Jump to content

Basic surgical skills course


herm

Recommended Posts

Καλησπέρα!!

Υπάρχει κάποιος που να έχει παρακολουθήσει ή να γνωρίζει πληροφορίες για το Basic surgical skills course?

Είχα βρει ένα topic εδώ αλλά τα posts είναι από το 2003 και δεν ξέρω κατά πόσο συνεχίζουν να ισχύουν.

Υπάρχει ακόμη το πρόγραμα κι αν ναι , που μπορώ να απευθυνθώ για πληροφορίες?

Θα κάνω κι εγώ μια mini έρευνα και ότι βρω θα το ανεβάσω!

Ευχαριστώ!!!

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Hi there!<

BSS (basic surgical skills) is a well organized& and really useful course. It costs approximately around 600pounds (from what I remember) and it teaches you the right things the right way.

If you go to http://www.rcseng.ac.uk; and follow the links to BSS http://www.rcseng.ac.uk/education/courses/basic_surgical_skills.html?searchterm=bss ://http://www.rcseng.ac.uk/education/c...searchterm=bss ://http://www.rcseng.ac.uk/education/c...searchterm=bss you will find a pdf with all the relevant dates + hospitals.

You can find the file at http://www.rcseng.ac.uk/education/docs/BSS...urse%20list.pdf

Τροποποιήθηκε από andreas
Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 2 weeks later...

Αν είσαι flexible με τις ημερομηνίες και το μέρος, αξίζει τον κόπο να στείλεις email παντού, καθώς οι τιμές 'παίζουν'. Εγώ βρήκα με 550 στο Λονδίνο πχ.

Και στο site του Royal College of Surgeons of Edinburgh έχει τα μέρη που το διοργανώνει αυτό το College και όχι το λονδρέζικο, αν σε ενδιαφέρει να το κάνεις πιο βόρεια ή πχ σε καμια Σιγκαπούρη!

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 3 weeks later...

Εντυπώσεις λοιπόν από το Basic Surgical Skills σε (πανεπιστημιακό) νοσοκομείο του Λονδίνου:

1) Δε χρειάζεται να έχει διαβάσει κανείς τίποτα και ασφαλώς δε χρειάζεται να έχει κάνει ούτε μια μέρα Χειρουργική πριν κάνει το Course.

2) Μάλιστα, καλύτερα να μην έχει κάνει καθόλου Χειρουργική ακόμα (δε βαριέσαι έτσι). Μια χαλαρή παρακολούθηση το DVD (ή και 2-3 στα σημεία όπου δείχνει τους κόμπους πχ) είναι μάλλον καλή ιδέα πάντως, για να μπεις στο κλίμα

3) Το DVD κυκλοφορεί (φτου κακά) Εβραίος που λέει και η Άντζελα... Δεν είναι δύσκολο να το βρείτε αν το ψάξετε, μη με ρωτάτε όμως πού.

4) Το πρόγραμμα των 2,5 ημερών περιλαμβάνει, εκτός από ασκήσεις κόμπων με κορδόνι παπουτσιών, και άσκηση χειρουργικής ένδυσης και φορέματος γαντιών, αακήσεις ραμμάτων σε εξομοιωτές από αφρολέξ, αναστόμωση εντέρου (με συνεχή και μεμονωμένη ραφή), εκτομή/βιοψία δερματικής και υποδόριας βλάβης με τοπική αναισθησία, βιοψία FNA και Tru-Cut (χωρίς να χρειάζεται ή να σας δείχνουν να στρώσετε πλακάκια ή να μονιμοποιήσετε τίποτα όμως), συρραφή τένοντα, συρραφή "μπαλώματος" από φλέβα σε αρτηριοτομή, μέση τομή κοιλιάς και συρραφή της, διάνοιξη αποστήματος, διερεύνηση τραύματος και χρόνιου έλκους, βασικές λαπαροσκοπικές τεχνικές. Απ' όλα αυτά, σε ιστούς (παρασκευάσματα από γουρούνια/γαλοπούλες) κάναμε το έντερο, τον τένοντα και τα τραύματα. Τα υπόλοιπα αφρολεξάτα. Υπάρχει και μια διάλεξη/επίδειξη για τη διαθερμία.

5) Οι τεχνικές που διδάσκονται είναι στην πλειοψηφία τους σωστές. Τα εξειδικευμένα πράγματα δεν πρέπει να τα παίρνει κανείς τοις μετροιτοίς, καθώς μάλλον ελάχιστοι θα κάνουν αναστόμωση εντέρου σε ένα στρώμα με συνεχή ραφή ή συρραφή τένοντα με Kessler 2-strand, συρραφή μέσης τομής σε ένα στρώμα με 1 ράμμα, πόσο μάλλον φλεβικό μόσχευμα σε αρτηριοτομή με συνεχή ραφή. Περισσότερο εξάσκηση στο χειρισμό των ραμμάτων είναι αυτές οι ασκήσεις.

6) Ασφαλώς, δεν είστε έτοιμοι μετά το course να κάνετε όλα τα περιγραφόμενα χωρίς βοήθεια/επίβλεψη, και πιθανώς πρέπει μερικά να τα παρακολουθήσετε κιόλας και μετά να τα επιχειρήσετε. Σημαντικές ελλείψεις κατ'εμέ λχ είναι η μη περιγραφή της τεχνικής παρασκευής των δειγμάτων για FNA/TruCut, που σημαίνει ότι χρειάζεστε τον τεχνικό από δίπλα να στρώσει το πλακάκι και να γεμίσει το μπουκαλάκι με τον ορό την πρώτη φορά, η μη περιγραφή τεχνικών προετοιμασίας του δέρματος πριν τη χειρουργική τομή (μάλλον αντικατοπτρίζει την τάση αυτό να γίνεται μόνο από το νοσηλευτικό προσωπικό στην Αγγλία) και η μη περιγραφή της τεχνικής εισόδου στην κοιλιά στη λαπαροσκοπική χειρουργική, έστω και μόνο για τα βοηθητικά trocar.

7) Το βασικό θέμα τελικά είναι ότι το συγκεκριμένο Course είναι υποχρεωτικό στην πράξη (The College Says So), οπότε όσοι ψάχνουν για χειρουργική ειδικότητα πρέπει να το κάνουν. Ίσως δεν είναι ο πλέον ευχάριστος τρόπος να περάσει κανείς ένα τριήμερο ή ο πιο οικονομικός, αλλά σίγουρα μαθαίνεις κάποια πράγματα που κάποτε θα χρειαστούν, και τα κάνεις επανάληψη αν τα έχεις ήδη μάθει.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Δηλαδή δεν χρειάζεται να έχεις ξεκινήσει χειρουργική ειδικότητα για λάβεις μέρος στο course? Υπάρχουν προϋποθέσεις για να συμμετέχει κάποιος?

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Καμία απολύτως. Ίσως να μη σε δεχτούν αν πχ είσαι τελείως ψάρι, αλλά αν κάνεις αρκετά νωρίς αίτηση μάλλον θα στη δώσουν τη θεσούλα...

Το course fee τους ενδιαφέρει να πάρουν σε όλα αυτά.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Απάντησε σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.