Jump to content

Τα «μπλοκάκια» κατέλαβαν και τη... δημόσια υγεία


aterpos

Recommended Posts

Τα «μπλοκάκια» κατέλαβαν και τη... δημόσια υγεία

Με σύμβαση έργου προσλαμβάνονται 200 γιατροί στο ΕΣΥ

ΕΛΕΝΑ ΦΥΝΤΑΝΙΔΟΥ, ΤΟ ΒΗΜΑ, Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2010

Γιατροί με... μπλοκάκι προσλαμβάνονται για πρώτη φορά στο ΕΣΥ. Πρόκειται για περισσότερους από 200 γιατρούς, οι οποίοι προσλαμβάνονται μέσω του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) με ενδεκάμηνες συμβάσεις, προκειμένου να στελεχώσουν τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι στιγμής έχουν ήδη προσληφθεί 40 γιατροί.

Στη σύμβαση έργου που έχει δοθεί σε γιατρούς αναφέρεται ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ, προκειμένου να ενισχύσει τις ΜΕΘ σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό ώστε να αντεπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες που έχουν προκύψει για την αντιμετώπιση της πανδημίας γρίπης, αποφάσισε την κατάρτιση συμβάσεων έργου με γιατρούς και νοσηλευτές.

Ο γιατρός θα παρέχει ιατρικές υπηρεσίες στη ΜΕΘ ενός νοσοκομείου του ΕΣΥ, σύμφωνα με το ωράριο και το πρόγραμμα εφημεριών του ιδρύματος. Τις ίδιες υπηρεσίες θα παρέχει αν παρίσταται ανάγκη και σε άλλες ΜΕΘ σε συνεννόηση με το ΚΕΕΛΠΝΟ. Οι συμβάσεις έχουν ισχύ ένδεκα μήνες και μετά την παρέλευση αυτού του χρονικού διαστήματος θα λύονται αυτοδικαίως.

Ειδικότερα, στη σύμβαση σημειώνονται τα ακόλουθα: «Για το παραπάνω έργο η αμοιβή του ιατρού ανέρχεται στο συνολικό ποσό των 38.220 ευρώ συμπεριλαμβανομένων των νομίμων κρατήσεων και πλέον των εργοδοτικών εισφορών όπου αυτό απαιτείται. Η παραπάνω αμοιβή θα καταβάλλεται στον γιατρό τμηματικά, εκδιδομένων από αυτόν των νομίμων παραστατικών. Συμφωνείται ρητά και ανεπιφύλακτα ότι το παρόν δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση σύμβαση εξαρτημένης εργασίας,αλλά σύμβαση παροχής ανεξάρτητων υπηρεσιών και ως εκ τούτου το ΚΕΕΛΠΝΟ δεν υπέχει καμία υποχρέωση καταβολής στον ιατρό μισθού ή αποδοχών πάσης φύσεως ή επιδομάτων που καταβάλλονται στους ιατρούς του ΚΕΕΛΠΝΟ, ούτε ο ιατρός έχει δικαίωμα σε οποιαδήποτε άλλη παροχή ή οποιοδήποτε άλλο πλεονέκτημα ή διευκόλυνσησε χρήμα ή σε είδος τα οποία παρέχει το ΚΕΕΛΠΝΟ στους παρέχοντες εξαρτημένη εργασία μισθωτούς ή ιατρούς του ΕΣΥ».

Την αντίδραση του ιατρικού κόσμου έχει προκαλέσει η νέα μορφή εργασίας νοσοκομειακών γιατρών. «Είναι ένα ακόμη βήμα ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων στον χώρο της Υγείας το οποίο είναι σε βάρος και των υγειονομικών και των ασθενών.Αυτός ο πολυκερματισμός που αυξάνει όλο και περισσότερο τους εποχικά εργαζόμενους ή τους εργαζόμενους με μπλοκάκι υποβαθμίζει το επιστημονικό έργο και είναι ταπεινωτικό για τους γιατρούς και τους αποδέκτες των υπηρεσιών Υγείας» δηλώνει προς «Το Βήμα» ο κ. Ηλ. Σιώρας, μέλος του ΔΣ της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά (ΕΙΝΑΠ). Οπως επισημαίνει, «αυτή η κατάσταση μπορεί να ανατραπεί με μια πολιτική που θα δίνει σταθερή και μόνιμη εργασία στο πλαίσιο ενός άλλου δημόσιου Συστήματος Υγείας».

********************************

Παρά τις αντιδράσεις που αναφέρονται στο παραπάνω άρθρο, ίσως είναι μια καλή αρχή για αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις στο ΕΣΥ. Οπωσδήποτε, οι 11μηνες συμβάσεις αποτελούν βραχυπρόθεσμο χειρισμό για να γεμίσουν προσωρινά τις τρύπες του συστήματος. Εκείνο που θα ήταν καλύτερο θα ήταν συμβάσεις με μεγαλύτερο χρονικό ορίζοντα (π.χ. 3ετείς ή 5ετείς συμβάσεις) ώστε να εξυπηρετούνται τα νοσοκομεία αλλά και να μπορεί και ο γιατρός να προγραμματίσει τη ζωή του και την καριέρα του.

Προφανώς, υπάρχουν και νομικά κωλύμματα και για τον λόγο αυτό οι παραπάνω συμβάσεις γίνονται προσωρινά μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ. Όμως, αυτό συνιστά μείζον πρόβλημα διότι δεν μπορεί το ΚΕΕΛΠΝΟ να χρησιμοποιείται ως η "κερκόπορτα" για προσλήψεις στο Ε.Σ.Υ. (όπως χρησιμοποιήθηκε μέχρι σήμερα). Αυτό για δυο λόγους. Αφενός διότι τα κριτήρια "πρόσληψης" δεν υπόκεινται στην υπάρχουσα νομοθεσία του Ε.Σ.Υ. (το ΚΕΕΛΠΝΟ είναι οργανισμός ιδιωτικού δικαίου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη διαφάνεια) και αφετέρου διότι ο προϋπολογισμός του ΚΕΕΛΠΝΟ, που χρηματοδοτείται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, είναι συγκεκριμένος και υποτίθεται ότι χρησιμοποιείται για συγκεκριμένους σκοπούς Δημόσιας Υγείας (και όχι για κάλυψη άλλων αναγκών).

Σύνδεσμος στη δημοσίευση
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους
  • 8 years later...

https://www.scribd.com/document/394150576/Πρόσληψη-Ιατρού-Παθολόγου-Γ-Ν-Θηβών#from_embed

Ακουγοταν οτι θα προσλαμβανονταν ιατροι στα νοσοκομεια με μπλοκακι αλλα πρακτικα δεν το ειχα δει οπως το πετυχα τυχαια σημερα.  Εχει εφαρμοστει ηδη σε αλλα νοσοκομεια??????? 

Τροποποιήθηκε από penguin
Σύνδεσμος στη δημοσίευση
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους
1 hour ago, penguin said:

 

Ακουγοταν οτι θα προσλαμβανονταν ιατροι στα νοσοκομεια με μπλοκακι αλλα πρακτικα δεν το ειχα δει οπως το πετυχα τυχαια σημερα.  Εχει εφαρμοστει ηδη σε αλλα νοσοκομεια??????? 

 

Εχω δει και γω παλαιοτερα αντιστοιχη προκηρυξη στο ΓΝ Λαμιας. Λογικα σε επαρχιακα και νησιωτικα νοσοκομεια θα εφαρμοζεται κυριως

Σύνδεσμος στη δημοσίευση
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Με ποια λογικη να παει ενας γιατρος να δουλεψει με μπλοκακι?   Το μονο που μπορω να φανταστω ειναι οτι μπορει παραλληλα να εχει ιατρειο. 

Σύνδεσμος στη δημοσίευση
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους
On 24/12/2018 at 11:58 ΜΜ, penguin said:

Με ποια λογικη να παει ενας γιατρος να δουλεψει με μπλοκακι?   Το μονο που μπορω να φανταστω ειναι οτι μπορει παραλληλα να εχει ιατρειο. 

Να ρωτήσω κατι γιατί το νοσοκομείο ζητα καποιον με μπλοκάκι?

Διαφερει από το να ζητησουν επικουρικό ιατρό για τα τεπ στο  ότι θα πληρώνεται από το κρατος, το οποίο μπορεί να μην συμφωνει και να προχωρήσει  την πρόσληψη.

ενω στην περίπτωση που τον προσλάβουν με μπλοκακι το νοσοκομείο θα τον πληρώνει από τα εσοδα του?

εχω πλήρη αγνοια για το πως και το γιατί...όποιος εχει χρόνο και όρεξη ας λύσει την απορία μου (χαζή ή μη..)

Σύνδεσμος στη δημοσίευση
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Απάντησε σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.