ξεκινά να εκπέμπει το αθλητικό τηλεοπτικό δίκτυο των ΗΠΑ, ESPN.

το 1979... μεταφέρεται στην Ελλάδα από τη Βουδαπέστη, με σκοπό να ταφεί, η σορός του πρώην γραμματέα του ΚΚΕ Κώστα Κολιγιάννη.

το 1980... στην Κίνα, ο Χουά Κούο-Φενγκ παραιτείται από την πρωθυπουργία και αντικαθίσταται από τον Ζάο Ζι-Γιανγκ.

το 1981... ρεκόρ προσέλευσης σημειώνεται στο γήπεδο της Πάτρας, όταν 22.000 φίλαθλοι παρακολουθούν τον τιμωρημένο Ολυμπιακό να υποδέχεται τον Παναθηναϊκό στο 1-1 (Μητρόπουλος-Ρότσα) για την πρεμιέρα του 3ου επαγγελματικού πρωταθλήματος της Α' Εθνικής.

το 1985... ο Κωστής Στεφανόπουλος αποσκιρτά από τη Νέα Δημοκρατία με 10 βουλευτές και ιδρύει τη Δημοκρατική Ανανέωση (ΔΗΑΝΑ).

το 1986... στην πρεμιέρα του 8ου επαγγελματικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου, λόγω απεργίας που έχει κηρύξει ο ΠΣΑΤ, διεξάγονται μόνο 6 αγώνες, εκ των οποίων μόνο ένας (ΠΑΟΚ- Δόξα Δράμας 4-1) με επαγγελματίες παίκτες. Ο αγώνας Λάρισα- Εθνικός (9-0) θα κριθεί ως μη γενόμενος, αφού οι ''βυσσινί'' κατέβηκαν με επαγγελματίες, ενώ οι Πειραιώτες με ερασιτέχνες.

το 1986... ο Ντέσμοντ Τούτου γίνεται ο πρώτος Μαύρος, που τίθεται επικεφαλής της αγγλικανικής εκκλησίας στη Νότια Αφρική.

το 1988... ο Αμπντούλ Αχάντ Μοχμάντ, ο πρώτος Αφγανός αστροναύτης, επιστρέφει στη Γη με το ρωσικό σκάφος Soyuz TM-5, μετά από 9 ημέρες παραμονής στο διαστημικό σταθμό Mir. το 1989... νέος πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα ορίζεται ο Μάικλ Σωτήρχος.

το 1990... διεξάγεται μπροστά σε 35.000 θεατές στο ΟΑΚΑ ο τελικός του Grand Prix της IAAF με χαμηλές επιδόσεις αλλά σπουδαία ονόματα (Μπουρέλ, Λιούις, Τζόνσον, Σμιθ, Χάρις, Μορτσέλι, Σοτομαγιόρ, Τιμερμαν, Κιρο, Ντρέσλερ, Φέλκε και Οττι).

το 1991... πεθαίνει ο φυσικός, Έντουιν Μακ Μίλλαν, ο πρώτος επιστήμονας που κατάφερε να παρασκευάσει υπερουράνιο στοιχείο (χημικό στοιχείο με ατομικό αριθμό μεγαλύτερο του 92).

το 1991... ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης εγκαινιάζει την 56η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

το 1992... στην Ουκρανία, ο υπουργός Περιβάλλοντος προειδοποιεί ότι, το τσιμεντένιο περίβλημα του κατεστραμμένου πυρηνικού αντιδραστήρα του Τσέρνομπιλ θα άντεχε το πολύ επτά χρόνια.

το 1993... η ΕΟΚ επισημαίνει παραβιάσεις κοινοτικής νομοθεσία για το περιβάλλον στην Ελλάδα.

το 1993... έξι Δημοκρατίες της πρώην ΕΣΣΔ (η Ρωσία, η Λευκορωσία, το Καζακστάν, το Ουζμπεκιστάν, η Αρμενία και το Τατζικιστάν) υπογράφουν καταρχήν συμφωνία για το ενιαίο νομισματικό σύστημα και τη διατήρηση του ρωσικού ρουβλίου.

το 1994... ποινές κάθειρξης από έξι έως οκτώ χρόνια επιβάλει το δικαστήριο των Τιράνων στα πέντε στελέχη της "Ομόνοιας", τα οποία κρίνονται ένοχα για προδοσία κατά της πατρίδας σε συνεργασία με μυστικές υπηρεσίες ξένης χώρας και για παράνομη οπλοκατοχή.

το 1994... ο πάπας Ιωάννης - Παύλος Β' αναβάλει το ταξίδι του στο Σαράγιεβο της Βοσνίας επειδή, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση από το Βατικανό, δεν δόθηκαν διαβεβαιώσεις από τους Σέρβους για την ασφάλειά του.

το 1995... στις ΗΠΑ, εκτοξεύεται από το ακρωτήριο Κανάβεραλ το διαστημόπλοιο Εντέβουρ, για 11ήμερη επιστημονική αποστολή.

το 1996... στη Μόστρα της Βενετίας, το χρυσό Λέοντα του κινηματογραφικού φεστιβάλ παίρνει ο Ιρλανδός σκηνοθέτης Νιλ Τζόρνταν για την ταινία του "Μάικλ Κόλινς".

το 1997... στη Βρετανία, ο πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ υποστηρίζει το βασιλικό θεσμό στη χώρα.

το 1997... γίνεται η πρώτη νόμιμη δοκιμαστική πτήση πολεμικού αεροσκάφους τύπου F/A-22 Raptor.

το 1997... πεθαίνει ο δικτάτορας του Ζαΐρ, Μομπούτου Σέσε Σέκο.

το 1999... ισχυρός σεισμός μεγέθους 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ πλήττει την Αθήνα, αφήνοντας πίσω του 143 νεκρούς, περισσότερους από 700 τραυματίες και ζημιές σε 70.000 κτίρια. Ο 16χρονος Θωμάς Σπυράκος ανασύρεται νεκρός από τον θείο και προπονητή του, μέλος της ΕΜΑΚ, Ν. Αποστόλου από τα ερείπια του σπιτιού του. Ο νεαρός παλαιστής που θεωρείτο ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα στον χώρο με προοπτική να συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 στην Αθήνα είχε αναδειχθεί δύο φορές πρωταθλητής παίδων και πρώτος στο σχολικό πρωτάθλημα. Ο βαλκανιονίκης της πυγμαχίας Θανάσης Πολυκανδριώτης βρίσκει τραγικό θάνατο στην επιτυχημένη προσπάθειά του να σώσει τα τρία του παιδιά από τα συντρίμμια του σπιτιού του.

το 2000... ο 22χρονος Νιγηριανός αθλητής των 400μ Χαϊτζίνους Ανούγκο παρασύρεται από αυτοκίνητο σε λεωφόρο του Σίδνεϊ και σκοτώνεται, λίγες ημέρες πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων.

το 2002... πεθαίνει η Αμερικανίδα τραγουδίστρια της σόουλ, Έρμα Φράκλιν.

Σύνδεσμος στη δημοσίευση
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

9 Σεπτεμβρίου

το 1000... πεθαίνει ο βασιλιάς της Νορβηγίας, Όλαφ Α'.

το 1513... πεθαίνει ο βασιλιάς της Σκοτίας, Τζέιμς Δ' στη μάχη μεταξύ Άγγλων και Σκοτσέζων στο Φλόντεν Φιλντ, στη βορειοανατολική Αγγλία.

το 1547... γεννιέται ο Μιγκέλ ντε Θερβάντες, ο συγγραφέας του "Δον Κιχώτη".

το 1585... γεννιέται ο καρδινάλιος Ρισελιέ, πρωθυπουργός της Γαλλίας από το 1624 έως το 1642 επί βασιλείας Λουδοβίκου ΙΓ'.

το 1737... γεννιέται ο Ιταλός φυσικός και βιολόγος Λουίτζι Γκαλβάνι.

το 1739... πραγματοποιείται στις ΗΠΑ η μεγαλύτερη εξέγερση σκλάβων στις βρετανικές αποικίες πριν από την Αμερικανική Επανάσταση.

το 1776... το Κογκρέσο δίνει επίσημα το όνομα Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

το 1824... γεννιέται ο Αυστριακός συνθέτης Άντον Μπρούκνερ.

το 1828... γεννιέται ο Ρώσος συγγραφέας Λέον Τολστόι.

το 1850... η Καλιφόρνια γίνεται η 31η πολιτεία των ΗΠΑ.

το 1867... το Λουξεμβούργο γίνεται ανεξάρτητο κράτος.

το 1890... γεννιέται ο ιδρυτής των KFC Συνταγματάρχης Χάρλαντ Σάντερς.

το 1894... γεννιέται ο Αμερικανός στιχουργός και παραγωγός ταινιών, Άρθουρ Φριντ.

το 1895... δημιουργείται στην Νέα Υόρκη το American Bowling Congress, το πρώτο όργανο, που οριοθέτησε κανόνες στο μπόουλινγκ.

το 1901... πεθαίνει ο Γάλλος ζωγράφος και λιθογράφος Τουλούζ Λοτρέκ, ο "πατέρας" της αφίσας.

το 1902... μεταλλωρύχοι κάνουν εξόρυξη χρυσού στην Αλάσκα.

το 1915... πεθαίνει ο Αμερικανός μπασκετμπολίστας Άλμπερτ Σπόλντινγκ που δημιούργησε την εταιρεία αθλητικών ειδών Spalding.

το 1920... σεισμοί στην Ιταλία προκαλούν το θάνατο 500 ατόμων και αφήνουν άστεγα άλλα 20.000.

το 1921... η Γουατεμάλα, η Ονδούρα και το Σαλβαδόρ υπογράφουν καταστατικό χάρτη, ιδρύοντας την Ομοσπονδία των Δημοκρατιών Κεντρικής Αμερικής.

το 1922... οι Έλληνες παραδίδουν τη Σμύρνη στους Τούρκους.

το 1925... γεννιέται ο τιμημένος με Όσκαρ Αμερικανός ηθοποιός Κλιφ Ρόμπερτσον.

το 1926... αιματηρό κίνημα Κονδύλη. Περίπου 300 νεκροί και τραυματίες στην Αθήνα.

το 1926... ιδρύεται το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC.

το 1929... σκληρές μάχες αναφέρονται στα σύνορα της Μαντζουρίας μεταξύ Σοβιετικών και Κινέζων.

το 1930... το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, στην προσπάθειά του να καταπολεμήσει την ανεργία, απαγορεύει την είσοδο αλλοδαπών εργατών στη χώρα.

το 1932... στην Νέα Υόρκη, 37 είναι οι νεκροί και 60 οι τραυματίες από τη βύθιση του κρουαζιερόπλοιου ''Ομπζερβέισον'' στον ποταμό Ιστ.

το 1933... ο πρωθυπουργός Παναγής Τσαλδάρης αναχωρεί για την Άγκυρα με σκοπό να υπογράψει ελληνοτουρκικό σύμφωνο φιλίας.

το 1939... στην Ελλάδα, γίνονται συστάσεις για κατανάλωση του ψωμιού με φειδώ, αποφυγή κάθε σπατάλης και εντατικότερη καλλιέργεια της γης.

το 1940... στη Ρουμανία, ο βασιλιάς θεσπίζει αντισημιτικούς νόμους.

το 1941... γεννιέται ο Ντένις Ρίτσι, συνδημιουργός της γλώσσας προγραμματισμού C και του λειτουργικού συστήματος Unix.

το 1943... κατά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο οι Σύμμαχοι προσγειώνονται στο Σαλέρνο και τον Τάραντα της Ιταλίας.

το 1944... κατά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο η Βουλγαρία απελευθερώνεται από τη Ρωσία.

το 1945... στην Αμερική εντοπίζεται το πρώτο bug ηλεκτρονικών υπολογιστών.

το 1948... ανακηρύσσεται η Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας.

το 1951... γεννιέται ο Αμερικανός ηθοποιός, Μάικλ Κίτον.

το 1952... γεννιέται ο μουσικός των Eurythmics και συνθέτης του μιούζικαλ Barbarella, Ντέιβιντ Στιούαρτ.

το 1954... η Μέριλιν Μπελ κολυμπάει επί 20 ώρες και 57 λεπτά κάτω από δυσχερείς συνθήκες και γίνεται το πρώτο άτομα που διασχίζει τη λίμνη Οντάριο.

το 1956... ο Έλβις Πρίσλεϊ εμφανίζεται για πρώτη φορά στο The Ed Sullivan Show.

το 1959... στη Νέα Υόρκη, ο Δαλάι Λάμα ζητά από τον ΟΗΕ να επέμβει αμέσως εναντίον των Κινέζων στο Θιβέτ.

το 1960... γεννιέται ο Βρετανός ηθοποιός Χιού Γκραντ.

το 1960... ο πρώτος αγώνας του football league, που μεταδίδεται ζωντανός διεξάγεται στο Bloomfield Road μεταξύ της Μπλάκπουλ και της Μπόλτον.

το 1961... ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Σαρλ ντε Γκολ, διαφεύγει δολοφονικής απόπειρας, καθώς πηγαίνει από το Παρίσι προς το εξοχικό του.

το 1966... γεννιέται ο Αμερικανός ηθοποιός Άνταμ Σάντλερ.

το 1968... ο Αμερικανός Άρθουρ Ας κατακτά το πρώτο του US Open όταν κερδίζει στον τελικό τον Ολλανδό Τομ Όκερ με 14-12, 5-7, 6-3, 3-6 6-3 μπροστά σε 7.100 θεατές στο West Side Tennis Club.

το 1969... ισραηλινό ειδικό απόσπασμα διασχίζει τον Κόλπο του Σουέζ για να καταστρέψει αιγυπτιακές παράλιες θέσεις.

το 1970... συλλαμβάνονται στην Αθήνα δύο Άραβες κομάντος με εκρηκτικές ύλες, έτοιμοι για σαμποτάζ.

το 1971... στο Μίτσιγκαν των ΗΠΑ, 10 μέλη της οργάνωσης Κου Κλουξ Κλαν συλλαμβάνονται γιατί έβαλαν βόμβες σε σχολικά αυτοκίνητα.

το 1971... ένα χρόνο μετά τη διάλυση των Beatles, ο Τζον Λένον ηχογραφεί το "Imagine".

το 1972... ΕΣΣΔ- ΗΠΑ 51-50. Πρώτη φορά, που οι ΗΠΑ χάνουν τον ολυμπιακό τίτλο στο μπάσκετ μετά από σερί 63 νικών. Τρία δεύτερα πριν το τέλος του αγώνα το σκορ είναι 49-50 υπέρ των ΗΠΑ και ενώ ο αγώνας συνεχίζεται, ο διαιτητής διακόπτει και διατάσει την επανάληψη των 3 τελευταίων δευτερολέπτων. Ακριβώς με τη λήξη του αγώνα ο Ρώσος Σεργκέι Μπέλοβ δέχεται μακρινή πάσα και σημειώνει καλάθι 2 πόντων δίνοντας την νίκη στη Σ. Ένωση. Οι ΗΠΑ υποβάλλουν ένσταση η οποία όμως απορρίπτεται και δεν παρευρίσκονται στην απονομή.

το 1975... γίνεται δεκτή η αίτηση της Τσεχοσλοβάκας τενίστριας Μαρτίνα Ναβρατίλοβα για πολιτικό άσυλο και αμερικάνικη υπηκοότητα στη Νέα Υόρκη.

το 1976... πεθαίνει ο Μεγάλος Τιμονιέρης της Κίνας Μάο Τσε Τουνγκ.

το 1978... πεθαίνει ο ιδρυτής των στούντιο Warner, Τζακ Ουόρνερ.

το 1982... πεθαίνει σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα η Αμερικανίδα πρώην ηθοποιός και πριγκίπισσα του Μονακό Γκρέις Κέλι.

το 1982... η Άννα Βερούλη παίρνει την πρώτη θέση στους Πανευρωπαϊκούς Αγώνες της Αθήνας, με βολή 70,02. Είναι το πρώτο χρυσό μετάλλιο της Ελλάδας στην ιστορία του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, που ξεκίνησε το 1934.

το 1983... δημοσιεύεται στον Τύπο το πλήρες κείμενο της συμφωνίας για τις βάσεις, που υπογράφηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών. Σύμφωνα με αυτό, οι βάσεις θα παραμείνουν στην Ελλάδα έως το 1990, ενώ ως αντάλλαγμα θα δοθεί αμερικανική βοήθεια για τον εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων.

το 1990... ο Πιτ Σάμπρας κατακτά τον πρώτο του τίτλο Grand Slam και γίνεται ο νεότερος (19 ετών και 28 ημερών) που κατακτά το US Open όταν κερδίζει τον Αντρέ Αγκάσι στον τελικό με 6-4, 6-3, 6-2.

το 1991... η σοβιετική δημοκρατία του Τατζικιστάν κηρύσσει την ανεξαρτησία της.

το 1992... η κυβέρνηση της Αργεντινής προσφέρει εργασία σε πυρηνικούς επιστήμονες από τη Ρωσία και τις άλλες δημοκρατίες της πρώην ΕΣΣΔ.

το 1993... το Ισραήλ και η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης συμφωνούν στην αμοιβαία αναγνώρισή τους με τη συμφωνία του Όσλο.

το 1994... στις ΗΠΑ, έξω από το Πίτσμπουργκ, συντρίβεται ένα Μπόινγκ 737 της USAIR, προερχόμενο από το Σικάγο, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι 132 επιβαίνοντες.

το 1995... στην Ινδία, 50.000 άνθρωποι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους στο Νέο Δελχί και δεκάδες χάνουν τη ζωή τους, εξαιτίας των χειρότερων πλημμύρων πού έπληξαν τη χώρα τα τελευταία 17 χρόνια.

το 1995... θεμελιώνεται το Μέγαρο Μουσικής στη Θεσσαλονίκη.

το 1996... στην Κύπρο, η κυβέρνηση δίνει συγκλονιστικά στοιχεία στη δημοσιότητα, που αποδεικνύουν ότι, δολοφόνος του Σολομού Σολωμού στη Δερύνεια είναι ο Κενάν Ακίν, "υπουργός" Γεωργίας του ψευδοκράτους.

το 1997... στη Γερμανία, νέο ρεκόρ σημειώνει η ανεργία αγγίζοντας το ποσοστό του 11,4%.

το 1999... ο Κουβανός τζόκεϊ Τζ. Γκονζάλες σκοτώνεται όταν το άλογό του ''Wolfhunt'' καταρρέει στην τελευταία στροφή της 11η κούρσας του Los Angeles Country Fair meeting στο Fairplex Park. Η τελευταία 12η κούρσα αναβάλλεται.

το 2001... σκοτώνεται σε επίθεση αυτοκτονίας ο Αφγανός στρατιωτικός ηγέτης Αχμέντ Σαχ Μασούντ.

το 2003... πεθαίνει ο Αμερικανός επιστήμονας Έντουαρντ Τέλερ, πατέρας της βόμβας υδρογόνου.

Σύνδεσμος στη δημοσίευση
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

10 Σεπτεμβρίου

το 1524... γεννιέται ο Γάλλος λυρικός ποιητής, Πιέρ ντε Ρονσάρ.

το 1541... η πρωτεύουσα της Χιλής, Σαντιάγκο, καταστρέφεται από ιθαγενείς φυλές.

το 1609... εκδιώκονται από την Ισπανία στη Βόρεια Αφρική με απόφαση της Ιεράς Εξέτασης οι μουσουλμάνοι, που είχαν εκχριστιανιστεί βιαίως μετά το 1400. Η αρχή γίνεται με τους Μορίσκος, όπως τους αποκαλούσαν, της Βαλένθιας.

το 1609... ο Χέρνι Χάντσον ανακαλύπτει το νησί Μανχάταν στη Νέα Υόρκη.

το 1709... στη μάχη του Μαλπλακέ, οι βρετανικές, ολλανδικές και αυστριακές δυνάμεις κατατροπώνουν τα γαλλικά στρατεύματα.

το 1714... η Βαρκελώνη παραδίνεται στις ισπανικές και γαλλικές δυνάμεις, κατά τη διάρκεια του πολέμου για την ισπανική διαδοχή.

το 1773... ο Βενιαμίν Φραγκλίνος εκστομεί μία φράση, που έμελλε να μείνει ιστορική: "Υπάρχει καλός πόλεμος και κακή ειρήνη".

το 1851... πεθαίνει ο Σιλβέστερ Γκράχαμ, που έφτιαξε πρώτος μπισκότα ολικής αλέσεως.

το 1858... ο Αμερικανός αστρονόμος Τζορτζ Μέρι Σιρλ ανακαλύπτει τον αστεροειδή Πανδώρα 55.

το 1885... γεννιέται ο Βρετανός συγγραφέας, Ν. Χ. Λόρενς. Το πιο γνωστό έργο του είναι "Ο εραστής της Λαίδης Τσάτερλι", που προκάλεσε θύελα αντιδράσεων στην κοινωνία της εποχής του.

το 1895... εξαφανίζεται το Κύπελλο Αγγλίας από το μαγαζί αθλητικών ειδών του Γουίλιαμ Σίλκοκ στο Μπίρμιγχαμ όπου η διοίκηση της κυπελλούχου Αστον Βίλα είχε αποφασίσει να το εκθέσει. Το Κύπελλο δεν βρίσκεται και η ομάδα αναγκάζεται να πληρώσει το ποσό των 25 λιρών. Μετά από χρόνια ένας φυλακισμένος ο Χάρι Μπάρντζ θα ομολογήσει ότι το είχε κλέψει και το είχε λιώσει για να κατασκευάσει πλαστά νομίσματα. Οι κοσμηματοπώλες Φατορίνι από το Μπράντφορντ θα κατασκευάσουν το σημερινό καινούργιο κύπελλο, που για πρώτη φορά θα παρουσιαστεί το 1911.

το 1910... το πρώτο τρόλεϊ κυκλοφορεί στους δρόμους του Χόλιγουντ.

το 1913... ραγδαία εξαπλώνεται η χολέρα στις χώρες της Βαλκανικής. Τα θύματα, από την αρχή του έτους, ανέρχονται σε 700 στη Ρουμανία και 300 στη Σερβία.

το 1914... η Αυστραλία εισβάλει στη Νέα Βρετανία, νησί στην Ωκεανία, κατατροπώνοντας τις εκεί γερμανικές δυνάμεις.

το 1919... το ναυτικό των ΗΠΑ εισβάλει στην Ονδούρα.

το 1920... διαλύεται η ελληνική Βουλή, αίρεται ο στρατιωτικός νόμος και προκηρύσσονται εκλογές για τις 25 Οκτωβρίου.

το 1921... πεθαίνει ο Ινδός ποιητής Subramanya Bharathy.

το 1922... οι Σύμμαχοι συμφωνούν να μην επιτρέψουν στους Τούρκους τον έλεγχο των Δαρδανελίων.

το 1923... διασυμμαχική επιτροπή μεταβαίνει στα Ιωάννινα για την ανακάλυψη των δολοφόνων που σκότωσαν πέντε Ιταλούς, γεγονός που προκαλεί την κατάληψη της Κέρκυρας από την Ιταλία.

το 1926... αποτυγχάνει απόπειρα δολοφονίας του Ιταλού δικτάτορα, Μπενίτο Μουσολίνι (Φτου...!)

το 1933... γεννιέται η Αμερικανίδα συγγραφέας Σούζαν Σόνταγκ.

το 1935... γεννιέται ο Ρώσος κοσμοναύτης Γκέρμαν Τίτοφ, ο νεότερος άνθρωπος, που πέταξε στο διάστημα και ταυτόχρονα ο δεύτερος.

το 1937... ο Νταν Μπάντζ κερδίζει τον πρώτο του τίτλο στο US Open όταν νικά τον Βον Κραμ με 3-4 σετ. Είναι ο πρώτος τενίστας που κερδίζει το Sullivan Award το οποίο απονέμεται στον καλύτερο ερασιτέχνη αθλητή. Το 1938 θα γίνει ο πρώτος που θα κατακτήσει και τα 4 πρωταθλήματα του Grand Slam σε μια χρονιά.

το 1938... ξαναρχίζουν έπειτα από 2.000 χρόνια, παραστάσεις στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου με την "Ηλέκτρα" του Σοφοκλή.

το 1938... γεννιέται η ηθοποιός Ξένια Καλογεροπούλου.

το 1940... στο Λονδίνο, οι Γερμανοί χτυπούν το παλάτι του Μπάκιγχαμ, χωρίς όμως να απειληθεί η βασιλική οικογένεια.

το 1940... γεννιέται ο σκηνοθέτης Μπράιαν ντε Πάλμα.

το 1940... ο Τζορτζ Στίμπιτζ κατάφερε για πρώτη φορά να χειριστεί κομπιούτερ από απόσταση.

το 1941... μετά τη γερμανική επίθεση σε αμερικανικά πλοία, ο πρόεδρος Ρούσβελτ διατάζει το αμερικανικό ναυτικό να πυροβολεί πρώτο αν επιδρομείς του Άξονα μπαίνουν στη ζώνη άμυνας.

το 1942... οι ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις που βρίσκονται στη Μέση Ανατολή βομβαρδίζονται από τη γερμανική αεροπορία, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 4 άτομα και να τραυματιστούν 10.

το 1943... γεννιέται ο καλλιτέχνης Γκίλμπερτ Προς, μέλος του δίδυμου "Γκίλμπερτ και Τζορτζ".

το 1944... οι πρώτες συμμαχικές δυνάμεις περνούν τα δυτικά σύνορα της ναζιστικής Γερμανίας.

το 1944... γεννιέται ο σκηνοθέτης του κινηματογράφου Νίκος Περάκης.

το 1948... πεθαίνει ο ιδρυτής του Πακιστάν, Μοχάμεντ Αλί Τζινά.

το 1961... ιδρύεται η περιβαλλοντική οργάνωση WWF.

το 1962... οι Beatles ολοκληρώνουν την ηχογράφηση του πρώτου δίσκου 45 στροφών ''Love Me Do'' σε στούντιο του Λονδίνου.

το 1965... γεννιέται ο Αμερικανός συνθέτης ηλεκτρονικής μουσικής Ρίτσαρντ Μέλβιλ Χολ, γνωστός ως Moby.

το 1965... φτάνει στο Βιετνάμ το βαριά οπλισμένο τμήμα του αμερικανικού στρατού γνωστό ως 1st Cavalry Division.

το 1966... γεννιέται ο Σύρος Πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ.

το 1966... πεθαίνει ο Σ.Ε. Γούλμαν, ιδρυτής των αερογραμμών Delta Air Lines.

το 1967... γεννιέται ο Αμερικανός μουσικός Χάρι Κόνικ, που έχει κάνει τα σάουντρακ πολλών γνωστών ταινιών.

το 1969... το Ισραήλ καταρρίπτει 11 αιγυπτιακά αεριωθούμενα σε επιδρομές πάνω από τη Διώρυγα του Σουέζ.

το 1971... πεθαίνει σε ηλικία 77 ετών ο Νικίτας Χρουτσόφ, ηγέτης της πάλαι ποτέ Σοβιετικής Ένωσης, που προσπάθησε να μεταρρυθμίσει τον υπαρκτό σοσιαλισμό.

το 1972... ολοκληρώνονται οι 20οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Μόναχο, οι οποίοι ξεκίνησαν στις 26/8 και ενώ ήταν προγραμματισμένοι να λήξουν στις 10/9, λόγω της τρομοκρατικής επίθεσης το πρόγραμμα μετατοπίστηκε κατά μια ημέρα. Συμμετείχαν 8.000 αθλητές και αθλήτριες από 122 κράτη σε 21 αθλήματα μετά την πρόσθεση των τζούντο, χάντμπολ και τοξοβολίας. Για πρώτη φορά ο Όρκος των Αθλητών εκφωνείται από αθλήτρια, από την H ## no greeklish please! ## - ## no greeklish please! ## - ## no greeklish please! ## - ## no greeklish please! ## - oxi fragolevantika grapste kalytera sta agglika - fragolevantika grapste kalytera ## no greeklish please! ## - ## no greeklish please! ## - oxi fragolevantika grapste kalytera sta agglika - fragolevantika grapste kalytera ## no greeklish please! ## - oxi fragolevantika grapste kalytera sta agglika - agglika - agglika - fragolevantika grapste kalytera ## no greeklish please! ## - ## no greeklish please! ## - oxi fragolevantika grapste kalytera sta agglika - fragolevantika grapste kalytera ## no greeklish please! ## - oxi fragolevantika grapste kalytera sta agglika - agglika - agglika - fragolevantika grapste kalytera ## no greeklish please! ## - ## no greeklish please! ## - ## no greeklish please! ## - ## no greeklish please! ## - oxi fragolevantika grapste kalytera sta agglika - fragolevantika grapste kalytera ## no greeklish please! ## - ## no greeklish please! ## - oxi fragolevantika grapste kalytera sta agglika - fragolevantika grapste kalytera ## no greeklish please! ## - oxi fragolevantika grapste kalytera sta agglika - agglika - agglika - fragolevantika grapste kalytera ## no greeklish please! ## - ## no greeklish please! ## - oxi fragolevantika grapste kalytera sta agglika - fragolevantika grapste kalytera ## no greeklish please! ## - oxi fragolevantika grapste kalytera sta agglika - agglika - agglika - fragolevantika grapste kalytera ## no greeklish please! ## - ## no greeklish please! ## - oxi fragolevantika grapste kalytera sta agglika - fragolevantika grapste kalytera ## no greeklish please! ## - oxi fragolevantika grapste kalytera sta agglika - agglika - agglika - agglika - Schuller ενώ εκφωνείται για πρώτη φορά Όρκος Κριτών. Ο Αμερικανός κολυμβητής Mark Spitz κερδίζει 7 χρυσά μετάλλια στην κολύμβηση, 4 στα ατομικά αγωνίσματα, 100μ και 200μ ελεύθερο, 100μ και 200μ πεταλούδα και 3 στις σκυταλοδρομίες, 4x100μ και 4x200μ ελεύθερο, 4x100μ μικτή. Οι αθλητές της ΕΣΣΔ κερδίζουν 50 χρυσά μετάλλια, περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα.

το 1973... σκοτώνεται στην Προεδρική Μονέδα κατά τη διάρκεια του πραξικοπήματος του στρατηγού Πινοσέτ ο ηγέτης της Χιλής Σαλβαδόρ Αλιέντε.

το 1978... δολοφονείται στο Λονδίνο με δηλητηριασμένη ομπρέλα, από πράκτορες της KGB, ο Βούλγαρος αντιφρονούντας Γκεόργκι Μαρκόφ.

το 1979... πεθαίνει σε ηλικία 74 ετών ο Κύπριος συνθέτης Σόλων Μιχαηλίδης.

το 1988... με ήττα 1-0 από τον Πανιώνιο ξεκινάει η προπονητική καριέρα του Ντούσαν Μπάγεβιτς στην ΑΕΚ. Η πρώτη περίοδος στον πάγκο των κιτρινόμαυρων θα λήξει 8 χρόνια αργότερα (29/5/1996, ΑΕΚ- Πανιώνιος 2-1) με απολογισμό 171 νίκες, 57 ισοπαλίες και 40 ήττες (529-206 τέρματα), 4 πρωταθλήματα και 1 Κύπελλο. Ο Μπάγεβιτς θα δουλέψει στον Ολυμπιακό (3 πρωταθλήματα) και τον ΠΑΟΚ (1 Κύπελλο), προτού επιστρέψει στην ΑΕΚ το 2002 απ΄ όπου θα ξαναφύγει με προορισμό και πάλι τον Ολυμπιακό το καλοκαίρι του 2004.

το 1989... τιμάται με τη μετακομιδή των οστών της σε επιβλητικό μνημείο στο Α' Νεκροταφείο της Αθήνας, η ηρωίδα της Εθνικής Αντίστασης Λέλα Καραγιάννη.

το 1990... κυκλοφορεί το πρώτο αγγλόφωνο άλμπουμ της Καναδής τραγουδίστριας Σελίν Ντιόν με τίτλο Unison.

το 1991... στην Ονδούρα, πάνω από 100.000 βρέφη πεθαίνουν πριν συμπληρώσουν το πρώτο έτος της ηλικίας τους, τη δεκαετία του '80, από κακή διατροφή και άσχημες συνθήκες υγιεινής.

το 1992... ο ευρωπαϊκός πύραυλος Άριαν θέτει σε διαστημική τροχιά τον πρώτο τηλεπικοινωνιακό δορυφόρο της Ισπανίας.

το 1992... στην Ιαπωνία, με απογοήτευση δέχονται οι περισσότεροι μαθητές την πενθήμερη σχολική εβδομάδα, που αντικαθιστά την εξαήμερη.

το 1993... συμφωνία για την από κοινού πάταξη της Μαφίας υπογράφουν Ρωσία και Ιταλία.

το 1994... στις ΗΠΑ, πεθαίνει από καρκίνο, σε ηλικία 85 ετών, η βραβευμένη με Όσκαρ Α' γυναικείου ρόλου ηθοποιός Τζέσικα Τάντι.

το 1994... τέσσερις νεκροί και 22 τραυματίες είναι ο θλιβερός απολογισμός του σιδηροδρομικού δυστυχήματος, που γίνεται στο σταθμό της Κάτω Τιθορέας, στη Φθιώτιδα.

το 1995... παραιτείται από υπουργός Βιομηχανίας και μέλος του Ε.Γ. του ΠΑΣΟΚ ο Κώστας Σημίτης, εκφράζοντας την πικρία του γιατί δεν καλύφθηκε από τον πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου στο θέμα των Ναυπηγείων.

το 1995... αρχίζει στη Δράμα το Κινηματογραφικό Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους, που από φέτος έγινε διεθνές.

το 1996... αντιπρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς εκλέγεται ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Κώστα Σημίτης, κατά τη σύνοδο της οργάνωσης στη Νέα Υόρκη.

το 1997... η Σκοτία υπερψηφίζει την επανίδρυση του Κοινοβουλίου της, μετά από 290 χρόνια ένωσης με την Αγγλία.

το 1998... ο ανεξάρτητος εισαγγελέας Κένεθ Σταρ αποστέλλει στο αμερικανικό Κογκρέσο μία αναφορά με την οποία κατηγορεί τον τότε Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον για 11 αδικήματα, αναφορικά με το περιβόητο σκάνδαλο Λεβίνσκι.

το 1998... ξεκινάει το Παγκόσμιο Κύπελλο Στίβου στο Γιοχάνεσμπουργκ, που ολοκληρώνεται στις 13/9). Η Όλγα Βασδέκη, που συμμετέχει με την Μικτή Ευρώπης κερδίζει το χρυσό στο τριπλούν με 14.64 με πανελλήνιο ρεκόρ και το έπαθλο των 50.000 δολαρίων.

το 1999... ο Κώστας Γκατσιούδης κερδίζει την πρώτη θέση με πανελλήνιο ρεκόρ στον ακοντισμό με 89.84 στο Grand Prix του Μονάχου και κατατάσσεται δεύτερος στην κατάταξη των Grand Prix πίσω από τον Κενυάτη Μπέρναντ Μπαρμασάι.

το 1999... η 17χρονη Νο 7 της κατάταξης Αμερικανίδα Σερένα Γουίλιαμς κατακτά το US Open νικώντας στον τελικό την Μαρτίνα Χίνγκις με 2-0. Παίζοντας για χρόνια στην σκιά της 19χρονης αδερφής της Βένους γίνεται η δεύτερη έγχρωμη τενίστρια μετά την Αλθεα Γκίμπσον, που κατακτά τίτλο σε Grand Slam.

το 2000... ακτιβιστές πραγματοποιούν συγκέντρωση διαμαρτυρίας εναντίον του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ που γίνεται στη Μελβούρνη.

το 2001... με κομμένη την ανάσα η ανθρωπότητα παρακολουθεί ζωντανά από την τηλεόραση το διπλό τρομοκρατικό χτύπημα στη Νέα Υόρκη, όταν δύο αεροπλάνα καρφώνονται στους Δίδυμους Πύργους σπέρνοντας το θάνατο σε 3.000 ανθρώπους. Λίγη ώρα αργότερα ένα τρίτο αεροσκάφος πέφτει μέσα στο αμερικανικό Πεντάγωνο. Η κυβέρνηση Μπους κηρύσσει τον πόλεμο στην Αλ Κάιντα, που αναλαμβάνει την ευθύνη της τρομοκρατικής επίθεσης. Πρώτο θέατρο του πολέμου το Αφγανιστάν.

το 2003... υποκύπτει στα τραύματα της η Σουηδή υπουργός Εξωτερικών, Άνα Λιντ, που είχε δεχτεί την προηγούμενη μέρα δολοφονική επίθεση με μαχαίρι από έναν ψυχοπαθή νεαρό, ενώ ψώνιζε μόνη της σε εμπορικό κέντρο της Στοκχόλμης.

Σύνδεσμος στη δημοσίευση
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους
10 Σεπτεμβρίου

το 2001... με κομμένη την ανάσα η ανθρωπότητα παρακολουθεί ζωντανά από την τηλεόραση το διπλό τρομοκρατικό χτύπημα στη Νέα Υόρκη, όταν δύο αεροπλάνα καρφώνονται στους Δίδυμους Πύργους σπέρνοντας το θάνατο σε 3.000 ανθρώπους. Λίγη ώρα αργότερα ένα τρίτο αεροσκάφος πέφτει μέσα στο αμερικανικό Πεντάγωνο. Η κυβέρνηση Μπους κηρύσσει τον πόλεμο στην Αλ Κάιντα, που αναλαμβάνει την ευθύνη της τρομοκρατικής επίθεσης. Πρώτο θέατρο του πολέμου το Αφγανιστάν.

 

το 2003... υποκύπτει στα τραύματα της η Σουηδή υπουργός Εξωτερικών, Άνα Λιντ, που είχε δεχτεί την προηγούμενη μέρα δολοφονική επίθεση με μαχαίρι από έναν ψυχοπαθή νεαρό, ενώ ψώνιζε μόνη της σε εμπορικό κέντρο της Στοκχόλμης.

Οι πληγές είναι ακόμη ανοικτές

Τρία χρόνια μετά την 11η Σεπτεμβρίου ο πλανήτης δεν είναι ασφαλής

565653_b.jpg

Νέα Yόρκη

Τρία χρόνια συμπληρώνονται το Σάββατο από το τριπλό τρομοκρατικό χτύπημα στους Δίδυμους Πύργους και στο Πεντάγωνο. Η 11η Σεπτεμβρίου 2001 ήταν η ημέρα που άνοιξε τον ασκό του Αιόλου, η αφετηρία ενός αγώνα κατά της τρομοκρατίας, ο οποίος όμως δεν έχει κάνει τους κατοίκους του πλανήτη να νιώθουν ασφαλέστεροι.

Οι αρχές της Νέας Υόρκης θυμούνται τα θύματα εκείνης της ημέρας με μια τελετή, κατά την οποία οι γονείς εκείνων που χάθηκαν στα συντρίμμια των Δύδιμων Πύργων θα διαβάσουν ένα - ένα τα ονόματα όλων των νεκρών της 11ης Σεπτεμβρίου. Παρόντες στην τελετή θα είναι ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ, ο προκάτοχός του Ρούντολφ Τζουλιάνι και ο κυβερνήτης Τζορτζ Πατάκις.

Η τελετή στο Σημείο Μηδέν θα ξεκινήσει με την τήρηση ενός λεπτού σιγής στις 8:46 το πρωί του Σαββάτου (ώρα ανατολικής ακτής), ακριβώς την ώρα που το πρώτο αεροπλάνο έπεσε πάνω στους Δίδυμους Πύργους.

Στο Πεντάγωνο, οι εργαζόμενοι θα καταθέσουν στεφάνι και θα τηρήσουν ενός λεπτού σιγή, ενώ στην Πενσυλβάνια οι καμπάνες θα ηχήσουν πένθιμα ακριβώς την ώρα που κατέπεσε το τέταρτο αεροπλάνο.

Στη διάρκεια της τελετής στο Σημείο Μηδέν, οι γονείς όσων έχασαν τη ζωή τους θα μπορέσουν να βαδίσουν μέχρι τα θεμέλια των Δίδυμων Πύργων. Το μέρος, επτά επίπεδα κάτω από το επίπεδο του δρόμου, θεωρείται από πολλούς ιερό.

Τρία χρόνια αργότερα, ακόμη ερευνάται η ταυτότητα 20.000 ανθρωπίνων υπολειμμάτων. Μέχρι στιγμής έχει αναγνωρισθεί η ταυτότητα 1.570 ατόμων, ή αλλιώς του 60% των νεκρών.

news.in.gr, με πληροφορίες από Associated Press

Ευτυχώς δεν είχαμε κάποιο επεισόδιο στους Ολυμπιακούς της Αθήνας.... emhehe

Ήθελα να 'ξερα πού τα θυμάσαι όλα αυτά!  :P

κύριε κύριε!!! Να πώ, να πώ;;;!!!! (σαν το μικρό κολοπαιδάκι-φυτουκλάκι στο σχολείο... emdevil )

Σύνδεσμος στη δημοσίευση
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

12 Σεπτεμβρίου

το 1213... πεθαίνει ο βασιλιάς Πέτρος ο Β' του Άραγκον.

το 1362... πεθαίνει ο πάπας Ινοκέντιος Στ'.

το 1494... γεννιέται ο Λορέντζο των Μεδίκων, Ιταλός πολιτικός και άρχοντας της Φλωρεντίας κατά την ακμή της ιταλικής Αναγέννησης

το 1609... ο Βρετανός εξερευνητής και θαλασσοπόρος Χένρι Χάντσον, ανακαλύπτει τον ποταμό, που αποτελεί φυσικό σύνορο ανάμεσα στη Νέα Υόρκη και το Νιου Τζέρσι, στον οποίο δίνει το όνομά του.

το 1683... πραγματοποιείται η Μάχη της Βιέννης, που έβαλε στην τελική ευθεία την αντιπαράθεση ανάμεσα στις χριστιανικές δυνάμεις της Δύσης και την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

το 1764... πεθαίνει ένας από τους σημαντικότερους Γάλλους συνθέτες και θεωρητικούς του μπαρόκ, ο Ζαν Φιλίπ Ραμό.

το 1818... γεννιέται ο Αμερικανός εφευρέτης, Ρίτσαρντ Γκάτλινγκ, που κατασκεύασε το πρώτο αποτελεσματικό πυροβόλο, στο οποίο έδωσε το όνομά του.

το 1846... η Βρετανίδα ποιήτρια Ελίζαμπεθ Μπάρετ κλέβεται με το Βρετανό συγγραφέα και δραματουργό, Ρόμπερτ Μπράουνινγκ και παντρεύονται.

το 1880... γεννιέται ο Αμερικανός δημοσιογράφος και κοινωνικός σχολιαστής, Χένρι Λούις Μένκεν, γνωστός για τον κυνισμό και την ελεύθερη σκέψη του.

το 1885... ρεκόρ τερμάτων στην Μεγάλη Βρετανία σημειώνεται στον αγώνα του Σκοτσέζικου Κυπέλλου Arboarth- Don Accord 36-0, όπου ο επιθετικός John Petrie σκοράρει 13 γκολ. Για την ίδια διοργάνωση η Dundee Harp κερδίζει τους Aberdeen Rovers με 35-0.

το 1888... γεννιέται ο Γάλλος ηθοποιός Μορίς Σεβαλιέ.

το 1897... γεννιέται η Γαλλίδα επιστήμονας, Ιρέν Ζιλιό Κιουρί, κόρη του ζεύγους Μαρίας και Πιετ Κιουρί και σύζυγος του Φρεντερίκ Ζιλιό.

το 1913... γεννιέται ο Τζέσε Όουενς, ο μαύρος αθλητής του στίβου που κέρδισε 4 χρυσά μετάλλια στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου ξεφτιλίζοντας στην πράξη τις θεωρίες του Αδόλφου Χίτλερ περί άριας φυλής. Στην απονομή ο Χίτλερ αποχώρησε επιδεικτικά.

το 1914... γεννιέται ο Βρετανός ηθοποιός Ντέσμοντ Λιούελιν, γνωστός από το ρόλο του Q στις ταινίες του Τζέιμς Μποντ.

το 1919... ο Αδόλφος Χίτλερ, παλιός εθελοντής πεζικάριος, γίνεται μέλος του γερμανικού Εργατικού Κόμματος.

το 1921... η Τουρκία ζητά να της δοθούν η Σμύρνη και η Αδριανούπολη. Η Ελλάδα απορρίπτει κάθε παρόμοια σκέψη.

το 1925... η ομάδα τένις των ΗΠΑ κατακτά το Davis Cup για 6η συνεχόμενη χρονιά κερδίζοντας την Γαλλία σε πέντε αγώνες.

το 1931... γεννιέται ο Βρετανός ηθοποιός, Ίαν Χολμ.

το 1933... ο Ουγγροαμερικανός φυσικός, Λεο Σλιζάρντ συλλαμβάνει την ιδέα της αλυσιδωτής αντίδρασης.

το 1934... γεννιέται ο Αμερικανός δρομέας στα 400μ Γκλεν Ντέιβις, ο οποίος αναδείχτηκε Ολυμπιονίκης στους Ολυμπιακούς αγώνες της Μελβούρνης το 1956 και της Ρώμης το 1960.

το 1938... γεννιέται η διεθνούς φήμης σοπράνο Τατιάνα Τροϊάνος.

το 1938... ο Αδόλφος Χίτλερ ζητά να κηρυχτούν αυτόνομοι οι Γερμανοί, που ζουν στο Σούντετεν της Τσεχοσλοβακίας.

το 1939... ο Φράνκο απαγορεύει στα ισπανικά πλοία να μεταφέρουν όπλα.

το 1940... η Ελβετία επαναβεβαιώνει την ουδετερότητά της.

το 1943... ο δικτάτορας της Ιταλίας, Μπενίτο Μουσολίνι διαφεύγει τη σύλληψη στο σπίτι του βοηθούμενος από το Γερμανό διοικητή, Ότο Σκορτζένι.

το 1944... γεννιέται ο τραγουδιστής της αγάπης, Μπάρι Γουάιτ.

το 1949... γεννιέται ο ηγέτης των "Dire Straits", Μάρκ Νόπφλερ.

το 1951... στις ΗΠΑ, ο Μάρσαλ αποχωρεί από τη θέση του υπουργού Άμυνας.

το 1952... οι Σοβιετικοί ασκούν βέτο στην απόφαση των Γάλλων να συμπεριληφθεί το Βιετνάμ του Μπάο Ντάι στον ΟΗΕ.

το 1953... ο Νικίτα Χρουτσόφ εκλέγεται πρώτος γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της ΕΣΣΔ.

το 1953... ο γερουσιαστής και μετέπειτα Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι παντρεύεται την Τζάκι Μπουβιέ.

το 1958... γεννιέται ο Πορτορικανός μποξέρ, Γουιλφρέντο Μπενίτεζ, που αναδείχθηκε τρεις φορές πρωταθλητής κόσμου.

το 1959... αρχίζουν στις Βρυξέλλες συνομιλίες για την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ.

το 1960... στις ΗΠΑ, ο τυφώνας Ντόνα, που πλήττει την Ανατολική Ακτή, θεωρείται ως ο χειρότερος που έχει εμφανιστεί ποτέ στη χώρα.

το 1961... γεννιέται ο μουσικοσυνθέτης και τραγουδιστής Στέφανος Κορκολής.

το 1961... στο Λονδίνο, ο Μπέρτραντ Ράσελ φυλακίζεται επειδή διαμαρτυρείται κατά των πυρηνικών όπλων.

το 1962... ξεκινά στο Βελιγράδι το 7ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Αθλητισμού (ΕΠΑ). Για πρώτη φορά διεξάγονται οι αγώνες σε βαλκανική χώρα.

το 1966... γεννιέται ο Αμερικανός τραγουδιστής και πιανίστας, Μπον Φολντς, που αρχικά ξεκίνησε ως μέλος του συγκροτήματος Ben Folds Five.

το 1969... ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ρίτσαρντ Νίξον, διατάζει τη συνέχιση των βομβαρδισμών στο Βόρειο Βιετνάμ.

το 1970... στην Ιορδανία, οι Άραβες ανατινάζουν τρία αεριωθούμενα, αφού απομακρύνουν τους επιβάτες.

το 1972... ισλανδικό κανονιοφόρο πλοίο βυθίζει δυο βρετανικά ψαράδικα στη Βόρεια Θάλασσα. Πρόκειται για τις πρώτες εχθροπραξίες του λεγόμενου και ''Πολέμου του Μπακαλιάρου.

το 1972... γεννιέται ο ηγέτης των "Oasis", Λίαμ Γκάλαχερ.

το 1973... η Αίγυπτος αποκαθιστά τις διπλωματικές σχέσεις με την Ιορδανία.

το 1973... γεννιέται ο διακεκριμένος Βρετανός αθλητής, Ντάρεν Κάμπελ.

το 1974... εκθρονίζεται ο αυτοκράτορας της Αιθιοπίας, Χαϊλέ Σελασιέ.

το 1976... ο Τζίμι Κονορς κερδίζει το πρώτο του από τα πέντε US Open στην καριέρα του νικώντας στον τελικό τον Μπγιορν Μποργκ με 6-4, 3-6, 7-6, 6-4.

το 1976... ο Δημήτρης Κωνσταντάρας κάνει την πρώτη του μετάδοση σε αγώνα Φόρμουλα 1 από την Μόντσα όπου νικητής ανακηρύσσεται ο Ρόνι Πέτερσον.

το 1976 .....ο Δοκτορ-χ γεννηθηκε.....αυτο το τροφαντο που'χει σε φωτογραφια το'χετε δει;αυτος ειναι photo-244.jpgemdevil

το 1979... ο Πιέτρο Μενέα καταρρίπτει το παγκόσμιο ρεκόρ στα 200μ με 19.72 σε μίτινγκ στίβου στο Μεξικό, που θα αντέξει έως τις 23/6/1996, όταν σε μίτινγκ στην Ατλάντα θα το σπάσει ο Μάικλ Τζόνσον με 19.66. Ο ίδιος θα το κατεβάσει στα 19.32 στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα.

το 1979... με γκολ του Τάκη Νικολούδη από πάσα του Γιώργου Δεληκάρη, η Ελλάδα νικά 1-0 την ΕΣΣΔ των Ντάσάεβ, Χιντιατουλίμ στη Λεωφόρο και προκρίνεται για πρώτη φορά στην ιστορία της σε τελικά Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.

το 1980... πραγματοποιείται στρατιωτικό πραξικόπημα στην Τουρκία.

το 1981... ξεκινά η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης με ρεκόρ συμμετοχών.

το 1982... ολοκληρώνεται το 13ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Αθλητισμού, που γίνεται στο ΟΑΚΑ και έχει τεράστια επιτυχία με 4 παγκόσμια ρεκόρ, ενώ για πρώτη φορά διεξάγεται σε μεγάλη διοργάνωση ο Μαραθώνιος γυναικών με νικήτρια την Rosa Mota από την Πορτογαλία με 2:36.03.94. Οι αγώνες καλύπτονται τηλεοπτικά από την ΕΡΤ. Παρά τις τεχνικές δυσκολίες το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό με τον Κώστα Περπερίδη στην σκηνοθεσία και τον Δημήτρη Κωνσταντάρα επικεφαλής της παραγωγής.

το 1986... πεθαίνει ο διανοούμενος, πολιτικός και πρωθυπουργός, Παναγιώτης Κανελλόπουλος.

το 1990... με συμφωνία για το σχηματισμό ενός μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου λήγει ο εμφύλιος πόλεμος στην Καμπότζη.

το 1990... η Ανατολική και η Δυτική Γερμανία υπογράφουν συνθήκη με τη βρετανία, τη Γαλλία, τις ΗΠΑ και τη Σοβιετική Ένωση, που ανοίγει το δρόμο για την επανένωση της Γερμανίας.

το 1991... στην Τουρκία, στην επέτειο των 11 χρόνων από το στρατιωτικό πραξικόπημα, ένοπλοι σκοτώνουν στην Κωνσταντινούπολη τρεις αστυνομικούς.

το 1991... η Κούβα αντιδρά έντονα στην απόφαση του προέδρου της ΕΣΣΔ Μιχαήλ Γκορμπατσόφ για αποχώρηση του σοβιετικού στρατού.

το 1992... στην ταινία "Η ιστορία της Κιου Ζου" του Κινέζου Ζανγκ Γιμού, δίνεται το πρώτο βραβείο του 49ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας.

το 1992... πεθαίνει ο ηθοποιός Αντονι Πέρκινς, πρωταγωνιστής του "Ψυχώ.

το 1992... το αμερικανικό διαστημόπλοιο ''Endeavor'' απογειώνεται με πλήρωμα ένα παντρεμένο ζευγάρι

το 1992... η Μέι Κάρολ Τζέιμσον γίνεται η πρώτη Αφροαμερικανή, που στέλνεται στο διάστημα

το 1993... ο Αμερικανός σκηνοθέτης Ρόμπερτ Άλτμαν και ο Πολωνός Κριστόφ Κισλόφσκι μοιράζονται το ''Χρυσό Λέοντα'' στο 50ό Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας.

το 1993... στο Ισραήλ, ο πρωθυπουργός Γιτζάκ Ράμπιν δηλώνει ότι η Ιερουσαλήμ θα παραμείνει για πάντα πρωτεύουσα του εβραϊκού κράτους.

το 1994... στο 51ο Φεστιβάλ Βενετίας, το Χρυσό Λιοντάρι μοιράζονται οι ταινίες "Πριν να βρέξει" του σκοπιανού Μίλτσο Μαντσέφσκι και "Ζήτω ο Ερωτας", του Ταϊβανέζου Τσάι Μινγκ Λιάνγκ.

το 1994... ο Μάικλ Τζόρνταν υπογράφει 7ετές συμβόλαιο με τους Chicago Bulls.

το 1995... εμπλοκή παρουσιάζονται στις συνομιλίες για το Σκοπιανό στη Νέα Υόρκη, μετά την άρνηση της ΠΓΔΜ να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις χωρίς να άρει η Ελλάδα το εμπάργκο.

το 1995... η Παγκόσμια Οργάνωση Μετεωρολογίας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη ραγδαία μείωση του στρώματος του όζοντος, που προστατεύει τη Γη από την υπεριώδη ακτινοβολία.

το 1995... οι Χάρλεμ Γκλόουμπτρότερς χάνουν με 91-85 από μια ομάδα που οδηγείται από τον Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ (34 πόντοι) στην Βιέννη. Έτσι σταματάει μια σειρά 8.829 νικών που ξεκίνησε στις 15/1/1971.

το 1996... οι Ευρωσοσιαλιστές με ομόφωνο ψήφισμά τους καταδικάζουν την Άγκυρα για την εν ψυχρώ δολοφονία των δύο Ελληνοκυπρίων από την ακροδεξιά οργάνωση "Γκρίζοι Λύκοι".

το 1997... στη Σκοτία, με συντριπτική πλειοψηφία 74,24% τάσσεται το εκλογικό σώμα υπέρ της ίδρυσης ανεξάρτητου Κοινοβουλίου.

το 1999... ο Αντρέ Αγκάσι κατακτά το δεύτερό του US Open και πέμπτο τίτλο σε Grand Slam νικώντας στον τελικό τον Τοντ Μάρτιν με 6-4, 6-7, 6-7, 6-3, 6-2 και ισοφαρίζει το ρεκόρ του Λέντλ από το 1986 όταν παίρνει μέρος σε τρεις τελικούς μέσα σε μια χρονιά.

το 1999... χρησιμοποιείται για πρώτη φορά στην Premier League της Αγγλίας το σύστημα ενδοεπικοινωνίας του διαιτητή με τους βοηθούς στον αγώνα Μπράντφορντ- Τότεναμ (1-1).

Τροποποιήθηκε από Winmx
Σύνδεσμος στη δημοσίευση
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους
12 Σεπτεμβρίου

 

το 1961... γεννιέται ο μουσικοσυνθέτης και τραγουδιστής Στέφανος Κορκολής.

 

 

το 1976 .....ο Δοκτορ-χ γεννηθηκε.....αυτο το τροφαντο που'χει σε φωτογραφια το'χετε δει;αυτος ειναι  photo-244.jpgemdevil

Δηλαδή ο Χ κι ο Κορκολής έχουν γεννηθεί την ίδια μέρα...Τώρα μάλιστα! Έτσι εξηγούνται όλα.... B) Χρόνια Πολλά Χ! Να τα εκατιστήσεις και σιδεροκέφαλος! emrockon

Σύνδεσμος στη δημοσίευση
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Απάντησε σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.